Luni,
05.12.2022
Parțial Noros
Acum
9°C

Artiștii României despre Sibiu: „Aici este epicentrul culturii”

Artiștii României despre Sibiu: „Aici este epicentrul culturii”

Artiști români ai mai multor generații au cântat săptămâna aceasta în cadrul unuia din cele mai mari proiecte realizate pentru Centenar: „100 pentru România” – o sută de artiști, în o sută de minute. Soliștii au avut numai cuvinte de laudă la adresa Sibiului.

Flavius Buzilă, solistul trupei Hara, a fost primul care a lăudat Sibiul, fiind și cel care a ales orașul nostru ca primă destinație pentru „100 pentru România”, precum și cel care a gândit întregul proiect.

„Cred că a venit momentul ca și în România să facem show-uri monumentale și epocale. Nu o spun cu laudă de sine ci pur și simplu am avut un vis acum un an și am decis că trebuie să fac acest lucru. Dacă stăm să ne gândim la ce s-a întâmplat cu o sută de ani în urmă, oamenii aceia nu au fost nici perfecți, nici extraordinari, ci pur și simplu au știut să fie împreună la momentul oportun. Mi-am dat seama că de fapt, pe cât sună de simplu și banal, e un foarte mare adevăr – împreună e întotdeauna mai bine. așa că am dat strigare printre colegi să văd dacă se bagă în nebunia aceasta și am avut parte numai de răspunsuri pozitive. Cred sincer să Sibiul a fost sortit să fie spațiul unde să facem premiera acestui show. Asta atât datorită modului în care am fost primiți mereu aici, cât și datorită deschiderii din Piața Mare, scenotehnicii și așa mai departe”, a spus acesta la finalul concertului.
Printre invitații la concertul din Piața Mare s-au numărat și Călin Goia, Dan Bitmann, Cornel Ilie, Adi Despot și Paul Ciuci. Reporterul Turnul Sfatului a schimbat câteva vorbe cu ei despre Sibiu, iar răspunsurile lor la adresa orașului nostru din punct de vedere cultural au fost toate învăluite în cuvinte de laudă.
„Sibiul e perfect pentru un astfel de eveniment. Asta pentru că începând din 2007 când a fost Capitală Culturală Europeană, aici au avut loc foarte multe evenimente și există un public foarte stilat și obișnuit cu evenimente de tot felul – aveți muzică populară, teatru, muzică simfonică, rock și de fiecare dată în fața scenei a existat un public numeros, educat, care savurează orice fel de eveniment”, spune Călin Goia (Voltaj).

„Sibiul are antecedente. Aici s-au întâmplat foarte multe lucruri în premieră în România și sibienii sunt dispuși să fie gazde ospitaliere și să primească festivaluri de teatru, de muzică rock, trupe de dincolo...mie îmi place energia aceasta pe care o degajă Sibiul, este o energie pozitivă și întotdeauna m-am simțit foarte, foarte, de trei ori zic foarte bine și am simțit că cei care au ceva de spus sunt întotdeauna foarte bine primiți de sibieni”, spune Paul Ciuci (Compact).

„Mi se pare locul perfect de început pentru un astfel de proiect, pentru că Sibiul de-a lungul timpului a dat niște manifestări culturale absolut deosebite care au impus dacă vrei inclusiv un trend către Capitală. Cumva se pare că la Sibiu este epicentrul culturii”, spune Adi Despot (Vița de Vie).

„Sibiul e în mijlocul țării, e un loc din care pleacă foarte multe, se întâmplă foarte multe lucruri aici și are un public cunoscător. Prin fața sibienilor au trecut foarte multe evenimente naționale și internaționale, au un alt standard și atunci spectacolul trebuie să fie la fel de bine făcut în așa fel încât să placă oamenilor de aici”, spune Cornel Ilie (Vunk).

Publicul prezent în Piața Mare la „100 pentru România” a fost martorul unui eveniment care a reușit să reunească pe trei scene nu mai puțin de o sută de artiști. Printre melodiile care au răsunat în centrul orașului în evenimentul creat pentru Centenar s-au numărat “În loc de bun rămas”, “La fereastra ta”, “Spune-mi cine ești”, “Cântec pentru prieteni”, “Fata din vis”, “Vinovații fără vină”, “Andrii Popa”, “Floare de Iris”, “Strada ta”, “1000”, “Pleacă”, “Luna și noi”, “Basul și cu toba mare” și “Vara trecută”.

100 de minute de muzică legendară i-au purtat pe sibieni prin muzica artiștilor Florin Grigoras, Cornel Ilie, Mircea Baniciu, Dan Bittman, Cristi Minculescu, Paul Ciuci, Stefan Boldijar, Adrian Despot, Roman Iagupov și Flavius Buzila, susținuți de un număr de 87 de instrumentiști veniți din toată România și din Republica Moldova.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Cosmin

Acum 4 ani

Unul din cele mai faine evenimente la care am participat. Un spectacol incredibil. Un sunet clar si o energie extraordinara. Oameni de toate varstele s-au simtit in largul lor, fericiti si au cantat cum au stiut ei. O initiativa ce trebuie laudata si repetata. Felicitari organizatorilor. Sper sa prindem si 200 :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pepe

Acum 4 ani

Noi suntem buricul pământului. Aici sa nascut cultura. Care cultură?
Raspunde

Hasibusi

Acum 4 ani

ca oltean nu stii ce e cultura !
Raspunde

Ion ionescu

Acum 4 ani

Pentru "artiștii României" orice locație in care puteau cânta pe bani publici era centrul culturii. Asta nu inseamna ca la Sibiu cultura nu are un loc important, dar nici ca vai de mine, epicentrul cultural. Rept, daca primăria Brăila sau Tulcea sponsoriza acest eveniment frumos ei ar fi zis la fel. Motiv pentru care si Tudor Chirilă, marele antipesedist, canta inclusiv in Teleorman. "Artistii"sunt niste mercenari
Raspunde

axxy

Acum 4 ani

@pepe - apropos de cultura...se scrie "s-a nascut cultura"....gramatica asta...
Raspunde

unu

Acum 4 ani

Intr-adevar, un eveniment de exceptie. Sunet excelent, buna organizare, deci se poate, daca se vrea !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus