Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Cel mai bogat german, miliardarul Hasso Plattner, investește în Sibiu

Cel mai bogat german, miliardarul Hasso Plattner, investește în Sibiu

Cel mai bogat cetățean german, miliardarul în euro Hasso Plattner, investește prin institutul pe care îl patronează în Sibiu.

Recent, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu a semnat un contract de donație cu Institutul ”Hasso Plattner” pentru suma de 4,2 milioane de euro. Banii vor fi direcționați în susținerea tinerilor studenți și cercetători din Sibiu, în vederea creării unor produse noi și, implicit, dezvoltarea orașului.

Începând cu anul 2019 în cadrul ULBS vor lua naștere o serie de proiecte finanțate cu banii donați din Germania, totul în baza unei metodologii atent structurate.

”Toate aceste proiecte care necesită finanțare vor fi puse pe hârtie, inclusiv cele de cercetare, și după fiecare an calendaristic, începând cu 2019, va exista la sfârșitul anului financiar un audit realizat de o firmă autorizată la nivel european, astfel încât să vedem dacă îndeplinim toate condițiile referitoare al modul în care noi am cheltuit banii primiți”, a explicat rectorul Ioan Bondrea.
Aceasta este cea mai mare donaţie primită de către o universitate din România din ultimii 30 de ani. Va fi înființată inclusiv o bursă pe cercetare, pentru tineri cercetători, și una pentru studenți. Deși este încă devreme și metodologia se află în curs de elaborare, se pare că pentru cercetare bursa va fi de 10.000 de euro, iar pentru studenți de 5.000 de euro.
”Un mare câștig va fi acela că vom include în activitățile noastre grupuri de studenți, companiile și partenerii care fac cercetare-dezvoltare în Sibiu, astfel încât să creăm produse inovative și pe acest lucru ne bazăm. Sperăm că va exista un interes deosebit atât din partea cercetătorilor cât și a cadrelor didactice pentru activitățile din domeniul subliniat în documentația de donație”, mai spune rectorul Bondrea.
Semnarea contractului a avut loc săptămâna trecută la sediul ambasadei României la Berlin, în prezența ambasadorului Emil Hurezeanu.

La finalul ceremoniei rectorul ULBS, Ioan Bondrea, însoțit de prorectorul Claudiu Kifor și conf. Bogdan Pârvu au efectuat o vizită de sediul Institutului, ocazie cu care s-au discutat primele idei concrete.

Sibianul Emil Hurezeanu a fost un promotor al Sibiului și un susținător al universității sibiene. El a sprijinit la realizarea legăturilor cu Institutul Hasso Plattner, totul pornind de la rădăcinile miliardarului german. Hasso Plattner s-a născut la Berlin, în l944, într-o familie de medici sași din Sibiu, care părăsise România cu trupele germane.

”El este creatorul grupului informatic SAP și a înființat recent la Potsdam un institut de înalte studii și un muzeu de artă, amândouă de importanță globală. Plattner nu s-a mai întors în România, nu dă interviuri, dar când a auzit că Universitatea ”Lucian Blaga” din orașul natal al părinților și străbunilor are idei și nevoi și-a trimis mesagerii la Sibiu. Se pune la cale un proiect important acolo”, declara ambasadorul Emil Hurezeanu la finalul anului trecut.
Hasso Plattner are o avere estimată de Forbes la 13 miliarde de euro. Părinții săi au divorțat  când el avea 15 ani și a fost trimis la un cămin pentru copii din Bavaria. În 1970, mama sa s-a mutat în Africa de Sud, iar Plattner a fost impresionat de frumusețea peisajului african, unde și în prezent susține mai multe ONG-uri și fundații.

”De acum, așa cum au spus și reprezentanții institutului, mingea este la noi în curte, deci trebuie să dezvoltăm activități, să promovăm programele de cercetare și trebuie să aducem lângă noi tineri cercetători. Lucrurile trebuie să avanseze în această direcție și sper ca această donație să aducă plus-valoare Sibiului” – Ioan Bondrea.

Sursa foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

11 comentarii

dan sibian

Acum 5 ani

Nu este cel mai bogat german. Hasso Plattner este pe locul 10 in topul celor mai bogati germani si pe locul 116 in lista Forbes, cu o avere estimata la 12,7 miliarde USD.
Raspunde

McD

Acum 5 ani

...no mai Dane, daca asa au primit ziaristii ordin sa scrie, asa au scris...lasa-i sa creada ce scriu...hai noroc...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un sas

Acum 5 ani

VAOO...Ati ajuns din nou la mila SASILOR ...
Raspunde

claas pics

Acum 3 ani

Draga sasule, si eu sunt sas si sibian si ma bucur ca Plattner a donat bani universitatii. Bine a facut. Si bine ai face daca ai lasa comentariile nationaliste.
Raspunde

Hermannstadter

Acum 5 ani

Asta e diferenta intre Sibiu și Teleorman... Sibiul a dat oameni care au făcut miliarde, Teleormanul a dat oameni care au furat miliarde!! Suntem toți romani , dar nu am fost , nu suntem și nu vom fi niciodată la fel, sutele de ani de dominație otomană și-au pus amprenta asupra sudiștilor, vorba multă și șmecheria de 2 bani sunt adevăratele lor valori. Rog eventualii emigranți din sud sa se abțină
Raspunde

Porfir Radauteanu

Acum 5 ani

Cf. DEX: a emigra: A pleca din țara de origine și a se stabili definitiv sau temporar în alta, forțat de împrejurări sociale, politice, economice etc Din cate stiu, inca nu ati pus-o de o secesiune, ca sudistii ailalti din SUA prin 1860, asa ca taxele tale tot la Bucuresti se duc. Nota: sunt de mai la nord ca tine, deci tu esti sudist cu aere de sluga saseasca
Raspunde

gigi contra

Acum 5 ani

Oare n-are origini evreiesti? credeam ca investeste in vreo fabrica ...
Raspunde

Hasibusi

Acum 5 ani

nu-i evreu, taica-sau era sas original si sibian
Raspunde

de la ULBS

Acum 5 ani

La preluarea mandatului in 2012 cam aceiasi suma se afla in conturile ULBS iar echipa tanara aleasa i-a facut praf si pulbere, au facut promisiuni multe dar neonorate, au risipit toti banii pe deplasari in strainatate ale conducerii si a nevestelor, amantelor lor.... asa se va intampla si cu aceasta donatie. O mai poate salva de la risipire o alta echipa de conducere, la viitoarele alegeri !
Raspunde

Stroe vasilica

Acum 4 ani

NOROCOSILOR!!SIBIENI....INTIMP CE ROMANI NEAOSI CARA IN BRAZILIA,MADAGASCAR...etc,miliarde, SASII CA EXEMPLUL DE FATA,ADUC!!! SI,DUMNEZEULE,IN MAREA ASTA DE HOTIE SI DESFRAU,PRESEDINTELE IOHANIS SI SOTIA SA,SUNT INFIERATI CA AU CUMPARAT,MOSTENIT,PRIMIT CATEVA CASE SASESTI!!! SA LE FI OCUPAT TIGANII SA TINA CAII IN ELE???ERA MAI BINE??? VEDETI CE NENOROCIRI SUNT DEJA LA VISCRI!!! AU INVADAT CU LIOTA DE PLOZI NESPALATI,AVAND SI CASE FRUMOASE AL DRACULUI,COLORATE SI MIZERIA LA STREASINA,S AU AMPLASAT...UNDE???MOTZ,LA STRADA!!DACA VIN TURISTI STRAINI ,,SA SI CLATEASCA ,,PRIVIRILE CU MUCI,BALEGA SI CHIRPICI,RAHATI,ZOI,BULENDRE ZDRENTE ZOIASE.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus