Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
15°C

FDGR cere demiterea imediată a lui Vâlcov și avertizează că va sesiza RFG în baza Tratatului din 1992

FDGR cere demiterea imediată a lui Vâlcov și avertizează că va sesiza RFG în baza Tratatului din 1992

Forumul Democrat al Germanilor din România îi cere premierului Viorica Dăncilă să-l demită pe consilierul acesteia Darius Vâlcov, în contextul unei postări pe Facebook, în care acesta sugerează că FDGR ar fi o organizație nazistă.

Într-un comunicat de presă, FDGR anunță că a expediat, pe 3 septembrie, o scrisoare adresată prim-ministrului Dăncilă, solicitând „demiterea imediată” a lui Vâlcov și „delimitarea publică de astfel de calomnii aduse FDGR”.

Având în vedere repetatele atacuri la adresa sa din partea unor membrii PSD, începând din 2014, FDGR își arogă dreptul de a sesiza nu doar instanțele și instituțiile abilitate din România (ca până acum), ci și a celor din RFG în baza Tratatului între România și RFG din 21 aprilie 1992, care stipulează responsabilitatea comună pentru protecția drepturilor și a păstrării identității minorității germane din România, se mai menționează în comunicatul semnat de Paul-Juergen Porr, președintele FDGR.

comunicat fdgr

Conform Tratatului din 1992, „persoanele apartinind minoritatilor germane din Romania, si anume cetatenii romani de origine germana, au, indeosebi, dreptul, individual sau impreuna cu alti membri ai grupului lor, la libera exprimare, la mentinerea si dezvoltarea in continuare a indentitatii etnice, culturale, de limba si religioase, la adapost de orice incercare de asimilare impotriva vointei lor. Ei au dreptul sa-si exercite pe deplin si efectiv drepturile omului si libertatile fundamentale, fara nici o discriminare si in deplina egalitate in fata legii”. De asemenea, textul mai prevede că „persoanele apartinind minoritatii germane au dreptul sa participe, in mod efectiv, la treburile publice, indeosebi la activitatile privind protectia si promovarea identitatii lor. iar apartenenta la minoritatea germana din Romania depinde de decizia proprie a fiecarei persoane, iar dintr-o asemenea optiune nu poate rezulta nici un dezavantaj”.

Amintim că Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare cu executare, a postat pe pagina sa de Facebook un clip video în care compară mișcarea Rezist cu nazismul și pe președintele României cu Adolf Hitler. Mai devreme, Facebook ștersese o altă postare a consilierului, în care acesta publica fișa medicală a unui protestatar, în condițiile în care publicarea informațiilor medicale fără acordul pacientului este interzisă prin lege.

Demisia lui Darius Vâlcov a fost cerută și de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, dar și de deputații Ovidiu Ganț și Raluca Turcan.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion

Acum 5 ani

Cine e succesorul in drepturi al grupului etnic german?Cititi sentinta civila nr2790/28.05.2007 dosar nr 1672/306/2007 Judecatoria Sibiu.Aveti inca prea multe drepturi domnilor din fdgr,o sa va judece generatiile viitoare,sunteti pe cale de disparitie ,sunteti foarte batrani.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 5 ani

hitleristii no muritu numa un pic sa hodinitiu cu haus claus sa traiesti caca tine nu gasesti
Raspunde

ek

Acum 5 ani

Tarate avutu, in cap la tine putrezitu...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sile

Acum 5 ani

Bineinteles ca dansii sunt succesorii in drepturi...cand ma gandesc cate chirii colecteaza pentru imobilele din centru de la romanime. Nici macar biserica nu si-o finanteaza din acesti bani ci cersesc fonduri de la govern si din Germania. Cu banii din chirii isi fac o scoala privata pentru expati, unde anul de studio costa de la 5000-10.000 euro pe an...sunt niste lucruri incredibile economic prin clubul economic german ei se cred buricul pamantului, pentru comunitate nu fac absolut nimic
Raspunde

ek

Acum 5 ani

Sile, de imobilele pe care le detine biserica Ortodoxa in centrul istoric al Sibiului nu zici nimic? Sunt multe si k gramada de chirii. E suficient sa te intrebi de unde au Hotelul Bulevard (acum Continental Forum). De unde au atatea imobile? La vremea construirii erau o nimeni minoritate! Se pare ca strecori tantarul si inghiti camila!
Raspunde

Salomon morel

Acum 5 ani

Ce se bagă, nu văd că am intrat și noi pe fir! Valcov bye bye!
Raspunde

Alex

Acum 5 ani

Postacii, cântați la altă masă!
Raspunde

unul

Acum 5 ani

serios , da de cei cu case obtinute prin acte false nu ziceti sa plece , rusinica
Raspunde

Matadincentru

Acum 5 ani

Inseamna ca BOR SECU SRL ar trebui sa plece la cate case au cumparat prin presiuni si smecherii pe langa oficiul de taici de pe Mitropoliei?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus