Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Cybersecurity, la Sibiu. De la cum se apără copii în lumea virtuală, la cât de (ne)pregătite sunt companiile

Cybersecurity, la Sibiu. De la cum se apără copii în lumea virtuală, la cât de (ne)pregătite sunt companiile

Specialiști din domeniul securității cibernetice, de la cei care lucrează pentru siguranța traficului aerian, la cei ai armatei elvețiene ori cei care cunosc adevăratele pericole ale “inteligenței artificiale“ vin la Sibiu în cadrul celei de-a șasea ediții a Congresului "Cybersecurity România". Mai mult, în cadrul Congresului este organizată o zi de conștientizare a copiilor și adolescenților despre pericolele din on-line.

Sub egida Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor – ONU Geneva, miercuri, de la ora 10:00, la hotelul Ibis din Sibiu este organizat evenimentul dedicat copiilor și adolescenților, în colaborare cu autoritățile de resort locale. “Accesul la site-uri «pentru adulți», la jocuri online pe bani, riscul de a fi contactat de persoane necunoscute, periculoase care pot amenința integritatea fizică și psihică a copiilor noștri, furtul de identitate, hărțuire sexuală online... Iată doar câteva din pericolele la care copiii și adolescenții noștri sunt expuși. Copiii și adolescenții reprezintă în zilele noastre o țintă preferată pentru criminalii Internetului. Fiind mari utilizatori de rețele sociale, având acces la o masă enormă de informații nefiltrate, ei nu au suficientă experiență și discernământ pentru a conștientiza o situație riscantă sau un conținut periculos“, explică Daniela Chrzanovski, director general Swiss Webacademy (organizatorul Congresului de la Sibiu), motivele care stau la baza organizării unei zile dedicată celor tineri în relația lor cu mediul on-line. La acest eveniment de conștientizare a tinerilor și-au adus contribuția reprezentanți atât ai Poliției sibiene, cât și ai Poliției din Elveția și Italia.

Greii

Cel de-al șaselea Congres "Cybersecurity România" va începe, oficial, joi dimineața, înregistrând – pentru două zile - printre participanți reprezentanții celor mai relevante instituții din domeniul securității cibernetice din România (Inspectoratul General al Poliţiei Române / DCCO, Serviciul Român de Informaţii / Centrul Naţional Cyberint, Cert-RO, ANCOM), precum reprezentanții unor prestigioase instituții din afara țării, precum Gendarmerie Française (Franța), Cantonul Geneva şi Poliţia Geneva (Elveţia), Institutul de Înalte Studii pentru Apărare Națională (IHEDN, Franţa), Global CyberSecurity Center (Fundație a Poștei Italiene). Cei care reprezintă instituțiile mai sus enumerate fac parte din primul eșalon. Spre exemplu, SRI va fi reprezentat de Anton Rog, directorul Centrului național Cyberint, iar International Air Transport Association are la Sibiu o delegație condusă de către Pascal Buchner, director ITS & CIO al Asociației care reunește toate autoritățile de reglementare în domeniul aviației din lume.

Anul acesta, discuțiile din cadrul Congresului de la Sibiu au în vedere două sectoare: infrastructurile critice şi transportul aerian. “Știm bine că industria IT&C stă la baza oricăror activități economice actuale iar dacă performantele lor ar fi afectate, consecințele ar fi deosebit de grave, având impact direct asupra imaginii companiei, a valorilor sale de piață şi nu numai. De aceea, securitatea cibernetică a companiei trebuie privită cel puţin de la același nivel cu funcționalitatea sa“, arată și Laurent Chrzanovski, directorul general al Cybersecurity Congress. Tocmai prin prisma sectoarelor alese, la Congresul de la Sibiu participă și reprezentanții International Air Transport Association (IATA). Aceștia vor arăta “cum cooperarea și partajarea informațiilor asupra vulnerabilităților a redus drastic cheltuielile fiecărei companii din ecosistem, mărind în paralel în mod exponențial capacitatea sa de apărare, în comparație cu întreprinderile care prefera sa investească sume colosale pentru a se apăra singure“.

“La Sibiu nu este nimic de vândut. Nu se vorbește tehnic. Politica și vorbele goale nu sunt la ele acasă. Dimpotrivă, evenimentul este conceput pentru a avea prezentări de înaltă calitate, pe teme rar dezbătute în congresele cu uși deschise. În plus, locul a fost ales în mod special, pentru ca participanții săi să poată petrece mai multe momente de networking într-o atmosfera destinsă, iar fiecare să aibă atât ocazia de a oferi cât și de a învăța multe lucruri. În pauzele de cafea, la prânz, cocktail sau cină, veți putea dialoga cu unii dintre cei mai buni factori de decizie si specialiști publici si privați din Europa și nu numai, personalități care, în cadrul evenimentelor din marile capitale ar pleca imediat după speech-ul lor“, reprezentanții Congresului "Cybersecurity România"
Și pentru că evenimentul se adresează și managerilor de companii din orice domeniu, aceștia sunt invitați să participe la “cel mai real war game contracronometru“, care testează nivelul de pregătire al companiilor atunci când se confruntă cu o criză majoră de securitate cibernetică. “Cea mai mare surpriză, în toate exercițiile făcute până acum, a fost aceea de a constata că nu factorul politic sau cel statal au pus întotdeauna probleme și nici comunicarea dintre diferiții actori, ci neîncrederea a peste 70% dintre colaboratori și a diferitelor departamente aflate în interiorul companiilor înseși. Acest «war game» este, așadar, singurul care poate permite simularea unei crize reala în timp ce în cadrul exercițiilor de criză obișnuite, efectuate în interiorul unei firme, nu se manifestă aceste fenomene de lipsă de încredere și de refuz de colaborare între angajați“, explică organizatorii Congresului.

Cel mai mare risc de până acum. Inteligența artificială

Cu intervenții limitate, deocamdată, la funcțiile de căutare și selectare a informațiilor, sistemele asimilate “inteligenței artificiale“ sunt considerate deja de către organizatorii Congresului de la Sibiu drept cel mai mare risc de până acum în domeniul securității cibernetice. “Și suntem doar la început. Debranșarea serverelor a unui «big five» pentru că începuseră sa comunice între ele într-un limbaj care nu era limba engleză și care nu era comprehensibil de către ingineri a lansat deja o alarmă pentru care Bill Gates, Elon Musk și peste o sută dintre cei mai mari patroni ai SUA au cerut Statului să ia măsuri și să facă reglementări care să împiedice să ajungem la sfidarea legii roboticii a lui Asimov, cu unelte IT care nu mai vor răspunde la comenzile stăpânilor lor... O dezbatere «davos-style» cu zece specialiștii internaționali de renume în cadrul acestui congres va face o analiză a situației și mai ales va clarifica pentru întreprinderi unde poate să fie utilă «Artificial Intelligence» și unde un profesionist de top rămâne cea mai bună variantă de siguranță pentru companie“, mai arată reprezentanții Congresului. Acesta are loc tot la hotelul Ibis, din Sibiu. Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul evenimentului, cybersecurity-romania.ro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Rezy Stentu

Acum 5 ani

Copiii, Jane, COPIII!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus