Marţi,
27.07.2021
Cer Senin
Acum
22°C

Calfele călătoare comunică rar cu familiile. „Uneori trimit câte o scrisoare acasă”

Calfele călătoare comunică rar cu familiile. „Uneori trimit câte o scrisoare acasă”

De câteva zile, orașul a fost animat din nou de excentricii meșteșugari veniți din mai multe țări pentru a-și completa călătoriile inițiatice. Calfele nu au voie să se folosească de telefoanele proprii, așa că țin legătura foarte greu și destul de rar cu familiile.

Meșteșugarii călători din diferite țări europene revin la Sibiu și vara aceasta, pentru a revitaliza în centrul orașului unele din cele mai vechi meserii și pentru a lucra împreună. Unele calfe chiar revin pentru a lucra de plăcere, cu toate că și-au încheiat călătoriile inițiatice. La Sibiu vor fi vara aceasta nu mai puțin de 29 de calfe.

„Este cel de-al doilea an când revin la Sibiu deși mi-am terminat călătoria. Îmi place locul, îmi plac oamenii, mi-am făcut prieteni aici, așa că am spus de ce nu. Cu familia țin legătura destul de rar pentru ca nu am telefon și uneori îl mai rog pe șeful meu să mă lase să sun acasă. Putem trimite și vederi sau scrisori, dar eu nu prea trimit. Rar de tot mai trimit câte o vedere, că e mai ușor de scris și trimis decât o scrisoare. Nu-mi prea place să scriu. Familia mea mă susține în demersul meu și înțeleg cu toții faptul că îmi place mult ceea ce fac aici și că nu pot să îi sun prea des. Așa că odată pe lună sau odată la două luni poate îi sun ca să știe că sunt bine”, spune Chalid, un tânăr de 29 de ani din Germania.

„Revin mereu aici pentru că îmi place mult proiectul. Pentru mine e ca o vacanță, cu toate că lucrez. În 2016 am terminat călătoria, după 4 ani și 2 luni. Cu familia țineam legătura prin vederi mult. Îi mai și sunam odată la câteva luni, ba chiar le-am trimis și câteva scrisori. Nu aveam întotdeauna timp să stau să scriu scrisori, dar când aveam vreme le mai trimiteam câte una”, spune Alban.

Pentru cei care abia au început călătoria, lipsa familiei se simte mai tare. Așa că Raphael trimite vederi acasă, iar cel puțin odată pe lună își sună mama.
„Îmi place mult că am libertate și că văd lucruri foarte frumoase. La Sibiu e a cincea oară când vin și oamenii sunt foarte prietenoși aici. O să termin călătoria când o să am 30 de ani. Mai am patru ani până atunci. Cu familia țin legătura cât pot. Odată pe lună rog pe cineva să mă lase să o sun pe mama ca să știe că sunt în regulă, iar uneori trimit vederi. Scrisori nu trimit deloc pentru că nu sunt obișnuit”, spune Raphael.
Calfele vor rămâne la Sibiu până pe 26 august, timp în care vor lucra în aer liber.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus