Joi,
19.05.2022
Acum
0°C

Viitorul nou spital județean: 1.054 de paturi pentru adulți, 315 pentru copii

Viitorul nou spital județean: 1.054 de paturi pentru adulți, 315 pentru copii

Viitorul nou spital județean de urgență de la Sibiu ar urma să aibă 1.054 de paturi pentru adulți și alte 315 pentru copii. Alături de acestea, ar urma să includă numeroase alte spații pentru internări de zi, dar și spații pe care să le utilizeze fie personalului medical, fie aparținătorilor ori studenților și cursanților.

Contractul semnat, săptămâna trecută, de Consiliul județean Sibiu pentru realizarea planului urbanistic zonal necesar viitorului spital, are la bază un caiet de sarcini în care sunt trecute câteva cifre care să descrie viitoarea instituție medicală (mai multe despre contractul pentru realizarea PUZ-ului puteți citi aici).

Astfel, potrivit datelor din caietul de sarcini, viitorul spital județean ar urma să aibă 1.054 de paturi pentru adulți și 315, pentru internările copiilor. Dacă în cazul adulților, numărul de paturi este egal cu cel al paturilor împărțite în actualele clădiri ale Spitalului județean amplasate pe bulevardul Corneliu Coposu, în cazul Pediatriei numărul de paturi propus este cu 70% mai mare decât cel actual (în prezent, Spitalul de pediatrie din Sibiu are 185 de paturi).

Secții și compartimente redimensionate

În cazul paturilor pentru adulți, chiar dacă numărul de paturi final este același, proiecțiile de acum prevăd redimensionarea secțiilor, prin reducerea numărului de paturi alocate unor compartimente sau mutarea unor compartimente dintr-o secție în alta.

Spre exemplu, în prezent, secția clinică Medicină internă II din cadrul Județeanului are 31 de paturi (șase pentru Medicina muncii și 25 pentru hematologie). În structura propusă de CJ Sibiu pentru viitoarea clădire a spitalului județean, secția Medicină internă II ar urma să aibă 65 de paturi. În afara celor 30 alocate secției, cinci sunt alocate pentru compartimentul Alergologie și imunologie clinică (compartiment care tot cinci paturi are și în prezent, dar funcționează în cadrul secției Medicină internă I), tot cinci pentru Reumatologie (aceeași situație ca și mai sus), alte cinci pentru Boli profesionale (care în actuala structură are șase paturi) și alte 20 de paturi pentru compartimentul Cronici.

Alt exemplu este cel al secțiilor Obstetrică ginecologie I și II, care în prezent au câte 50 de paturi, iar în viitoarea structură propusă ar urma să aibă câte 45 de paturi. Secția de oftalmologie are acum 25 de paturi și ar urma să aibă 15 paturi, iar Bolile infecțioase ar urma să primească cinci paturi în plus, peste cele 30 alocate în prezent.

Pentru spitalizarea de zi sunt propuse, pe lângă cele 1.054 de paturi, alte 50 de paturi, număr egal cu cel de acum. Iar însoțitorilor le vor fi alocate zece paturi.

Propunerile de alocare a paturilor pentru viitorul nou spital județean au fost făcute în urma unei analize realizată de o societate din Târgu Mureș, angajată de CJ Sibiu pentru a indica o variantă de structură a viitoarei instituții medicale.

12 săli de operații

Documentația prezentată pentru întocmirea PUZ-ului mai arată, spre exemplu că blocul operator al viitorului spital va număra 12 săli, serviciul de anestezie și terapie intensivă urmând a avea 35 de paturi alocate. Blocul de nașteri va fi dimensionat pentru un număr mediu de nouă nașteri pe zi, în timp ce laboratoarele de analize medicale vor putea primi câte un pacient o dată, cu excepția computerului tomograf și a laboratorului de endoscopie digestivă, care vor avea două, respectiv trei locuri.

Alte structuri ale viitorului spital, precum serviciul de sterilizare, farmacia, banca de sânge și băncile de țesuturi, bucătăria ori spălătoria nu au o capacitate încă stabilită. În schimb, pentru conducerea medicală și administrativă a spitalului, vor fi amenajate birouri care să separe directorii medicali. Birourile administrației vor trebui să adăpostească 91 de persoane, iar alături este cerută o sală de întruniri pentru 30 de persoane.

Viitorul spital ar urma să aibă și un punct de documentare medicală care să poată găzdui 50 de persoane simultan, dar și cantină, garderobă, vestiare pentru personalul tehnic și medical, două puncte de informare și relații pentru pacienți și aparținători, farmacie, bufet, capelă etc. De altfel, viitorul spital va trebui să aibă spații asigurate pentru 2.079 de angajați – personal medical și alți 197 de angajați – personal paramedical. Pe lângă aceștia, autoritățile iau în calcul prezența a altor 500 de studenți și cursanți. Tocmai de aceea, viitoarea unitate medicală ar urma să aibă și un amfiteatru cu 150 de locuri, săli de cursuri și demonstrații, dar și cabinete de studiu individual și în grup.

Mai multe cabinete în ambulatoriu

Sectorul ambulator, pentru pacienții neinternați, ar urma să aibă 25 de cabinete – față de 22, până în prezent, dintre care unul este propus a fi redus. Prin urmare, față de actualele cabinete, viitorul spital ar urma să aibă și unul pentru Medicina muncii, unul pentru boli infecțioase, unul pentru Diabet zaharat și unul pentru Oncologie medicală.

Pediatria se dublează

În viitoarea structură propusă pentru Spitalul județean, Pediatria – care acum funcționează în trei clădiri amplasate în locuri diferite din oraș - va avea 315 pentru pacienții internați, iar pentru spitalizarea de zi ar urma alocate alte 80 de paturi. Secțiile Pediatriei ar urma să găzduiască 888 de angajați ca personal medical și 73 de persoane – personal paramedical. Creșterea este importantă, având în vedere că, în prezent, potrivit datelor de pe site-ul Spitalului sibian de pediatrie, serviciile medicale sunt asigurate de o echipă ce reuneşte aproximativ 330 de angajați.

Pediatria ar urma să fie astfel organizată încât să ofere spații pentru 150 de însoțitori. Pentru studenți și cursanți ar urma asigurate alte 140 de locuri.

Blocul operator al viitoarei Pediatrii ar urma să aibă patru săli de operație, căreia să aibă alături un serviciu de anestezie și terapie intensivă cu 15 paturi. Pediatria va avea și propriile laboratoare de analize, zece paturi pentru serviciul de urgențe, bucătărie, spălătorie, spații de birouri cantină, punct de documentare medicală pentru 30 de persoane, dar și un birou de informații. Aula alocată Pediatriei ar urma să aibă 100 de locuri, sălile de cursuri și cabinetele de studiu urmând a avea dimensiuni și număr ulterior stabilit. La fel, numărul cabinetelor propuse pentru ambulator este de 25.

Plus un hotel și heliport

”În funcție de conceptul spațial-volumetric și funcțional stabilit, se pot asigura servicii parțial sau integral comune adulților cât și celor de pediatrie. Sectoarele, compartimentele, serviciile comune pot fi: blocul operator, serviciul de anestezie și terapie intensivă (ATI), sectorul de investigații – explorări funcționale, sterilizare centrală, farmacie, spălătorie, bucătărie, zonă administrativă, anumite spații sociale și anexe pentru pacienți, aparținători, vizitatori, anumite servicii tehnico-utilitare, anumite spații destinate activităților de învățământ”, se mai arată în documentația citată, realizată de CJ Sibiu. Discuția despre spațiile comune vine în contextul în care, deocamdată, nu este stabilit dacă într-o eventuală viitoare clădire a județeanului, Pediatria va funcționa ca o persoană juridică distinctă sau va fi absorbită de viitoarea structură medicală.

În afară de funcțiunile de bază aferente unui spital județean, planurile autorităților au în vedere ridicarea unui corp de clădire distinct, care să asigure spații de cazare pentru aproximativ 50 de persoane, dar și un heliport destinat urgențelor medicale.

”Eficientizarea actului medical”

Prin caietul de sarcini elaborat pentru realizarea Planului urbanistic zonal, reprezentanții CJ Sibiu își propun realizarea unei construcții modulare ”care poate susține atât unificarea domeniilor de specialitate, iar pe de altă parte poate reacționa flexibil la condițiile de amplasament și previziunile pe termen mediu și lung ale studiului clinic”

Prin modul în care autoritățile speră să amenajeze noul spital județean se urmărește ”asigurarea condițiilor de asistență medicală de urgență unitară, în special pentru cazurile care necesită o abordare multidisciplinară”. Totodată, reprezentanții CJ Sibiu vorbesc despre ”crearea unei unități compacte autonome, de urgență, cu funcționalitatea integrată (investigații, diagnostic, tratament)” și despre ”eficientizarea actului medical, scurtând timpul necesar pentru obținerea unui diagnostic cât mai rapid și la costuri cât mai mici”. Totodată, autoritățile își propun ca prin viitorul spital județean să ”optimizeze serviciile medicale în ceea ce privește cazurile acute”.

Proiectul unui nou spital județean construit pe Calea Șurii Mici și evaluat, în mare, la 130 de milioane de euro, este încă în faza premergătoare elaborării unui studiu de fezabilitate. Care, ulterior, să ofere baza realizării unui proiect tehnic și, mai apoi, a execuției. Cele mai mari semne de întrebare rămân, însă, cele legate de finanțare. Autoritățile locale – Consiliul județean și Primăria Sibiu – speră ca fondurile necesare să fie atrase din finanțări europene nerambursabile. Deocamdată, astfel de fonduri europene au fost alocate doar pentru spitale regionale. Cum, până acum, nu există prea multe intenții publice pentru realizarea unor unități medicale regionale, autoritățile județene au propus celor guvernamentale demararea procedurilor pentru ca aceste fonduri europene să fie redirecționate către proiectele unor noi spitale județene. Fostul premier Mihai Tudose a anunțat că este de acord cu o astfel de soluție, dar după debarcarea sa din fruntea guvernului, noul Executiv condus de Viorica Dăncilă nu a mai făcut, deocamdată, aprecieri publice referitoare la acest proiect.

Foto principală: simulare a rezultatului lucrărilor de reabilitare termică la actualele clădiri ale Spitalului județean

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Pe hârtie doar

Acum 3 ani

Vise sau vin alegerile!!!
Raspunde

Cosmin B

Acum 3 ani

Excelenta inițiativa. Totuși, acum, dacă amplasați in acea locație și spitalul, sunt curios, rezolvat și problema gropii de gunoi, care emana mirosuri foarte greu de suportat, de ceva timp și nu se ia nici o măsura pentru reducerea sau eliminarea acestora?
Raspunde

paula

Acum 3 ani

nu sunt de acord cu amplasarea spitalului aproape de groapa cu gunoi din motiv ca emana miros si este f departe de marginile orasului ptr cei din partea spre brasov si cel mai bn ar fi langa padurea dumbrava ,un lucru bun si ptr sibiu si ptr cei din imprejurimi nu ne intereseaza sa fie aproape de alba ei au spitalul lor ,spitalul trebuie sa fie in centrul sibiului nu la o margine departe de unii si aproape de altii ,
Raspunde

NELU

Acum 3 ani

Daca se face langa groapa de gunoi......degeaba!!!!!
Raspunde

Dumi

Acum 3 ani

Pe hartie totul bine si frumos!
Raspunde

ofof

Acum 3 ani

cei de mai sus ori sunt postaci psd, ori sunt dovada ca propaganda psdista functioneaza. Spitalul o sa fie la kilometrii buni fata de respectiva groapa de gunoi...
Raspunde

@of

Acum 3 ani

Tu fiind postacul pdl/ pnl.....of of, ipocrizia asta!
Raspunde

Zigma

Acum 3 ani

Dezvoltarr gandita. Actualul spital de pediatrie are in acest moment peste 500 de paturi, iar noi construim unul de 315 in conditiile in care Sibiul se dezvolta si populatia creste... Halal viziune de viitor...
Raspunde

zzz

Acum 3 ani

spitalul nu vrea sa il inlocuiasca pe cel de pediatrie ci, eventual, sa il completeze. 500+315 ar fi 800 de paturi, nu 500 ca in prezent (adica 800>500, intelegi?)
Raspunde

Astrid

Acum 3 ani

Garantat sub actuala conducere a CJ nu se va realiza nimic. Incompetenta maxima! E doar o intoxicare pt viitoarele alegeri. Nu fiti naivi!!!
Raspunde

dancp2

Acum 3 ani

astept sa il vad gata,functional!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

ionc

Acum 3 ani

in ce secol o fii gata.
Raspunde

zzz

Acum 3 ani

daca nu se face...de ce nu se face? daca se face...dar de ce aici, dar cand, dar dc la stanga si nu la dreapta?
Raspunde

ttt

Acum 3 ani

si cu cel vechi ce se va intampla? va deveni cartier de bloace?
Raspunde

Un sibian

Acum 3 ani

nici macar o caramida nu se va pune cu actuala conducere a CJ.
Raspunde

Hope

Acum 3 ani

Dacă nici o cărămida nu se va pune atunci pe calea Surii Mici ce se construiește la ora actuala ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus