Grădina îngrijită în balconul său de profesoara de biologie Adriana Boilă, alături de cea crescută în propria curte de fotograful Iulia Scrob au fost desemnate cele mai frumoase și sănătoase grădini din Sibiu, în cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“. Proiectul, cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda comunității, are rolul de a încuraja sibienii să își folosească balconul ori terasa sau spațiul din jurul casei pentru amenajarea unei grădini de legume și plante aromatice.
Cele două grădini (una amenajată pe balcon, iar cealaltă în jurul casei) au fost desemnate cele mai frumoase și sănătoase grădini dintre cele înscrise în concursul din cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“. Juriul care a departajat grădinile înscrise în concurs a avut în vedere atât diversitatea plantelor, cât și modalitățile de cultivare și îngrijire, aspectul plantelor și aranjarea grădinii. Proprietarii celor două grădini vor primi, fiecare, câte un premiu în valoare de 1.500 de lei. Membrii juriului au fost Maximilian Drăgan (coordonatorul proiectului Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană și specialist în agricultură și medicină veterinară), Lucian Mihalache (cel care a dezvoltat serele Grădinii Verzi din Sibiu) și Călin Bucur, reprezentant al redacției Turnul Sfatului, instituția care implementează proiectul “Grădina mea de la oraș“.
“Nu există satisfacție mai mare decât aceea de a pune în farfurie ce ai crescut în grădină“
Adriana Boilă (foto principală) a început să își cultive diferite legume și plante aromatice pe balconul său de aproximativ șapte metri pătrați, cu vedere înspre strada Avram Iancu din centrul orașului, de aproximativ 20 de ani. În cadrul concursului, grădina sa a fost desemnată câștigătoare la secțiunea celor amenajate pe balcon sau terasă. “Eco-grădinărit“ își numește ea pasiunea, din care au rezultat sub ferestrele sale culturi de fasole galbenă lată, tomate, ridichi, salată, mărar, cimbru, cimbrișor, mărar și rozmarin, printre altele. “E un hobby, o pasiune, nu simt ca și când e vorba de muncă. Și apoi este și mulțumirea că te hrănești cu o mâncare pe care tu ai produs-o, sănătoasă. Pentru că tot ceea ce e aici în balcon e crescut cât se poate de natural, nu folosim niciun fel de compus chimic. De exemplu, pentru păduchii de plante, să știți că cel mai bun insecticid sunt mămăruțele. O singură mămăruță poate mânca până la 300 de dăunători într-o zi. Dar, totodată, împotriva dăunătorilor mai poate fi folosit și maceratul de urzici. Pentru fertilizarea pământului folosim vermi-compostul, care poate fi obținut și într-o lădiță de lemn ținută pe balcon. Eco-grădinărit. Asta facem aici“, relata, Adriana Boilă, despre grădina de pe balconul locuinței sale.Grădina Iuliei Scrob a fost desemnată câștigătoare a premiului la categoria celor amenajate în jurul casei. Iar în grădina sa, Iulia a decis să folosească numai și numai metode naturale de îngrijire. “Tot ce am plantat în grădina mea este crescut în mod natural, tratat cu îngrășământ organic și metode naturale de eliminare a dăunătorilor. De pildă, am folosit îngrășământ pe bază de alge, cenușă, fiertură de urzici și am stropit plantele cu ceai de pelin și coada calului. Am încercat să învecinez corect plantele pentru a ține departe dăunătorii și bolile (cimbrul cu fasolea, busuiocul printre roșii, morcovii printre ceapă). Am săpat și pus la nivelul solului capcane-borcane cu bere pentru limacși, iar pe marginea grădinii am plantat flori care să atragă fluturii și albinele“, își descrie Iulia grădina.
În afara legumelor, Iulia și-a îmbogățit grădina și cu o varietate de plante aromatice: busuioc grecesc, busuioc violet, rozmarin, oregano, pătrunjel, leuștean, cimbru și coriandru. “Sunt la al doilea an de «grădinăreală» și nu există satisfacție mai mare decât aceea de a pune în farfurie ce ai crescut în grădină. Totul bio“, mai arată Iulia.
Și două mențiuni
În cadrul concursului, au fost acordate și două mențiuni, acelor grădini care au primit cele multe voturi din partea sibienilor. La secțiunea grădinilor de la balcon, cele mai multe voturi le-au primit plantele crescute de către Corina Peterfi. Grădina Corinei are doar câteva luni, fiind primul an în care ea își utilizează balconul pentru așa ceva. “Inițial a fost o curiozitate, dar când am văzut că dă roade, eram foarte satisfăcută. Am niște roșii foarte bune, dulci, și castravete. Am și pătrunjel pitic, din care folosesc tot timpul la mâncare, dar și ceapă deasă, crescută doar pentru frunze“, povestește cea care a câștigat o mențiune în valoare de 500 de lei. Grădina din balconul ei stârnește și curiozitatea prietenilor. “Seara de obicei, mai lucrez la grădina din balcon. Mai curăț frunzele, ud plantele, e o adevărată plăcere. Nu consider că am sacrificat din spațiul balconului și tuturor care mă vizitează le arăt grădina și văd că le stârnesc curiozitatea înspre această pasiune“, mai spune Corina Peterfi.Legumele crescute în balcon de Corina Peterfi
Mențiunea pentru cea mai apreciată grădină din jurul curții merge către Alexandru Zaharia, de profesie taximetrist. “Cu multă dragoste și pasiune îngrijim în fiecare zi grădina noastră din fața blocului. Are o suprafață de aproximativ 30 mp, si cultivăm următoarele: roșii, ardei, castraveți, mure, rozinchină, căpșuni, zmeură, plante aromatice (mentă, cimbru, leuștean). Ne-am creat un sistem propriu de irigații, de asemenea plăcile din beton le-am turnat personal, pe deasupra am întins o plasă pentru a proteja plantele de grindină și insecte, iar pământul l-am schimbat cu unul mult mai fertil“, își descrie Alexandru Zaharia grădina la care lucrează împreună cu soția sa.
Acesta este un material publicat în cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“, inițiat de Turnul Sfatului cu susținerea administrației locale. Scopul proiectului este acela de a determina cât mai mulți sibieni să își amenajeze o grădină de legume în balcon sau în jurul casei. Detalii despre acest proiect puteți găsi aici.
“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.
Sponsor principal: Oasis
Partener: Grădina Verde Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Avram Iancu , Primăria Sibiu , Turnul Sfatului , Concursului Internaţional , Primăria Municipiului Sibiu , Regiune Gastronomică Europeană , Călin Bucur , Alexandru Zaharia , Adriana Boilă , Agenda Comunității , Pentru Sibiu , castigatori , gradina mea de la oras , Grădina Verde Sibiu , Maximilian Drăgan , Lucian Mihalache , Grădinii Verzi , Iulia Scrob , Corina Peterfi , Grădina Corinei , Grădina Iuliei Scrob
Vizualizari: 7451
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
@Hermannstadter
Acum 3 ore
Sibian
Acum 3 ore
Muresan
Acum 4 ore
Amn114