Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Agențiile de turism sar la gâtul ministrului Trif. ” Creați așteptări false turiștilor români”

Agențiile de turism sar la gâtul ministrului Trif. ” Creați așteptări false turiștilor români”

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) din România a transmis prin președintele Nicolae Demetriade un comunicat de presă în care îl somează pe ministrul Turismului, Bogdan Trif, să-și ceară scuze pentru că a jignit operatorii români de turism. În plus, îl acuză pe ministru de grave minciuni și dezinformări.

Totul a început la bilanțul de șase luni al ministrului, când Trif a anunțat că agenţiile de turism din România vor avea timp, până la sfârşitul anului, să-şi înfiinţeze un fond mutual sau să găsească un alt sistem de garantare a pachetelor de servicii turistice, astfel încât turistul să fie protejat. "Într-un sistem care nu a fost reglementat de la Revoluţie încoace nu poţi să intri cu toporul. Pe o piaţă sălbatică, trebuie să intrăm cu bisturiul, pentru că nu poţi să omori toate agenţiile. Acestea vor avea timp, până la sfârşitul anului să-şi facă un fond mutual sau să-şi găsească un alt sistem de garantare. Important este ca turistul român să fie protejat. Toate agenţiile de turism trebuie să aibă un sistem de garantare 100%. Dacă turistul alege să-şi cumpere un pachet de servicii turistice din altă ţară, unde nu există asigurare, este problema persoanei respective, dar atunci când firma o să intre în insolvenţă şi nu o să beneficieze de serviciile contractate o să rămână cu paguba”, a explicat Trif.

Reacția ANAT a fost tranșantă. ” Am sperat că ministerul pe care cu toții l-am dorit, cel al Turismului, ne va face să fim mândri de meseria pe care, cu pasiune, o exercităm. Rezultatul a fost însă altul: ne-am întristat și ne-am revoltat! Am crezut că veți ieși public și veți mulțumi sincer celor 2.500 de agenții de turism din România”, a scris președintele ANAT.

Demetriade a arătat în scriasoare care sunt minciunile ministrului sibian. ”Ați ales să creați așteptări false turiștilor români în sensul în care serviciile turistice vor fi garantate 100%, deși știți foarte bine că majoritatea serviciilor oferite de agențiile de turism nu se încadrează în scopul directivei transpuse recent în legislația românească. Ați ales să comunicați că este treaba noastră, a agențiilor de turism, să găsim soluții de garantare în piață, în contextul în care statul român a abandonat peste noapte fondul de garantare pentru că a înțeles că cerințele formulate de dumneavoastră nu sunt realiste și implementabile. Ați ales să dezinformați spunând că în toate țările din Europa serviciile sunt garantate 100%, deși știți extrem de bine că nu este așa. Ați ales să dați exemplul Germaniei unde garantarea este limitată la un procentaj redus din cifra de afaceri a firmelor de acolo”, a mai scris liderul ANAT.

 

Mesajul transmis ministrului Bogdan Trif:

 

Stimate domnule ministru al Turismului, Bogdan Trif,

 

Am așteptat și ascultat cu mare interes conferința de presă de bilanț la șase luni a ministerului pe care îl conduceți. Am sperat că ministerul pe care cu toții l-am dorit, cel al Turismului, ne va face să fim mândri de meseria pe care, cu pasiune, o exercităm.

 

Rezultatul a fost însă altul: ne-am întristat și ne-am revoltat!

 

Am crezut că veți ieși public și veți mulțumi sincer celor 2.500 de agenții de turism din România pentru că:

 

În ultimii 28 de ani au trimis milioane de români în concedii memorabile;

În tot acest timp au fost alături de turiștii lor zi și noapte atunci când ceva neplăcut s-a întâmplat;

Atunci când au apărut crize de tot felul peste tot în lume: natură dezlănțuită, atentate, crize politice, au găsit soluții pentru siguranța turiștilor;

Și-au văzut cu maximă seriozitate de treabă și nu au profitat de lipsa de reglementări care să asigure protecția turiștilor, deși statul român era obligat prin directive europene să facă acest lucru;

Au existat EXTREM DE PUȚINE cazuri de insolvență în pofida faptului că marja de profit în industrie este cea mai mică din economia românească;

Atunci când au fost insolvențe s-au mobilizat exemplar, au demonstrat solidaritatea de breaslă găsind soluții pentru repatrierea turiștilor afectați;

Au făcut această muncă cu multă pasiune și atenție pentru nevoile turiștilor lor;

De peste 10 ani s-au preocupat permanent de siguranța turiștilor lor propunând constant și perseverent soluții legale pentru ca aceștia să fie protejați, în pofida dezinteresului major al autorităților din România.

Din păcate, dumneavoastră, domnule ministru, ați ales să defăimați generalizat agențiile de turism din România și doar la întrebarea directă a jurnaliștilor v-ați adus aminte să menționați că “majoritatea agențiilor de turism lucrează corect“. Ați ales să comunicați public că agenții de turism sunt “șmecheri“, că încasează bani în avans de la turiști și îi folosesc în alte scopuri, că fură turiștii români și că au profituri mari la care ar mai trebui să renunțe pentru a acoperi costurile garantării serviciilor turistice.

 

Ați ales să creați așteptări false turiștilor români în sensul în care serviciile turistice vor fi garantate 100%, deși știți foarte bine că majoritatea serviciilor oferite de agențiile de turism nu se încadrează în scopul directivei transpuse recent în legislația românească. Ați ales să comunicați că este treaba noastră, a agențiilor de turism, să găsim soluții de garantare în piață, în contextul în care statul român a abandonat peste noapte fondul de garantare pentru că a înțeles că cerințele formulate de dumneavoastră nu sunt realiste și implementabile.

 

Ați ales să dezinformați spunând că în toate țările din Europa serviciile sunt garantate 100%, deși știți extrem de bine că nu este așa. Ați ales să dați exemplul Germaniei unde garantarea este limitată la un procentaj redus din cifra de afaceri a firmelor de acolo.

 

Domnule ministru, în 28 de ani au fost foarte puține  insolvențe și într-o proporție covârșitoare nu au fost cazuri de “țeapă“, așa cum v-ați exprimat, ci de insolvențe “normale“. Cazul OMNIA TURISM nu a provocat pagube de opt milioane de euro ci, după cum știți foarte bine, suma respectivă se ridică la maximum 2,5 milioane de dolari (vă poate spune asiguratorul). Firma respectivă era activă de 26 de ani pe piață, iar incidentul s-a declanșat prin sinuciderea administratorului și incapacitatea autorităților și a justiției din România de a desemna în regim de urgență un administrator judiciar care să poată vedea exact ce s-a întâmplat. Chiar vă imaginați că cineva dă o “țeapă“ după 26 de ani de activitate în piață și apoi se sinucide???

 

În toate cazurile de până acum, dincolo de un număr relativ mic de turiști păgubiți (față de care ne cerem noi scuze, ca breaslă) cei mai păgubiți, valoric, au fost tot operatorii din turism care au plătit din buzunar milioane de euro pentru a despăgubi clienții sau a-i face să nici nu simtă incidentul.

 

Acestora AR TREBUI SĂ LE MULȚUMIȚI și nicidecum să-i defăimați public pe nedrept.

 

Toate demersurile noastre din ultimii ani de a găsi soluții pentru garantare pachetelor de călătorie au fost ignorate de autorități, iar acum dumneavoastră comunicați public că “agențiile de turism opun rezistentă și se împotrivesc“. Se împotrivesc la ceea ce ele au propus?

 

Agențiile de turism se împotrivesc MODULUI în care autoritățile, fără niciun studiu de impact, își imaginează că se pot găsi soluții peste noapte la probleme pe care chiar ele le-au ignorat. Se împotrivesc unor soluții aberante de tip “cont fiduciar“ pentru că acestea distrug toate agențiile mici și mijlocii care sunt cronic subfinanțate și necapitalizate suficient pentru că, așa cum ați afirmat corect de această dată, au supraviețuit într-o industrie sălbatică și haotică.

 

Au făcut-o însă cu fruntea sus în fața a milioane de oameni pe care cu cinste și corectitudine i-au servit!

 

Stimate domnule ministru, Bogdan Trif, industria agențiilor de turism din România așteaptă SCUZELE DUMNEAVOASTRĂ. Industria așteaptă mulțumiri pentru că s-a comportat corect și s-a menținut curată în pofida lipsei acțiunii statului român timp de 28 de ani. Evident că nu există nicio pădure fără uscăciuni, dar acest lucru nu permite nimănui să o defăimeze la modul general.

 

Dorim să vă aducem aminte că dincolo de preocuparea noastră comună de a proteja turiștii români, Ministerul Turismului are obligația de a sprijini și nu defăima industria pe care o gestionează.

 

Cu maximă tristețe,

 

Nicolae Demetriade,

 

Președinte ANAT

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

lol

Acum 4 ani

Care gat????
Raspunde

100

Acum 4 ani

Cate tepe n-au dat romanilor unele agentii de turism ?????? Plângeau romanii pe la tv, de f multe ori, ca au fost inselati, li s-au luat banii si vacanta.......byebye. Statul era acuzat ca nu face nimic ptr ei si acum ca statul face, nu e bine. Bratu, corect era sa dai si ce a spus ministrul, dar de, TU ESTI PLATIT SA DAI IN PSD. Nu mai avem pretentii de la tine ca stim ca nu ti faci meseria corect!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ridichie Iglesias

Acum 4 ani

Nu mai loviti in personalitatea numarul 3,14 a Sibiului. E cel mai bun msinistru din guvern.
Raspunde

McD

Acum 4 ani

..pai dl. ministru nu are timp de serviciul pentru care a fost numit si este platit...el are timp sa dea declaratii legate de partidele din opozitie si de presedintele ales al tarii...chiar a uitat deja care sunt sarcinile de serviciu, normal mai presus de directivele sefului direct DRACNEA!!!....amice, lasa-ne...
Raspunde

Ionescu mihaela

Acum 4 ani

Domnule Demetriade, cati bani ati pierdut dumneavoastra din cauza insolventelor agentiilor de turism? Am uitat, ati fost ales Presedinte in Consiliul Director al ANAT si acum, protejati operatorii economici care au dat si urmeaza sa dea alte tepe romanilor. Vi se pare normal sa incheiati un contract de prestari servicii cu o agentie de turism si sa nu primesti nimic in schimbul banilor pe care i-ai platit pentru un serviciu. Va doresc sa treceti prin aceleasi momente ca noi, care am muncit si muncim pentru banii pe care i-am pierdut in urma acestor insolvente.
Raspunde

ek

Acum 4 ani

Asta mananca
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus