Joi,
03.12.2020
Parțial Noros
Acum
-1°C

Un nou summit de importanță europeană va fi găzduit de Sibiu

20 Iulie 2018 08:36

Un nou summit de importanță europeană va fi găzduit de Sibiu

Înaintea Summitului UE din 2019, Sibiul va găzdui în această toamnă o nouă întrunire internațională, de importanță europeană.

România îşi doreşte o Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene care să fie "axată pe cetăţean", a declarat, joi, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, la conferinţa "The Road to Sibiu, from Sofia, via Vienna".

"România are două direcţii principale - prima direcţie este să vorbim despre cetăţenii europeni, despre acele politici europene, acele decizii care aduc bunăstare cetăţenilor", a afirmat Negrescu.

El a punctat că, din peste 300 de dosare ce se află în analiza Consiliului, există "foarte multe care au un impact real", "de la modul în care e gestionat internetul, până la ceea ce scrie pe un produs când îl cumperi de la supermarket, de la subvenţia pentru agricultori până la chestiuni ce ţin de protecţia mediului şi tot ceea ce înseamnă accesul consumatorului la o energie eficientă, ieftină".

"Noi ne dorim o Preşedinţie centrată pe cetăţean. Asta am făcut şi în procesul de pregătire şi vom continua cu un accent deosebit pe componenta de coeziune", a completat ministrul delegat, citat de Agerpres.

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a vorbit despre importanţa vocii cetăţenilor şi a spus că, înaintea summitului de la Sibiu din mai anul viitor, se va organiza, pe 22 şi 23 noiembrie, un summit cetăţenesc, cu reprezentanţi ai ţărilor membre ce se vor întâlni la Sibiu.

"Uniunea Europeană nu este Bruxelles. (...) Uniunea Europeană se află peste tot", a spus ea.

La rândul său, Lilyana Pavlova, ministru al Preşedinţiei bulgare a Consiliului UE, a vorbit despre relaţia România - Bulgaria, în contextul în care ţara sa a încheiat Preşedinţia Consiliului.

Ea s-a referit la proiectele comune ale României şi Bulgariei de intrare în Schengen şi în Zona euro. "Trebuie să fim uniţi. Dacă suntem uniţi, vom fi mai puternici", a punctat Pavlova.

Oficialul bulgar a vorbit şi despre experienţa Preşedinţiei Consiliului UE pentru ţara sa şi a punctat nevoia unui leadership politic puternic, dar şi a unor experţi autonomi. "Trebuie să fie flexibili, să fie pregătiţi, nu să spună 'Trebuie să sun în capitală să mi se dea voie să fac asta'", a punctat ea.

Lilyana Pavlova a precizat că, în timpul Preşedinţiei ţării sale, 80% dintre dosarele aflate în discuţie au fost închise.

Sursa foto

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus