Vineri,
07.10.2022
Partial Noros
Acum
20°C

Marea Unire, 100 de ani: 12 personalități alese de Muzeul Brukenthal vor fi amplasate în centru

Marea Unire, 100 de ani: 12 personalități alese de Muzeul Brukenthal vor fi amplasate în centru

Semi-busturile a 12 personalități alese de reprezentanții Muzeului Brukenthal la 100 de ani de la Marea Unire urmează a fi create și amplasate în curțile muzeelor din centrul Sibiului. Printre personalitățile alese de reprezentanții Muzeului se numără Avram Iancu, dar și Cornel Irimie, Michael Csaki, Thomas Nägler sau Eduard Albert Bielz.

„100 de ani de la constituirea Statului Național România – sute de ani de conviețuire” este numele pe care reprezentanții Muzeului național Brukenthal l-au ales pentru proiectul de amplasare a celor 12 semi-busturi. Proiectul este finanțat din fonduri guvernamentale, în urma selecției organizate de Comitetul interministerial pentru Centenar, concursul lansat pentru realizarea sculpturilor având alocată suma de 268.400 de lei, fără TVA. “Rezultatul proiectului îl constituie o expoziția permanentă, al cărui concept abordează un model unic de etalare/expunere, pe suporți, a lucrărilor de sculptură contemporană. Acestea vor reda figura (semibust) unor personalități marcante pentru Sibiu în general și pentru domeniile de activitate ale Muzeului Național Brukenthal, în special. Obiectivul general al proiectului este stimularea dialogului intercultural pentru valorificarea potențialului cultural și turistic al Sibiului“, se arată într-un comunicat al Muzeului național Brukenthal, remis redacției Turnul Sfatului.

Cele 12 personalități alese

Cele 12 semi-busturi vor fi amplasate în curtea Palatului Brukenthal, în curtea mare a Casei Altemberger și în partea de acces pentru vizitatori al curții Muzeului de Istorie Naturală.

Simulare a amplasării busturilor în curtea Muzelui Brukenthal Simulare a amplasării busturilor în curtea Muzelui Brukenthal

Majoritatea dintre cele 12 personalități alese de istoricii de la Brukenthal au legătură, în special, cu istoria muzeului din centrul Sibiului. Astfel, alături de personaje precum Avram Iancu (avocat și revoluționar român) sau Iuliu Maniu (prim-ministru, fost președinte al Partidului Național Român din Transilvania), reprezentanții muzeului cer realizarea semi-bustului Cavalerului Hermann (personajul legendar care ar fi înființat Sibiul).

În lista scoasă la concurs pentru realizarea de busturi mai sunt enumerați Thomas Nägler (arheolog și istoric sas născut la Slimic), Eduard Albert Bielz (foto principală stânga - considerat deschizător de drumuri în administrație locală, școală și științele naturii) , Michael Fuss (teolog şi botanist, unul dintre membrii fondatorii ai Societăţii Ardelene de Ştiinţele Naturii din Sibiu), Ludwig Johann Neugeboren (pionier în domeniul micropaleontologiei şi al studiului rechinilor fosili din Transilvania), Carl Friedrich Jickeli (biolog sibian evoluționist), Michael Csaki (foto principală dreapta - custode adjunct și apoi custode al Muzeului Brukenthal până în 1927) și Christian Friedrich Samuel Hahnemann (considerat părintele homeopatiei).

În fine, în aceeași listă mai sunt incluși Nicolae Lupu (istoric, arheolog și numismat, fost director al Muzeului Brukenthal) și Cornel Irimie (fondatorul Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale din Dumbrava Sibiului).

busturi simulari 2 Simulare a amplasării busturilor în curtea Muzeului de Istorie Naturală

Cine decide

Artisticii plastici interesați de concurs au termen până pe 21 septembrie să depună o ofertă, care să conțină planșe ale lucrărilor propuse, dar și o machetă de ipsos scara 1:2 reprezentând personajul istoric. Juiul va avea în vedere patru factori de evaluare: respectarea simbolisticii, armonia și estetica lucrării, încadrarea în cerințele financiare și tehnice și termenul de realizare, în contextul în care termenul maxim este de patru luni de la semnarea contractului.

Juriul este format din șapte persoane: Tămâian Ioan, președintele Uniuninii Artiștilor Plastici Filiala Sibiu, prof. univ.dr. Zeno Karl Pinter - Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, prof.univ dr. Rudolf Gräf - Universitatea "Babeș-Bolyai "Cluj –Napoca, prof.univ dr. Ioan Marian Țiplic- Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, dr. Alexandru Sonoc - Sef Secție Galeriile de Artă Muzeul Național Brukenthal, Mihai Iancovescu – expert restaurator piatră Muzeul Național Brukenthal și Ioan Munteanu – expert restaurator pictură Muzeul Național Brukenthal.

Potrivit fișei de date a procedurii de achiziție publică, decizia juriului nu este, însă, obligatorie pentru autoritatea contractantă, respectiv Muzeul Național Brukenthal.

busturi simulari Simulare a amplasării busturilor în curtea mare a Casei Altemberger

Sursa foto-simulărilor: Muzeul Național Brukenthal

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Mihai

Acum 4 ani

Bani aruncati. Cum? Pe fereastraaaa...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus