Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
0°C

La ce festivaluri puteți merge în luna august în județul Sibiu

La ce festivaluri puteți merge în luna august în județul Sibiu

Spectacole la Palatul Brukenthal din Avrig, bere la Mediaș, muzică și dans în centrul Sibiului sau filme horror la Biertan - sunt câteva dintre ofertele din care vor putea alege sibienii sau turiștii care se vor afla în județul Sibiu în luna august. În ultima lună de vară în mai multe localități din județ au loc o serie de festivaluri - unele cu tradiții, altele la început de cale.

La începutul lunii, pe 4-5 august, în Sibiu, va avea loc Street Music Festival 2018. „Însuși orașul poate deveni decorul sincer de care muzica are nevoie. Acest schimb de energie dintre artiști și public îl realizăm printr-o combinație inedită: lucrări muzicale care și-au demonstrat valoarea veacuri la rând, prezentate pe scena în aer liber, sonorizare și lumini care urmăresc interpretul ca într-un spectacol de operă sau balet”, promit gazdele. Genurile propuse spectatorilor vor fi diverse, de la tango la vals.

Ultima lună de vară începe în forță și la Mediaș, unde pe 3-5 august va avea loc Festivalul Berii. „Să curgă-n valuri berea!”, anunță organizatorii. În cele 3 zile, atmosfera din Piața Corneliu Coposu din Mediaș va fi întreținută de artiști locali, iar vizitatorii vor putea trece pe la mai multe standuri cu delicii culinare pe toate gusturile .

Rămânem la categoria „dans și muzică”. În perioada 8-12 august, la Ludoș, tinerii cărora le place goa-trance-ul sunt chemați la Apsara Festival. Într-o frumoasă frumoasă, înconjurată de verdeață vor fi amenajate două scene pentru dans. Un bilet de intrare costă 81 de euro. Printre trupele din România care se găsesc în program se numără Artifact303, E-Mantra, Night Hex, Ancient Core și DJ-ii Hase și Mawski.

Între 9 și 12 august are loc prima ediție a Rebels Festival. „Vom sărbători cultura sunetului undeva în regiunea Transilvaniei”, precizează organizatorii, care încă urmează să confirme locația exactă pe pagina de Facebook a evenimentului.

Un eveniment fain se preconizează a avea loc la Hosman în perioada 17-19 august – Holszstock Festival, un mic festival de muzică care anul acesta ajunge la cea de-a 5-a ediție. „Vecinătatea bisericii-cetate din Hosman, dar și priveliștea extraordinară spre Munții Făgăraș oferă un cadru unic pentru desfășurarea acestui festival. În cele două zile de festival, participanții, atât localnici cât și sibieni, se bucură împreună de muzică, ateliere de lucru/creație, activități sportive, vizionarea unor filme, discuții și cântece la foc de tabără, dar și de posibilitatea de a face mici drumeții în zona satului Hosman. Astfel se creează o punte între sibieni și locuitori ai Văii Hârtibaciului”, spun organizatorii.

În acest an a fost confirmată participarea a mai multor formații, printre care Satra Elijah , Jinxy von D'ers , Satellites , Toulouse Lautrec , Suburbia 11 , Dov Meraki , The Noise , Trees Orchestra . Duminica, 19 august 2018 , Michael Leyk va susține un concert experimental de orgă. Pentru a veni la Holszstock Festival, în vânzare au fost puse bilete care costă 60 de lei (bilet pentru o zi), 160 de lei (Family pass – doi adulți plus copii) și 100 de lei pentru un abonament care include și campingul.

Tot în a doua parte a lunii, pe 18 și 19 august, sibienii sunt chemați la „Sibiul de odinioară ” - un festival ce a ajuns la ediția a 5-a și care se organizează în același loc - Pădurea Dumbrava - Camping. „Vă pregătim multe surprize plăcute așa că nu vă faceți program în cel de al III-lea weekend din luna august!”, promit gazdele. În Dumbrava vor răsuna cântecele celor de la Compact, Timpuri Noi și Onenightstand (sâmbătă, 18 august) și ale lui Mircea Baniciu, Mircea Vintilă și Emeric Emre (duminica, 19 august). Concertele vor începe de la ora 18:00, însă accesul la camping se va face de la ora 10:00.

Continuăm cu festivalurile din domeniul culturii și artelor. Timp de 9 zile (5-14 august) Nocrich – un sat din Valea Hârtibaciului – va fi locul unde poți să faci cunoștință cu tradițiile lucrurilor artizanale, dar și să trăiești experiența unui băștinaș. În această localitate se va organiza Nocrich Camp în cadrul căruia te poți implica pentru a meșteri lucruri din lemn, diverse materiale, iar la final să-ți vinzi creațiile. Camp-ul se adresează cercetașilor exploratori și seniori cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 ani. Programul campului se bazează pe descoperirea zonei multiculturale a Văii Hârtibaciului, în special a tradițiilor şi a istoriei locale, prin ateliere meșteșugărești, explorare după model francez în satele învecinate, implicare în comunitate, program de seară la foc de tabără, dar și seri interculturale alături de cercetași din România și străinătate.

Urmează „Luna Plină ”. E vorba despre festivalul filmelor horror și fantastice. Potrivit organizatorilor, în acest an au de ales pentru a difuza pe marele ecrane din peste 2.000 de filme înscrise. „O să se lase cu băi de sânge, mațe, groază și teroare! ”, anunță ei. Pe pagina de Facebook a evenimentului deja au fost anunțate câteva dintre pelicule. Unul dintre filme este „Memento mori” (2018) al tânărului regizor belgian Michaël Vermaercke. Pelicula o are în rol principal pe Fleur, o tânără care ajunge în comă la spital. Privitorii sunt invitaţi să descopere pe parcursul filmului împreună cu ea ce i s-a întâmplat într-o noapte, în timpul unei petreceri la piscină. Frânturile de imagini care-i apar în minte relevă momentele-cheie ale incidentului traumatic care a adus-o în comă. Un alt film de groază este producţia britanică „Beyond the Woods”.

Palatul Brukenthal de la Avrig va găzdui un eveniment de ținută pe 10, 11 și 12 august – Brukenthal Fest - alături de artiști celebri, precum Ricky Dandel și Florin Piersic. Prețul unui bilet pentru a intra în fosta fosta reședință de vară a baronului Samuel von Brukenthal. Va fi de 99 de lei, însă numărul locurilor e limitat, „ceea ce face din acest eveniment unul exclusivist. Locurile vor fi cu scaune!”.

Printre activitățile de care veți beneficia cu biletul de 99 lei, pe lângă spectacolele oferite, se numără vizitarea expoziției săsești din incinta Palatului; vizitarea expoziției medievale din incinta Palatului; acces la locul de joacă și fermă; o tură cu trăsura și ponei, pentru copii etc. Ricky Dandel s-a născut pe 30 septembrie 1952, la Sibiu, este solist vocal, compozitor, textier, prezentator, moderator și show-man.

Revenim în orașul Sibiu, unde pe 17-19 august, va fi organizat Festivalul Handmade Creative Buzz. „Veniți să admirați și să vă inspirați de la cei mai buni meșteri artizani care vor reda bucuria și veselia primăverii în cele mai variate culori, prin intermediul creațiilor lor”, cheamă gazdele. Intrarea este gratuită pentru vizitatori. Organizatorii anunță 3 zile de cumpărături, patiserie de casă, activități pentru copii & distracție, în care cei care vor ajunge la festival vor face cunoștință cu cei mai faini meșteri. Va fi și muzică bună, o zonă de relaxare, ateliere de creație.

Obiecte de decor, bijuterii și accesorii, lădițe pictate, jucării inedite, cosmetice naturale, dulcețuri de casă și multe altele vor putea fi găsite și cumpărate la festivalul handmade Creative Buzz, ajuns la ediția 18. Festivalul este o inițiativă de susținere și promovare a artiștilor și artizanilor din România, gândită din perspectiva înlesnirii accesului la obiecte unicat, create manual. Evenimentul se va desfășura între 10.00-22.00 în Piața Mică din Sibiu.

Spre finalul verii, în centrul Sibiului locuitorii orașului și turiștii sunt chemați la Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane”. Pe 24-26 august va avea loc a 17-a ediție. Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane” este un eveniment menit să celebreze zilele orașului Sibiu şi este organizat în ultimul weekend din luna august. Având loc în Centrul Istoric din Sibiu, în piețele, pe pietonala Nicolae Bălcescu, pe străzi și străduţe pietruite, festivalul îmbracă și cheamă tot orașul în sărbătoare. Evenimentul ia startul, an de an, cu tradiționala paradă a personajelor medievale la care participă, costumați în veșmânt medieval, toți artiștii invitați și publicul care de la an la an este prezent în număr tot mai mare.

Programul fiecărei ediții este unul variat, menit să răspundă nevoilor culturale ale unui public eterogen: concerte live de muzică medievală, animații stradale, lupte de stradă, turniruri, spectacole de teatru profesionist sau amator, dans, expoziții de fotografie, ateliere meşteșugărești, iarmaroc medieval.

Urmează câteva festivaluri legate de gastronomie. Pe 4 și 5 august la Jina are loc Festivalul „Sus pe muntele din Jina” - unul cu tradiție de 50 de ani. Evenimentul amintește de vechile nedei ale ciobanilor din Mărginimea Sibiului, fiind unul dintre cele mai vechi festivaluri organizate în regiune. Acesta își propune păstrarea, conservarea și valorificarea tradițiilor și obiceiurilor, a cântecelor și a jocurilor jinarilor și a modului lor de viață. Festivalul are loc în fiecare an și reunește grupuri artistice cu tradiții păstorești din mai multe județe ale țării.

În cadrul Festivalului ICon Arts Transilvania 2018, în câteva dintre localitățile județului vor fi organizate mai multe seri culturale și gastronomice. Pe 9 august, de Ziua Richiș, va fi degustare de vin, concert și gastronomie locală pe maidanul din fața Curții Richvini.

Pe 10 auguust, în Biertan, seara la ora 19, va avea loc un spectacol de jazz și dans contemporan Impro Live, iar sâmbătă, 11 august, în Mălâncrăv, la Conacul Apafi, vizitatorii vor afla „povestea sucului de mere” și îl vor degusta. Atunci se va încheia ICon Arts, cu un concert de jazz cu Ana Cristina Leonte Band și cu gustări din bucătăria locală, precum și va fi organizat un târg al produselor tradiționale.

Sărbătorile lunii august se încheie la Rășinari pe 25 și 26 august când are loc Festivalul Brânzei și al țuicii, organizat de Primărie și care a ajuns la ediția a XV-a. Pe parcursul celor două zile de festival, vizitatorii pot gusta produse tradiţionale specifice Mărginimii Sibiului - brânzeturi, tocană de oaie la ceaun, sloiul de oaie, bulz ciobănesc, pastramă etc. - și se pot bucura de programul artistic oferit de ansamblurile folclorice și de interpreți de muzică populară. Reprezentativ pentru Festivalul Brânzei și al Țuicii este realizarea „Bulzul Festivalului” care a devenit deja o tradiţie în zonă. Bulzul se face dintr-o cantitate considerabilă de mămăligă, brânză de oaie şi smântână, pregătită de săteni.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus