Duminică,
11.04.2021
Cer Senin
Acum
15°C

Interviu cu Juvhel Tsoumou, FC Hermannstadt: Asta e diferența între Anglia, Franța, Germania și România!

Interviu cu Juvhel Tsoumou, FC Hermannstadt: Asta e diferența între Anglia, Franța, Germania și România!

Hama Juvhel Fred Tsoumou, pe numele complet, este unul dintre fotbaliști buni care au ajuns să joace în Sibiu. Cotat la aproximativ 400.000 de euro, cu naționalitate congoleză și germană, Tsoumou este unul dintre jucătorii care s-au remarcat în acest sezon al Ligii I la fotbal. După ce a jucat la Eintracht Frankfurt sau Plymouth, printre multe altele, Tsoumou spune că a găsit în România un oraș în care se simte mult mai bine decât se aștepta.

 

Rep.: Cum e viața în Sibiu?

J. T.: Viața în Sibiu e bună! Chiar îmi place. E un oraș liniștit, curat și frumos. Bine, nu am avut foarte mult timp la dispoziție, dar urmează pauza pentru meciurile internaționale și nu mă gândesc să plec, ci voi sta și voi încerca să văd cât mai mult din Sibiu și împrejurimi.

Rep.: Deci prima impresie e pozitivă.

J. T.: Chiar este, oamenii sunt deschiși, drăguți cu mine...

Rep.: În ce parte a orașului locuiești?

J. T.: Încolo! (râde, arătând spre Calea Dumbrăvii n. r.). Vecinii mei sunt oameni obișnuiți, nu am prea avut ocazia să intru în contact cu ei, dar nici n-am avut vreo problemă. E o zonă foarte liniștită, frumoasă, și nu departe de stadion.

Rep.: Cum te deplasezi prin Sibiu, ți-ai luat mașină, mergi?

J. T.: Mă plimb zece minute pe jos și am ajuns la stadion. De cele mai multe ori merg când trebuie să ajung undeva, dar mai iau și taxiul când e departe. La început, în primele zile, nu știam cum să ajung la stadion și luam mereu taxiul, dar am învățat repede și e chiar frumos să vin pe jos, prin parc.

39714675_2223124851251497_5256286345277472768_n

Rep.: Cum ți se par prețurile în Sibiu?

J. T.: Cum să mi se pară? Să veniți în Frankfurt, unde locuiesc, să vedeți acolo prețuri? (râde n. r.)

Rep.: Ai timp să ieși pe centru? Ai mers la vreun eveniment?

J. T.: Am fost o singură dată, acum vreo șase sau șapte săptămâni... E foarte frumos centrul, mi-a plăcut, dar nu am prea mult timp să ies. E foarte important pentru noi să ne recuperăm cum trebuie după antrenamente și după meciuri. De când a început campionatul m-am concentrat numai pe meciuri și club. O să am timp și de ieșit pe centru.

Rep.: Ți-ai adus prietenii, familia, să te viziteze la Sibiu?

J. T.: Încă nu, dar mi-au promis că vin cât de repede, probabil în următoarele săptămâni. Trebuie să încep să cunosc mai bine orașul și să le fac niște trasee, să pot să le arăt lucruri prin împrejurimi.

Hama Juvhel Fred Tsoumou FC Hermannstadt

Rep.: Ce faci într-o zi obișnuită, în afară de antrenamente? Ți se pare plictisitor Sibiul?

J. T.: Nu e deloc plictisitor. Depinde ce vrei să faci. Uneori mai ies la o cafea cu colegii, alteori mai joc FIFA, ascult muzică, am și făcut de mâncare împreună cu Jordan (Jordan N'Kololo n. r.). Poate vi se pare plictisitor, dar așa sunt fotbaliștii uneori, leneși, vor doar să stea, să nu facă prea mult efort. În afara antrenamentelor vrem odihnă.

Rep.: Cum ți se pare stadionul din Sibiu? Fii sincer, e cel mai prost stadion pe care ai jucat vreodată?

J. T.: Încă n-am apucat să joc pe el, doar am făcut antrenamente (zâmbește n. r.)! Nu pot să spun că e cel mai prost stadion pe care am jucat, nu pot spun asta despre clubul meu.

Rep.: Dar vezi cum arată...

J. T.: (se uită spre schele n.r.) După cum arată nu pot să spun nimic pentru că sunt schele de jur împrejur și nu-l văd prea bine. E clubul meu și nu pot să spun nimic despre stadion.

39734949_2223126727917976_698766886724173824_n

Rep.: Totuși, nu mai e mult și o să se poată juca aici. Ești nerăbdător să vezi sibienii la stadion, să vă susțină?

J. T.: Da, am văzut pe internet mai multe clipuri de la meciuri, am văzut suporterii și abia aștept să jucăm aici, ca să fiu cinstit. În Târgu Mureș e foarte greu pentru toată lumea. Facem două ore până ajungem acolo, aici suntem acasă, toți locuim la câteva minute distanță. Îi înțeleg și pe suporteri, de ce e stadionul mai mult gol la Târgu Mureș, nu toată lumea are posibilitatea să plece din Sibiu până în alt oraș să ne vadă jucând. Mie mi-ar plăcea să vină suporterii și cu autobuzele, cred că ar fi benefic pentru toată lumea dacă clubul ar putea pune la dispoziția fanilor niște autocare pentru deplasarea la Mureș. Să meargă cei care își cumpără bilete. Sunt sigur că lucrurile se vor îndrepta în viitor, când vom juca la Sibiu.

Rep.: Înainte să vii la FC Hermannstadt, ai văzut vreun meci din Liga I? Cum ți se pare nivelul fotbalului în țara noastră?

J. T.: Întotdeauna verific nivelul fotbalului înainte de a merge la un club și în Liga I nivelul este unul bun. Singura problemă este că... (strâmbă din nas n. r.), după experiența personală din week-end (a fost eliminat în meciul cu Dinamo n. r.), văd de ce campionatul din România nu are o imagine bună în afară. Nu e neapărat vorba despre jucători, echipele sunt bune, se depun eforturi serioase și sunt oameni profesioniști, dar când vezi arbitrii că iau astfel de decizii... să zicem că fac Liga să pară slabă, de un nivel scăzut. Am văzut CFR Cluj, Craiova, sunt echipe bune, joacă fotbal adevărat, dar toate echipele ar trebui să aibă șanse egale, nu contează că vin din Liga 2, toată lumea trebuie să joace corect, fair play, asta e diferența între Anglia, Franța, Germania și România! Problema nu este că România are echipe slabe, ci modul în care sunt tratate și cine ajunge să reprezinte țara pe plan internațional. Dacă ești învățată să fii favorită în Liga I, când ajungi la un meci internațional lucrurile se schimbă. Ați văzut ce s-a întâmplat cu echipele românești. Asta e părerea mea. Poate cineva gândește altfel, eu asta cred.

40139581_2228142370749745_8741926423679205376_o

Rep.: Ca să tragem o concluzie, ești fericit în România, la Sibiu?

J. T.: Ca să fiu cinstit, am fost foarte surprins, nu mă așteptam să fie atât de bine! Am jucat mai demult împreună cu un român, e din Cluj, și l-am întrebat înainte să vin aici cum e România. Mi-a spus că sunt câteva orașe frumoase, cum e Clujul, dar în restul țării voi vedea... (clatină din cap n. r.). Când am ajuns aici am fost surprins, sunt mulțumit de tot ce am și mă bucur că am venit în Sibiu.

39872800_2223127194584596_8305730498580185088_n Hama Juvhel Fred Tsoumou FC Hermannstadt

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Sile

Acum 2 ani

Viel Spass & Erfolg in Sibiu lieber Juvhel! Wir hoffen, dass Du uns viel Freude bereitest!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus