Miercuri,
20.01.2021
Innorat
Acum
1°C

Parcarea de un milion de lei. Prima nouă parcare din Sibiul ultimului deceniu

Parcarea de un milion de lei. Prima nouă parcare din Sibiul ultimului deceniu

Un milion de lei, cu tot cu TVA, este valoarea aproximată a contractului de proiectare și execuție a unei noi parcări în municipiul Sibiu, cu 109 locuri. Este pentru prima dată în ultimii zece ani când în Sibiu este demarată amenajarea unei parcări pe un teren care, până atunci, nu a mai fost folosit pentru a parca mașinile.

Pe strada Sibiel din cartierul Valea Aurie al Sibiului, vizavi de Școala gimnazială cu numărul 25, Primăria Sibiu inaugura în urmă cu 14 ani șantierul unei piețe agro-alimentare. Piața agro-alimentară –pe care reprezentanții PSD Sibiu au impus-o a fi realizată în acea zonă – a devenit, însă, un proiect abandonat (vezi foto).

În 2017, actuala administrație a Sibiului a cerut realizarea unui studiu de fezabilitate pentru terenul cu o suprafață de 2.875 de mp, în vederea amenajării unei noi parcări. Care studiu de fezabilitate propune proiectanților fie realizarea unei parcări asfaltate, care are costuri de construcție mai mici, fie a uneia betonate, care are avantajul unei durate de viață mai mare (30 de ani, față de 25 – cea asfaltată), dar care mai are și o serie de dezavantaje (necesitatea rosturilor, faptul că eventualele tasări nu pot fi urmate de suprafața betonată etc.). Având în vedere aceste dezavantaje, Studiul de fezabilitate recomandă realizarea unei parcări asfaltate.

Accesul se va realiza doar din strada Sibiel, suprafața destinată parcărilor fiind de 1.380 de mp, restul fiind spații verzi (395 de mp – pentru delimitarea parcării), trotuare (65 de mp) sau căi de acces (1035 de mp). Pe cei 1.380 de mp alocați parcării, studiul de fezabilitate realizat de SC Construct CDP SRL prevede amenajarea a 109 locuri.

Contract estimat la un milion de lei

Proiectarea, detaliile tehnice de execuție, documentația pentru obținerea autorizației de construire și execuția propriu-zisă au fost scoase la licitație de Primăria Sibiu în cursul zilei de marți, 22 august. Termenul limită de depunere a ofertelor de către firmele interesate a fost fixat pentru ziua de 18 septembrie 2018. Valoarea estimată a contractului este de 836.954 de lei, la care se adaugă și TVA.

Proiectarea lucrării este estimată să dureze cel mult o lună, iar execuția – alte cinci luni. Ordinul de începere a lucrărilor nu va fi emis, însă, decât după verificarea proiectului de către reprezentanții administrației locale. Lucrarea impune și realizarea unui zid de sprijin în partea dinspre parcul Sub Arini, zid cu o înălțime maximă de 3,5 metri și o lungime de 140 de m.

Prima parcare nouă din ultimii zece ani

Proiectul supus procedurii de atribuire publică este primul de acest gen din Sibiul ultimilor zece ani, fiind vorba de prima nouă parcare ce urmează a fi dată în folosință pe un teren care, până atunci, nu a mai fost folosit în acest scop. Spre exemplu, Primăria Sibiu a mai anunțat în luna octombrie a anului trecut faptul că a scos la licitație amenajarea a 600 de noi locuri de parcare în zece zone diferite din oraș (detalii aici). Dar, toate cele zece zone (spații într-o relativă stare de abandon) sunt deja folosite de către sibieni pentru a-și lăsa mașina peste noapte. La fel, și lucrările de modernizare a infrastructurii din cartiere au vizat reconfigurarea și - pe alocuri - extinderea parcărilor, fără crearea unor astfel de spații pe suprafețe cu altă destinație în trecut.

Ultima investiție într-o parcare nouă este cea de pe Cazarma 90, cea care a fost închisă înaintea, în timpul și câteva luni după programul Sibiu – capitală culturală europeană. În noiembrie 2008, Primăria condusă de Klaus Iohannis anunța desființarea Pavilionului 2007 amplasat aici și amenajarea unei parcări.

Între timp, Primăria Sibiu a mai lansat procedurile de achiziție a studiilor de fezabilitate pentru noi parcări în Sibiu: una supraetajată în cartierul Hipodrom, una subterană în Piața Gării și una tot subterană, sub Piața Cibin.

Sursa foto: Google Street View

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

...

Acum 2 ani

de la inceput m-am intrebat care a fost inteligentul care a hotarat sa faca piata alimetara atat de aproape de blocuri si mai ales de o scoala (si pentru asta sacrifica unul din prea putinele lcuri de joaca verzi din oras? Probabil ca sunt aceeasi inteligenti care au hotarat sa faca piata si pe Maramuresului (langa Vointa) si apoi s-a ales praful. Am impresia ca aici miroase ceva. Ori miroase a incompetenta crasa, ori este vorba de bani sifonati. Daca era vorba de banii lor personali, oare tot asa de prost decideau ce sa faca cu ei?
Raspunde

un sibian

Acum 2 ani

cu siguranta sunt bani sifonati!!! cum altfel sa cheltui 1 mil pentru o parcare...???
Raspunde

Ricardo Ceptura

Acum 2 ani

Okay, sunt eu mai prost de felul meu și nu am cum să nu mă întreb: Dar de ce Doamne iartă și păzește nu facem direct parcare pe 3 niveluri supraterane, dacă tot avem teren viran disponibil?! Serios acum, am eu o problemă psihică sau administrația chiar nu gândește niciodată proiecte pe termene mai lungi de 3-4 ani?! Cu 500 de locuri de parcare în regim P+2E sau P+3E rezolvam 1/3 din cartier! Acum să vină unu peste 10 ani să zică că, știți, ne trebuie o parcare etajată fix acolo. O facem imediat ce o terminăm pe aia neîncepută de la Piața Gării. Așteptați numai un pic. Până prin 2060 așa și apoi facem și primu SF. Jalnic... sincer (oricât de bune ar fi cele 109 locuri promise momentan).
Raspunde

Popa

Acum 2 ani

Parcurile din Sibiu sunt triste si penibile . Alesii ar trebui sa viziteze orase gen Cluj,Brasov,Oradea ... daca nu stiu ce inseamna un parc normal .
Raspunde

Misu

Acum 2 ani

În Vâlcea s-au construit 2 parcări subterane în centrul orașului în ultimii 3 ani. În fudulul nostru oraș nu exista inteligenta de a face lucruri necesare și durabile. Avem niște edili de 2 bani.
Raspunde

Dumitru

Acum 2 ani

Putem vedea si noi planul parcarii? Include si spatii verzi/copaci sau va fi doar o suprafata mare betonata si asfaltata?
Raspunde

Lu

Acum 2 ani

Tare curios sunt cum o să înghesuie 109 mașini pe un singur nivel în parcarea aia. Eventual mașini de tuns iarba...Da, dacă tot o faceți, de ce nu faceți măcar 2 nivele? Și poate niște locuri speciale pentru parcarea de motociclete și biciclete? Că nici pe astea nu le pot lua oamenii în apartamente. E totuși 2018...zic și eu, nu dau cu parul.
Raspunde

Ricardo Ceptura

Acum 2 ani

Subscriu ideei cu necesitatea unor locuri special amenajate pentru vehicule pe 2 roți. Întreg orașul ar trebui amenajat cu astfel de spații, măcar de 10 biciclete și 5 motociclete/scutere per stradă! Bine, poate că nu e o idee tocmai bună să-ți lași bicicleta legată cu acele lanțuri de se rup cu un banal patent, peste noapte, în zonă de cartiere (deși cu 1-2 camere de supraveghere s-ar mai diminua riscul de furt), însă zonele frecventate ziua, relativ centrale, ar trebui să ofere o infrastructură mult mai bună. În Sibiu, am salva mult din traficul greu de la ora de vârf, dacă măcar 1 din 10 vehicule ar fi pe 2 roți și nu mașini... dar ca să încurajezi oamenii să investească în astfel de vehicule, trebuie să le oferi condiții optime și moderne.
Raspunde

marius

Acum 2 ani

Personal ma opun acestui proiect.Terenul permite o parcare supraetajata cu regim de inaltime asemanator cladirilor din jur.Nu stiu cine a avut initiativa de a promova dar cu siguranta nu este de loc inspirata..
Raspunde

sibian

Acum 2 ani

inca imi pare rau dupa locul in care se construieste viitorul mall, acolo se putea face o parcare pentru gara si viitorii turisti ai orasului. faci o parcare la margine cu ce te ajuta la dezvoltarea orasului ? o prima facilitate este se vor elibera stradutele dintre blocuri, dar cu ce costuri ?? cat va costa parcare, 200 si va fii goala ( vei incepe sa amendezi lumea ca parcheaza aiuea in loc de parcare) sau 50 de lei si va fii tot timpul plina ? gratis nu va fii !!! suntem in urma cu multe lucruri fata de alte orase, dar o arde la greu cu fosta capitala culturala din 2007, totusi suntem in 2018 trebuie sa mai face si alte lucruri in plus, dar sa le facem cu cap, ca pana la urma le facem pentru acest oras, iar beneficile vor veni peste cativa ani !!!
Raspunde

Ionel

Acum 2 ani

Tare mișto articolul în care autorul scrie că partidul sd a impus. Dar primaria de ce partid a fost condusă? Unde sunt banii? In ce parcări? In ce investiții. La cat și au tot lăudat cu investitorii veniți pe platforma de Vest trebuia să fie departe. Dar banii s au dus pe circ în poeta mare. Pe festival de prostit lumea. Ne au luat o alții cu mult înainte și nu aveau banii Sibiului. Ciudat! Dar sa știți că"va vedem" ! :-))))))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus