Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

SRI, în contextul violențelor de la proteste: toate datele şi informațiile deținute au fost transmise MAI

SRI, în contextul violențelor de la proteste: toate datele şi informațiile deținute au fost transmise MAI

Directorul SRI, Eduard Helvig, a anunțat sâmbătă că a discutat cu premierul României, Viorica Dăncilă, despre faptul că Serviciul a acționat corect, conform Constituției, furnizând toate informațiile deținute despre protestul Diasporei. Oficialul SRI respinge categoric orice teorii conspiraționiste.

Reacția publică a directorului SRI vine ca urmare a declarațiilor susținute de conducătorii mai multor instituții de stat, în urma evenimentelor de vineri seara, de la protestul Diasporei organizat în Capitală. "În cursul zilei de astăzi, 11 august, directorul Serviciului Român de Informații, domnul Eduard Hellvig, a avut o convorbire telefonică cu prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă. În cadrul acestei discuții, directorul SRI i-a reamintit doamnei prim-ministru faptul că toate datele și informațiile deținute de SRI au fost transmise operativ structurilor MAI, inclusiv Direcției Generale Management Operațional în cadrul căreia SRI are desemnat un reprezentant", informează reprezentanții SRI într-un comunicat de presă.

Discuția telefonică a avut loc în contextul în care premierul Viorica Dăncilă a anunțat sâmbătă, printr-un comunicat, faptul că a solicitat rapoarte despre incidentele dintre jandarmi şi o parte a protestatarilor, petrecute vineri seara. Premierul a solicitat rapoarte mai multor instituții vorbind despre faptul că violențele au fost provocate, deşi protestul este unul anunțat de foarte mult timp. De altfel, reacțiile publice ca urmare a acestor incidente - în special unele reacții din zona politică - aduc în discuție diferite scenarii, iar reprezentanții SRI se delimitează în mod categoric de orice asociere cu acțiuni din afara competențelor legale. "Serviciul Român de Informații condamnă ferm orice încercare de atragere a instituției în dispute politice, organizare de proteste sau teorii ale conspirației menite de a dezinforma opinia publică cu privire la rolul și locul SRI în arhitectura de securitate a României", se mai arată în comunicatul emis de SRI, ca urmare a mai multor solicitări ale presei.

Tehnici de diversiune politică pentru a acoperi proasta gestionare a situației

Incidentele de vineri seara, petrecute la un protest anunțat public de foarte mult timp, au devenit subiect de dispută politică între partidele din Opoziție şi cele care susțin actualul Guvern. Vineri seara câteva sute de protestatari au solicitat sprijin medical, ca urmare a confruntărilor cu jandarmii, cărora prefectul Capitalei le-a solicitat eliberarea pieței în care se încheia protestul Diasporei. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a intervenit în repetate rânduri, condamnând proasta organizare a structurilor Jandarmeriei şi Ministerului de Interne, pe care le-a acuzat că au acționat "împotriva intereselor propriilor cetățeni". Deocamdată, însă, nimeni din MAI nu şi-a asumat responsabilitatea pentru deficitara gestionare a situației.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, direct responsabilă de coordonarea instituțiilor de intervenție, a oferit doar declarații în care a dat vina pe "huligani agresivi", fără să explice de ce forțele de ordine au eşuat în a proteja protestatarii paşnici. În cadrul unei conferințe de presă, Carmen Dan, a negat faptul că jandarmii au agresat protestatari paşnici, în ciuda numeroaselor înregistrări video care indică acest lucru. Pentru a acoperi proasta gestionare a situației, ministrul Carmen Dan, în ton cu declarațiile premierului Viorica Dăncilă - aflată în concediu - a încercat să arunce vina şi pe alte instituții ale statului, chiar dacă acestea au acționat prealabil incidentelor conform competențelor şi legislației. De altfel, a devenit o obişnuință ca în astfel de situații SRI să fie printre instituțiile cel mai des arătate cu degetul, chiar dacă ține de domeniul evidenței că Serviciul nu are vreo implicare, nu a încălcat nicio atribuție şi a acționat la timp în limitele constituționale. Iar la aceeaşi strategie de a-şi acoperi eşecurile apelează reprezentanții Guvernului şi acum, prin culpabilizarea altor instituții, precum SRI, al căror nume este menționat în mod nejustificat în cadrul jocurilor cu miză politică, în care se încearcă devierea atenției de la adevăratele persoane responsabile de amploarea violențelor de vineri seara şi modul catastrofal în care a fost gestionată întreaga situație.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, este cel care a dat tonul unor astfel de abordări, în care atenția publică să fie deturnată de la instituțiile care aveau rolul de a gestiona în mod direct conflictele din stradă către alte instituții. De exemplu, fără să facă nicio referire la ordinul dat de prefectul Capitalei, susținut de PSD, pentru evacuarea protestatarilor din Piața Victoriei, Liviu Dragnea a scos la înaintare duelul său cu preşedintele Klaus Iohannis, pe care l-a apreciat drept "sponsor" al violențelor.

Sursa foto: Facebook / Calin Somcutean

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

motanul garfield

Acum 5 ani

Manipulare de profesionisti! Vor caderea guvernului prin presiunea strazii... Nu cedati!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus