Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Liderul PSD anunță creșterea pensiilor. Aproape o mie de euro

Liderul PSD anunță creșterea pensiilor. Aproape o mie de euro

Președintele PSD a prezentat, duminică seară, nouă lege a pensiilor și modificările care vor avea loc, astfel în 2019 punctul de pensie va fi de 1.265 lei, ajungând în 2021 la 4.256 lei net. Liviu Dragnea a precizat însă că această lege nu se aplică pensiilor speciale, relatează Mediafax.

„În 2017 l-am dus la 1.000 lei punctul de pensie, în 2018 la 1.100 de lei, în 2019, așa cum am spus în programul de guvernare, 1.265 de lei punctul de pensie. La punctul de pensie, să luăm 1,500 lei pensie brută. Cineva care avea atât în 2016, net lua 1.399 lei, scădem 5,5% contribuția socială și 16% diferența care era peste 1.100 lei. Noi am eliminat sub 2.000 lei pensie, astfel că a crescut (n.r. – pensia) în 2017, că urmare a creșterii punctului de pensie, dar a crescut și netul pentru că am eliminat contribuția la sănătate. Deci am egalat brutul cu netul. În 2020 este mai mult decât dublu față de netul din 2016. (…) Cu formulă din nouă lege, în 2021 va fi 4.507 lei brut și pensia netă avem mai mult decât o triplare a pensiei, 4.256 lei net. (…) Această lege nu se aplică la pensiile speciale. Pensiile speciale nu fac obiectul acestei legi”, a declarat duminică seară, președintele PSD, Liviu Dragnea, la România TV.

Social democratul a anunțat și care este nouă formulă de calcul a pensiei, care va întră în vigoare din 2021.

„Care va fi nouă formulă de calcul? Pensia va fi numărul de puncte înmulțit cu valoarea de referință. Valoarea punctului de referință este raportul dintre punctul de pensie din 2020, 1.175 lei mărit cu 5%, care înseamnă rată inflației și jumătate din creșterea salariului. Aceste lucruri vor întră în vigoare din 2021. Vor intră în vigoare mai devreme doar într-un singur caz, dar este nevoie de recalcularea tuturor pensiilor. Este practic imposibil, trebuie recalculate pensiile pentru toți pensionarii, toți 5,2 milioane”, a mai spus Dragnea.

Liviu Dragnea a mai precizat că va fi introdus „principiul contributivității, adică atât cât contribui, atât ai pensia”, ce vizează companiile care nu plătesc contribuții. Acesta, spune Liviu Dragnea, este și motivul pentru care s-a realizat transferul contribuțiilor.

„Introducem pentru prima oară principiul contributivității, adică atât cât contribui, atât ai pensia. Companiile care nu plătesc asigurările sociale pot avea probleme, dar fiecare cetățean va fi informat de numărul de puncte acumulate. Sunt acum situații în care companiile nu plătesc contribuții sociale. Angajații trebuie să știe cât vor primi. Dacă noi lucrăm la o companie care nu plătește contribuțiile, nu e corect pentru ceilalți care lucrează la firme care își plătesc contribuțiile. Unul dintre motivele pentru care s-a realizat transferul contribuțiilor către angajat este că erau două milioane de români care munceau și pentru care nu se plăteau contribuțiile sociale. Atunci aveam un deficit de șase miliarde de lei la bugetul de pensii, acum s-a micșorat la trei miliarde. Va ajunge la zero, dar în fiecare an trebuie să vîram la bugetul de stat”, a mai spus Liviu Dragnea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Kokos

Acum 5 ani

Uraa, uraa, uraa! Mulțumim din inima conducătorului iubit!Stima noastră și mândria ,hamsterul și România! Ps:sunt curios de unde atâția bani.E ușor sa promiți, problema e ca sunt mulți fraieri care cred balivernele acestui individ penal și totodata smecher pt. ca face promisiuni de TRIPLARE a pensiilor în 2021,adică după alegerile din 2020...
Raspunde

Scooby

Acum 5 ani

Misto. Vom fi prima tara in care pensionarii vor avea pensii mai mari decat angajatii. Asta pana va ramane tara pustie.
Raspunde

McD

Acum 5 ani

Mai, la naiba, e mai bine ca in Germanica...acolo pensia minima e cam pe la 830 € brutto...ne mutam inapoi in tara lui PSD...toti primesc fara sa mai faca nimic....e trai pe vatrai...si prostii vor merge din nou sa-i voteze in 2020...
Raspunde

Franzela

Acum 5 ani

Nu-i adevarat, sunt oameni care primesc doar 300 €
Raspunde

Anonymus

Acum 5 ani

sa aplice acel principiu al contributivitatii si la pensiile speciale ca sa fie corect din toate punctele de vedere... sa vedem atunci ce pensii specile vor mai avea?...
Raspunde

Zumz

Acum 5 ani

Bai, dar macar de-ar minti cu o urma de masura. Adica ma gandesc ca multi carora le promite el acum marea si sarea si-au pierdut averi la Caritas. Totusi, sunt curios daca de-acolo de sus, din OZN-ul lui Dragnea se vede mesajul de la Cluj, ala de pe camp.
Raspunde

Trasor

Acum 5 ani

Deși am fost atent la ce a spus Liviu Dragnea, nu am reușit să înțeleg cum se va calcula pensia după noua lege a pensiilor. Astăzi pensia = punctajul obținut în urma anilor munciți x valoarea punctului de pensie. Concret 0.85 x 1775 (valoarea punctului de pensie în 2020)= 1508.75 lei Cum se face concret calculul după noua lege ?
Raspunde

lol

Acum 5 ani

Trebuie sa crezi, nu sa cercetezi!
Raspunde

Cititescu

Acum 5 ani

Mare lauda mare: pensii si salarii marite! Ceia ce PSD-istii din fruntea tarii nu spun, este ca aceste mariri sunt o pacaleala electorala, pentru ca SCUMPIREA GAZULUI, CURENTULUI ELECTRIC SI CARBURANTILOR VA ANULA TOTAL ACESTE MARIRI, dar in mintea oamenilor simpli va ramane ideea ca "ni s-a marit" nu faptul ca "ni s-a scumpit" si anul viitor vor vota tot PSD "care ni da". De fapt asta a si fost ideea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus