Joi,
01.12.2022
Innorat
Acum
2°C

Instituțiile statului nu aparțin şefilor instituțiilor, ci societății în ansamblul ei!

Instituțiile statului nu aparțin şefilor instituțiilor, ci societății în ansamblul ei!

Nu de puține ori cei ce ne conduc confundă instituția cu proprietatea privată. Sunt şefi de instituții care fie din lipsă de educație sănătoasă, fie din lipsă de caracter, fie ambele, ajung odata puşi pe poziție să îşi piardă rațiunea, echilibrul. Se înconjoară de 'specialişti' care fie le cultivă spiritul de lider absolut fie reuşesc să-i împingă spre decizii care nu deservesc comunitatea ci anumite grupuri de interese. Avem noroc însă că lumea aceasta nu este construită doar din rău ci şi din bun, că sunt şi oameni care înteleg leadership-ul atfel decât dictatorial.

Pseudo-leadership-ul, cel mai des întalnit în societatea noastră, susține valori precum favoritismul, superioritatea și supunerea. Pseudo-liderii sunt mai interesați de ei înșiși decât de comunitate ori de echipa cu care lucrează, aceştia îşi implică cu bună știință echipa pe agenda lor personală în loc să dezvolte o viziune comună, de interes larg. Acestia sunt căutători de imagine, îi regăseşti pretutindeni, cu sau fără folos.

Din nefericire mulți dintre aceşti pseudo lideri se ascund destul de bine sub masca unor oameni bine intenționați, am cunoscut şi eu câțiva de-a lungul timpului. Am făcut chiar greseala să îi şi susțin, crezând că sunt bine intenționați, că vor să facă ceva constructiv pentru comunitatea lor, pentru țara lor. Întelegem, cei mai mulți dintre noi, să ne exprimăm votul, convinşi fiind  că facem cea mai bună alegere. La scurt timp apare deziluzia pentru cei mulți, mulțumirea pentru cei puțini. Statistic vorbind, cam aşa stau lucrurile. Uneori reuşim să alegem ce e bun, ce este sănătos, alteori ne înşelăm. Desigur, e valabil și în afara politicii.

Ce este de făcut? Cum am putea evita aceste greşeli?

Prin a lua atitudine, prin a spune ceea ce gândim, prin a lupta pentru ceea ce considerăm potrivit ori corect pentru noi. Nu cred în violență însă cred în dezbateri, cred în libera exprimare, cred în valori, în oameni bine pregătiți, cu expertize demne de luat în calcul, cred în oferirea de soluții și nu doar în identificarea problemelor. Cred că noi, ca si comunitate, avem datoria să îi 'ajutăm' pe liderii noştri, şefi de instituții, să rămână într-o zonă de echilibru, să rămână obiectivi, să deservească comunitatea.

Cum putem face acest lucru?

Provocându-i permanent să ia parte la dezbateri publice, să-i putem accesa mult mai uşor cu problemele noastre, cu nemulțumirile noastre, cu soluțiile noastre acolo unde ei nu le găsesc ori nu vor să le găsească, să-i evaluăm mult mai des, să-i încurajăm când îşi îndeplinesc cu succes obiectivele, să-i criticăm atunci când este nevoie, să-i susținem atunci când este cazul.

Concret.

Am pornit construcția unui grup de lucru, denumit grupul de lucru LOCAL, la nivelul comunității locale de pe raza județului Sibiu,  persoane cu expertize pe diverse domenii de activitate, care să joace rolul de mediator între societatea civilă, mediul de afaceri, pe de-o parte si reprezentanții instituțiilor, pe de alta parte. Nu este relevantă opțiunea politică în acest grup, însă sunt foarte relevante expertiza profesională. nivelul de implicare, seriozitatea

Cum ar fi daca la nivel de comunitate locală, prin intermediul acestui grup de lucru, am căuta să propunem lideri, contând omul, pregătirea lui profesională, experiența lui, valorile care-l definesc şi mai apoi partidul care-l va reprezenta în alegerile locale si parlamentare?

Cum ar suna, spre exemplu, un anunț în ziar sau pe panourile publicitare: "comunitate responsabilă căutăm Preşedinte de Consiliu Judetean" sau alte anunțuri de genul acesta, urmate de condițiile de înscriere?  Cum ar fi să putem recomanda ori milita ca şi comunitate,  ca o persoană aflată într-o poziție publică, de conducere, indiferent de instituție, să nu poată accesa mai mult de 2 mandate acea poziție?

Argumentele sunt simple: dezvoltarea sindromului de lider absolut, pierderea echilibrului psihic,  lipsa unei viziuni adaptate la vremuri noi - riscul să rămână consecvent(ă) unei gândiri învechite - lipsa interesului pentru o perfecționare continuă, trăieşte cu impresia că le ştie pe toate.

Credem în obiectivitatea unui astfel de grup de lucru! Credem în mobilizarea celor care doresc să rămană în această țară, care vor să-și încurajeze copiii să nu plece din țară.

Credem în comunitatea noastră locală! Comunitatea noastră locală, sibiană, este reprezentată de toți cei care au decis să trăiască în acest oraș, județ, indiferent de locul de naștere.

 

Alătură-te grupului de lucru, implică-te, adu-ți aportul comunității sibiene!

Oricine se consideră pregătit pentru o astfel de provocare, vrea să devină responsabil social, stăpaneşte foarte bine un domeniu de activitate, vrea să se implice susținând tot ceea ce inseamnă LOCAL și doreşte să facă parte din această echipă, poate trimite CV-ul la adresa: info@infobiz.eu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

L

Acum 4 ani

Bai voi pe ce lume traiti? Voi nu vedeti ca iesim in strada de doi ani si liderul absolut Dragnea pune jandarmii pe noi schimba legiile, isi subordoneaza institutiile. Uite TVR, Companiile de Stat, pusculita partidului in loc sa le lase sa se dezvolte, le obliga sa sponsorizeze bugetul statului, acolo Directorii sunt numiti politic iar Sefii sunt pe viat( Romgaz&Transgaz).Si asta de 30 de ani, asta este politica economica a PSD-ului.
Raspunde

luca

Acum 4 ani

Ce-i cu defetismul asta, L? Ca sa schimbi ceva trebuie sa ai initiativa! Opune rezistenta PSD-istilor. Ei au facut ceea ce au fost lasati sa faca. Nu-i mai lasa, arata-le ca mai sunt si unii care gandesc in lumea asta, ca nu au de-a face doar cu niste nevertebrate usor de manipulat... si-o sa vezi cum se impiedica, baronasii astia de Teleorman... iar pana la urma tot o sa-si rupa gatul.
Raspunde

simona

Acum 4 ani

MERGETI LA SPITALUL CFR SIBIU SĂ VEDEȚI CE NU AȚI MAI VĂZUT MANAGERIȚA E CA PE PLANTAȚIILE CU SCLAVI, AMENINȚĂ, JIGNEȘTE LA ORINEA ZILEI ANGAJAȚII, O PARTE AU AJUNS INTERNAȚI DE URGENȚA DATORITĂ STRESULUI DE LA LOCUL DE MUNCĂ
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus