Joi,
24.06.2021
Cer Senin
Acum
23°C

Farmaciile care vor majora prețurile la medicamente vor fi amendate și închise

Farmaciile care vor majora prețurile la medicamente vor fi amendate și închise

Farmaciile din România care vor vinde medicamente mai scump decât prețurile aprobate de Ministerul Sănătății vor fi amendate și închise. Guvernul a aprobat, joi, 23 august, o ordonanță de urgență prin care a modificat Legea farmaciei, adăugând noua prevedere.

Documentul aprobat de guvern mai prevede sancțiuni și pentru vânzarea online a medicamentelor care se eliberează fără prescripție medicală.

Capitolul „Supravegherea și controlul” din Legea farmaciei au fost modificate mai multe articole și adăugate alineate noi. Cea mai importantă prevedere ține de prețurile medicamentelor. Astfel, unitățile farmaceutice care vor vinde medicamente ale  căror prețuri cu amănuntul vor fi mai mari decât cele aprobate de către Ministerul Sănătăţii vor fi sancționate cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei și acestea vor rămâne fără autorizație de funcționare.

În același timp, în vederea asigurării unei supravegheri eficiente și riguroase a activităților desfășurate în unitățile farmaceutice, actul normativ aprobat de Guvern mai prevede ca inspecția de supraveghere a activității unităților farmaceutice va fi exercitată de către personalul împuternicit din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.

Ordonanța de Urgență va intra în vigoare la 30 de zile de  la data publicării în Monitorul Oficial, iar în termen de 60 de zile de la aceasta Ministerul Sănătății va elabora normele de aplicare a documentului.

În județul Sibiu sunt 170 de farmacii, dintre care 46 în mediul rural.

CITIȚI ȘI: Limitarea numărului de farmacii în sate, discutată la minister. Care e situația în Sibiu

Orice român poate verifica prețurile aprobate de Ministerul Sănătății, conform Catalogului Național al Prețurilor Medicamentelor de uz uman (CANAMED), pe pagina preturi.ms.ro. Momentan, pagina nu este disponibilă, fiind în lucru pentru actualizarea prețurilor.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus