Joi,
29.09.2022
Cer Senin
Acum
11°C

Eminența cenușie a PSD: Este o posibilitate mare ca gazul românesc să ajungă în mâinile rușilor

Eminența cenușie a PSD: Este o posibilitate mare ca gazul românesc să ajungă în mâinile rușilor

Consilierul de stat al premierului pe probleme economice, Darius Vâlcov, a declarat marţi că statul român nu mai acceptă „un şantaj” şi că nu este corect ca numai OMV să câştige din Legea off-shore, acuzându-l şi pe preşedintele Klaus Iohannis că le ţine partea austriecilor.

„Anul trecut, OMV a avut un profit de 2,6 miliarde de lei. Asemenea profituri numai pe partea de OMV. Trebuie discutate aceste lucruri şi nu se mai acceptă un şantaj la statul român. Doar statul austriac să câştige de fiecare dată? S-a putut o dată, acum nu se mai poate”, a spus Vâlcov, la DeCeNews Live.

„Piaţa de capital mondială şi informaţiile pe surse spun că Gazprom este posibil sa fie actionar majoritar în OMV. Nu avem certitudine, dar este o posbilitate mare ca gazul românesc să ajungă în mâinile ruşilor. O soluţie este să venim să reparăm în continuare aceste lucruri”, a mai spus Vâlcov.

„Am participat la două întâlniri cu cei care vor să exploateze în Marea Neagră şi am făcut două propuneri. Iar la discuţiile purtate cu acestea le-am spus aşa: în toate celelate ţări, când faci afaceri, toţi trebuie să iasă în situaţie de win-win - şi statul, dar şi dumneavoastră, pentru că riscaţi şi faceţi o investiţie care vă va aduce şi bani şi este normal ca un risc mai mare să vă aducă venituri mai mari”, a mai spus oficialul.

În celelalte state ale lumii, între 40% şi 50% din venituri rămân statului, iar între 50% şi 60% rămân partenerului privat. „Ţinând cont că nu vorbim de o sumă foarte mare, dar pentru România este o sumă mare (peste 100 de miliarde de eruo), dar vorbim de investiţii de 2,5 miliarde de euro. Şi trebuie să luăm de bun ce zic companiile, pentru că de exemplu companii precum Exxon are baza în Bahamas şi noi nu putem verifica acolo, pentru că nu avem schimb de informaţii cu Bahamas. Haideţi să stabilim un nivel de 25, dar lăsăm legile în vigoare”, a mai menţionat Vâlcov.

Potrivit consilierului de stat, „dacă taxele şi tot ce trebuie să plătiţi statului român depăşesc 25%, noi ne oprim acolo. Adică orice s-ar întâmpla să nu depăşiţi 25% faţă de alte ţări cu 40% mi s-a părut o ofertă bună. A fost refuzată. S-a mers pe ideea că trebuie să se plăteacă redevenţa actuală, adică între 3 şi 3,5%. Actuala redevenţă sună bine public, 13,5%, dar dacă ne întoarcem în 2001-2017, OMV-ul a plătit o redevenţă de 5,5%. Ei, atunci degeaba aruncăm acest 13,5% în faţă şi spunem că noi suntem mulţumiţi, dar dacă se poate să plătim deloc şi ne luăm noi riscurile, iar statul român să fie fericit că poate tranzităm pe aici doar gazele - ei, nu se poate aşa. Trebuie să rămână măcar 50% pe piaţa din România - asta a fost propunerea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea”.

„Iar dacă ne întoarcem, recent, pe 8 ianuarie, CEO-ul de la OMV are o întâlnire cu Iohannis. Nu ştiu ce au discutat, pentru că dl Iohannis nu face publice astfel de date. În iulie, Parlamentul adoptă legea şi pune acei 6,3 miliarde capac şi cei 50% din tranzacţionare să rămână în România. Apoi, în august, preşedintele respinge. Ieri un austriac vine şi spune că sunt probleme mari în România. Păi, sunt: România nu va mai vinde gazul pe gratis!”, a mai spus Darius Vâlcov.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Mihăiță Conservă

Acum 4 ani

Nici nu am citit ce are de spus papagalul asta. El a fost prins furand si ascunzandu-si tablouri in pereti. Ce valoare mai pot avea cuvintele lui? Guvern de hoti si de mafioti! CItat din google: "În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Băncilă, potrivit DNA. Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Darius Vâlcov intenţiona să deschidă o galerie de artă în Bucureşti, iar în acest scop luase un spaţiu şi începuse amenajarea, dar, din cauza cercetărilor, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de încredere. Anchetatorii ar fi găsit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, din cauza faptului că Vâlcov şi oamenii săi de încredere s-ar fi grăbit să le ascundă." Voi cate tablouri de Picasso aveti, saracilor? :)))) Eu n-am :))))) Lasa ca are asta din munca cinstita la stat ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus