O „grădină în balcon”, în care să avem nu doar legume, ci și diferite condimente este esențială pentru o viață sănătoasă, spun specialiștii. Mici plante precum mentă, salvie sau oregano, tăiate proaspete atunci când gătim sau, în cazul mentei, atunci când vrem să bem un ceai, își păstrează toate vitaminele.
„Asemenea legumelor și fructelor, și condimentele conțin o cantitate remarcabilă de antioxidanți, iar pentru a beneficia din plin de ei cel mai bine e să le consumăm în starea lor naturală, direct din grădină/ghiveci, deoarece în procesul de uscare/deshidratare se pierde o parte din ei. De asemenea, dacă e să ne referim și la gust, acesta este mai pronunțat (aroma este mai intensă) dacă le consumăm astfel”, spune Andreea Echim, nutriționist-dietetician.Cimbrișorul
Această plantă parfumată are valori nutritive ridicate și este bogată în substanțe care contribuie la menținerea unui corp sănătos. Folosit proaspăt în mâncare, cimbrișorul are proprietăți antioxidante și antibacteriene. Utilizat adeseori ca și condiment, cimbrișorul conține serpilină, acid ursolic, acid oleanic, acid cafeic, acid rozmarinic, flavone, tanin, rezine și uleiuri volatile.
Salvia
Salvia este o sursă importantă de vitamina A, vitamina K, vitamina B6, acid folic, calciu, fier, magneziu, vitamina C, vitamina E și tiamină.
Această plantă stimulează fierea și îmbunătățește digerarea grăsimilor. Salvia este de asemenea un antiseptic puternic. Uleiul salviei contribuie la stimularea memoriei.
Oregano
Folosit în principal în mâncăruri, oregano are foarte multe vitamine. Această plantă, folosită imediat după ce este ruptă din ghiveci, va oferi consumatorului vitamina A, vitamina C, acid folic, vitamina E, vitamina K, calciu, fier, magneziu, vitamina B6 și potasiu. Un agent activ din oregano este acidul rozmarinic, un antioxidant puternic ce vine în sprijinul sănătății sistemului imunitar.
Menta
Menta se folosește cel mai des sub formă de ceai. Demonstrează un efect de relaxare asupra țesutului gastro-intestinal, are afect analgezic și de anestezic asupra sistemului nervos central și periferic. Menta conține calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, vitamina C, acid folic și vitamina A.
Extractul de mentă este antibacterian și antiviral și poate contribui la funcționarea corectă a sistemului respirator, prin mentolul pe care îl conține, un decongestionant aromat natural ce ajută la eliminarea flegmei și a mucusului.
Acesta este un material publicat în cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“, inițiat de Turnul Sfatului cu susținerea administrației locale. Scopul proiectului este acela de a determina cât mai mulți sibieni să își amenajeze o grădină de legume în balcon sau în jurul casei. Detalii despre acest proiect puteți găsi aici.
“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.
Sponsor principal: Oasis
Partener: Grădina Verde Sibiu
Foto: arhiva TS
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Andreea Echim , Grădina Zoologică , Turnul Sfatului , Colegiul Alimentar , Primăria Municipiului Sibiu , vitamine , Agenda Comunității , salvie , cimbrișor , nutritionist , oregano , gradina mea de la oras , Grădina Verde Sibiu
Vizualizari: 5399
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Verzii?
Acum 3 ore
Un român
Acum 3 ore
Xman
Acum 3 ore
Q
Acum 3 ore
Till Eulenspiegel