Sâmbătă,
28.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-1°C

Cum e să fii polițist local în Sibiu. Interviu cu cea mai veche angajată

Cum e să fii polițist local în Sibiu. Interviu cu cea mai veche angajată

Născută și școlită în Sibiu, Diana Marcu a ales o meserie care a fost transmisă în familia ei din generație în generație – este cea mai veche femeie din structura Poliției Locale Sibiu. Supranumită de colegii ei „Gică fără frică”, pentru că nu se dă în lături de la nimic atunci când e în teren, nu s-a mulțumit doar cu job-ul din cadrul Poliției Locale Sibiu, ci a terminat și o facultate și o postliceală. Este absolventă a cursurilor Facultății Creștine Dimitrie Cantemir, specializarea geografia turismului, dar și a școlii postliceale de asistenți medicali.

Cu o structură destul de firavă, o înălțime care nu o ajută să se impună fizic și un zâmbet cald și o voce blândă, Diana spune că a reușit de-a lungul timpului să se impună în situații de criză și că nici măcar în această meserie nu contează prea mult modul în care arăți. Reporterul Turnul Sfatului a vorbit cu „Gică fără frică” despre porecla ei, cele mai intense experiențe din cei 12 ani la Poliția Locală Sibiu, dar și despre cât de pregătit este Sibiul, din punct de vedere al siguranței, pentru summit-ul din 2019.

Ați fost în Poliția Locală chiar de la început. Cât de receptivi sunt oamenii atunci când văd o femeie polițist?

Am fost angajată în 1 aprilie 2006. La început eram șapte fete, iar din acelea am rămas patru. Restul fie s-au transferat la alte servicii, fie au plecat din țară. Oamenii sunt mult mai receptivi atunci când văd o femeie. Probabil e instinctul matern, se liniștesc pe moment atunci când intervine o femeie să aplaneze un conflict. În fiecare dintre noi, cea mai apropiată sufletului este mama. În 12 ani chiar pot spune că am descoperit faptul că cele mai mici cazuri de ultraj sunt împotriva femeilor. Nu mă ajută fizicul să mă impun prin forță, dar mă ajută alte calități.

De ce ați ales să faceți și postliceala pentru asistenți medicali?

Am vrut să îmi extind orizonturile și eu merg pe principiul „cu cât știi mai multe, cu atât mai bine”. Asistent medical am vrut să fiu în primul rând pentru mine, am vrut să dețin măcar minimul de cunoștințe din acest domeniu. Totodată, îmi ajută și la locul de muncă, ținând cont că suntem mereu în mijlocul cetățenilor și nu se știe când e nevoie de cineva care să știe să acorde primul-ajutor.

Cât de ușor se poate integra o femeie în structura Poliției Locale?

Avem o conducere foarte primitoare și receptivă. Au încercat pe cât posibil să nu se facă vreo diferență între femeia polițist local și bărbatul polițist local. Munca a fost împărțită în mod egal, suntem în același sistem, avem echipaje cu doi bărbați sau un bărbat și o femeie, deci nu se fac diferențe. Nu suntem ocrotite sau puse la munca de birou, ci mergem acolo unde este nevoie. Eu îmi iubesc meseria, îmi place enorm ceea ce fac și nu mă dau în lături de la nimic.

Care este lucrul care vă aduce satisfacția cea mai mare când sunteți în teren?

Eu mereu sunt impresionată de momentul în care omul cu care discuți pe stradă îți vorbește frumos și te tratează cu respect. După ce sancționăm anumite persoane, de multe ori ne mulțumesc și ne urează o zi bună. Faptul că omul acela e conștient de greșeala pe care a făcut-o și acceptă că merită să fie sancționat, iar apoi ne tratează și cu respect, este un lucru foarte important. Noi nu căutăm să dăm amenzi, acesta este lucrul pe care cetățenii trebuie să îl înțeleagă. De multe ori chiar evităm să sancționăm, eu cel puțin prefer să rezonez cu omul, să îi explic ce greșește și nu o singură dată oamenii au plecat cu avertismente. Ce dorim cel mai mult este să prevenim nu să sancționăm.

Cât de frustrant este faptul că atunci când cineva este agresiv, nu puteți să ripostați?

Îi tratăm cu respect și asta îi doare cel mai mult. Le mulțumim pentru „complimente” și le zâmbim, apoi mergem mai departe. Nu avem ce altceva să facem.

Care este povestea poreclei „Gică fără frică”?

Am fost să îmi susțin colegii la un turneu de fotbal. Aveam la mine și echipamentul de portar al fiului meu, pentru eventualitatea în care cineva ar fi avut nevoie. Ei bine, într-un final eu am ajuns să fiu pusă în poartă. Și pentru că pe fiul meu îl cheamă George, colegii mă strigau în glumă așa, apoi au ajuns la Gică și, într-un final, pentru că în anul acela am primit premiul pentru cel mai bun portar și pentru că toți colegii mei știu că eu nu mă dau în lături de la nimic atunci când vine vorba de meseria mea, au început să mă strige „Gică fără frică”.

Care a fost cel mai tensionat moment din cei 12 ani? Unul în care ați fost cu adevărat speriată?

În această meserie e foarte important să îți păstrezi cumpătul și să nu arăți că ești speriat. Am avut o pățanie de acest gen, când a trebuit să îmi ascund frica și să acționez. Eram în patrulare într-o dimineață, pe la vreo 4-5, și efectiv în plină stradă se desfășura un scandal de amploare mare. Din întâmplare am ajuns în zonă. În primă fază am cerut ajutor prin stație, pentru că eram evident depășiți numeric, apoi am încercat să îi calmăm, lucru pe care am și reușit să îl facem, deși totul părea să degenereze rapid. În acele momente, faptul că am fost fermi pe poziții atât eu cât și colegul meu a contat extrem de mult.

Vă mai amintiți de prima intervenție?

Terminasem serviciul în ziua aceea și mă îndreptam spre casă cu o colegă de lucru. În zona Mihai Viteazu fusese spartă vitrina unui magazin alimentar. Era seară, iar toată lumea ieșise la geam să vadă ce s-a întâmplat. Am luat-o la fugă către zona respectivă și am descoperit că era vorba de 3 minori care, din joacă, au dat cu pumnul în vitrina magazinului și au spart geamul. Am alergat după ei, am reușit să îi prindem și i-am dus la secție unde am chemat părinții. În momentele acelea nu am avut timp să simt emoții sau să conștientizez faptul că era prima mea intervenție. Oricum, în astfel de situații nu ai timp să stai să te gândești la altceva decât la ceea ce trebuie să faci pe moment. Îmi place mult strada, tocmai de aceea am și ales să rămân aici. E adrenalină, în fiecare zi ai alte intervenții, se întâmplă tot altceva și nu ai timp să te plictisești.

Ce se poate face în legătură cu oamenii care își trimit copiii la cerșit sau îi țin în soare/frig ca să inspire milă?

Nu poți sancționa un minor decât dacă are peste 16 ani. Cel mai des găsim copii foarte mici, pe care părinții îi trimit la cerșit și pe care apoi îi urmăresc din umbră. În acest caz, putem să sancționăm părintele pentru îndemnarea minorului la săvârșirea de contravenții. Nu putem face prea multe. Dacă prindem minorul, îl ducem la Centrul de Primiri în Regim de Urgență Prichindelul, dar mama, după două-trei ore vine și își ia copilul și pleacă. Noi îi sancționăm, dar niciodată nu plătesc amenzile. Tocmai de aceea încercăm mai degrabă să prevenim astfel de situații, să vorbim cu ei, să le explicăm că nu e în regulă.

Cum e Sibiul din punct de vedere al siguranței pe străzi?

Este un oraș liniștit. Conform statisticilor, comparativ cu alte orașe, Sibiul chiar este liniștit. Probabil acest lucru se datorează și faptului că Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană în 2007 și s-a bucurat de un număr foarte mare de turiști care continuă să ne viziteze an de an, iar nivelul de siguranță al orașului a crescut progresiv de-a lungul timpului. Nu avem probleme foarte mari la noi în oraș.

La anul avem Summit-ul UE. Este destul de sigur chiar și pentru un astfel de eveniment?

Sunt convinsă că da. Probabil că tocmai de aceea a și fost ales Sibiul, fiind unul din cele mai sigure orașe din întreaga țară. Vom avea puțin mai mult de muncă, dar noi la fel de implicați și prezenți în rândul cetățenilor vom fi, așa cum suntem întotdeauna.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

gicu

Acum 4 ani

e misto, de la 4500 lei salar incasezi, sunt fostii gardieni publici, si mai nou prind post doar pile, nepoti, cumetrii, parandarat, membrii de partid samd
Raspunde

I.S

Acum 4 ani

Si-a luat cineva amenda pentru parcat aiurea de la comunitari? Dar pentru aruncat gunoiul pe jos? Pentru mancat seminte in parc? Pentru mers cu masina pe trotuar? Dar pentru rahatul neadunat dupa caine? Chiar sunt curios daca a avut cineva onoarea sa fie amendat de ei pentru ca eu de minim 6-7 ani nu i-am vazut o data administrand o amenda altcuiva decat cersetorilor care se mai gasesc pe Nicolae Balcescu.
Raspunde

un sibian

Acum 4 ani

dupa parerea mea serviciul de politie locala isi onoreaza cam 10-15% din obligatiile de servici!!! mai zilele trecute i-am vazut pe centru pe la covrigarii...vroiau si ei un covrig gratis!!! sunt f f departe de ce ar trebui sa faca!!!
Raspunde

un sibian

Acum 4 ani

politia locala Sibiu se achita de max. 10-15% din obligatiile de servici!!! tot restul sunt povesti nemuritoare!!! ar fi bine sa NU mai stergeti comentariul...de ce-l stergeti...pentru ca spun un adevar?
Raspunde

Anonymus

Acum 4 ani

la plimbare pe strazi se castiga bine vad ca in militia locala dar cand sa isi faca datoria, mai greu... de aceea avem animale pe domeniu public care sunt interzise a fi crescute in oras si mai ales atata soferi care parcheaza cum vor muschiul lor... mai bine v-ar desfiinta complet si ar face o singura politie cum era si inainte
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Primăria Oradea a desființat poliția locakă considerând-o neeficientă ; ordinea publica e garantata de poliție ! Un oraș liniștit
Raspunde

Adela

Acum 4 ani

Eroare totală-Politia locala Oradea funcționează - activitatea trimestrială a Poliției locale Sibiu am vazut-o prezentata în ședința Consiliului local si preluată si de mass media Nu sunt polițist loca si nu locuiesc in Sibiu , dar vizitez des orașul
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus