Vineri,
19.04.2024
Partial Noros
Acum
5°C

Doar 10% din români formează clasa de mijloc, sărăcie în rest

Doar 10% din români formează clasa de mijloc, sărăcie în rest

Potrivit unui studiu publicat de cotidianul american The Washington Post, în România doar 1% din populaţie se încadrează în standardele globale ale clasei de mijloc; statisticile naţionale ridică această pondere spre 10%, însă arată şi sărăcia care afectează o treime din gospodării.

Expertul Homi Kharas de la Institutul Brookings, citat de cotidianul The Washington Post, defineşte clasa mijlocie ca fiind „persoanele care au suficiente fonduri pentru acoperirea nevoilor de bază, precum hrană, îmbrăcăminte şi adăpost, dar le răman bani şi pentru unele produse ori servicii de lux, precum alimente de un anumit fel, o marcă de televizor, motocicletă, educaţie superioară şi îmbunătăţirea locuinţei”.

Conform modelului prezentat de Homi Kharas, în clasa de mijloc pot fi încadrate persoanele care câştigă între 11 şi 110 dolari pe zi, adică între 4.000 şi 40.000 de dolari anual. Iar potrivit unui grafic prezentat de cotidianul The Washington Post, în România doar 1% dintre cetăţeni pot fi încadraţi în clasa mijlocie la nivel mondial.

De cealaltă parte, datele Institutului Naţional de Statistică (INS) din România arată că în ţara noastră o bună parte din gospodării au venituri suficiente pentru a se încadra în standardul global (peste 1.364 de lei lunar), însă asta nu le conferă şi condiţiile de viaţă specifice clasei de mijloc. Concret, potrivit INS, peste 30% din gospodăriile populaţiei au venituri lunare de peste 1.364 de lei lunar (echivalentul standardului minim global de 11 dolari pe zi), dar cu aceşti bani nu-şi pot asigura nici pe departe acele „produse ori servicii de lux, precum alimente de un anumit fel, o marcă de televizor, motocicletă, educaţie superioară şi îmbunătăţirea locuinţei”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

S

Acum 5 ani

si cat e procentul la nivel global? probabil tot micut.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus