Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

A fost lansat portalul de avertizare Ro-Alert. Lista telefoanelor compatibile, în funcție de operator

A fost lansat portalul de avertizare Ro-Alert. Lista telefoanelor compatibile, în funcție de operator

Portalul de avertizare în situaţii de urgenţă ro-alert.ro a fost lansat, sâmbătă, secretarul de stat Raed Arafat precizând că scopul acestuia e avertizarea populaţiei cu privire la fenomene meteo extreme, inundaţii sau chiar un atac terorist, prin telefonul mobil. Luni începe testarea naţională.

Site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populaţiei şi detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât şi posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepţionarea mesajelor difuzate în situaţii de urgenţă. Pentru crearea portalului web şi a sistemului de avertizare au fost alocate şase milioane de euro.

“Sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave, nu avem intenţia să folosim sistemul foarte frecvent pentru că atunci diminuăm interesul populaţiei. În plus devine foarte deranjant pentru că sunetul trimis de sistem atunci când se trimite un mesaj continuă să sune până se citeşte mesajul. Nu se opreşte sunetul. Dacă telefonul este pe silenţios, mesajul tot va veni cu sunet. Când vine mesajul înseamnă că este ceva grav. (...) Sunt două tipuri de avertizări, unele despre care ştim de ele despre ceva timp: ştim că vine o viitură peste două zile, de exemplu. (...) Dar avem şi anunţuri de la ANM că vine o furtună peste 20 de minute, şi atunci trimitem un mesaj”, a declarat secretarul de stat în MAI şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, la conferinţa de lansare a portalului.
Acesta subliniat că alertele nu vor fi transmise şi în caz de cutremur, pentru a evita panica.

„Dacă vorbim de cutremur, nu vom da alerte înainte de cutremur. (....) Pentru a nu induce panica, pentru că ştim că nu avem pregătirea necesară la nivelul populaţiei ca să reacţioneze cu calm, plus că nu ştim cât câştigă. Riscul să dai un mesaj cu 20 de secunde înainte cuiva care se află la etajul zece este mare ca să-l prindă pe scara blocului”, a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI a mai precizat că pentru unele telefoane au fost configurate automat pentru a primi mesajele.

“Configurarea telefoanelor IOS va fi posibilă începând cu luna decembrie, s-a făcut solicitarea pentru compania IOS. Unele telefoane deja au efectuat configurarea automată prin trimiterea unui update la telefon. Pentru alte terminale, va trebui ca oamenii să intre pe site şi să vadă cum pot face configurarea în funcţie de modelul telefonilui. (...) Dacă telefonul este închis, este singurul moment în care nu se primeşte mesajul. Dar dacă deschizi telefonul, iar alerta este încă activă şi este în perioada inclusă, atunci când se deschide telefonul, mesajul poate fi primit”, a declarat Arafat.

În perioada 17-27 septembrie va avea loc testarea naţională a sistemului de avertizare telefonic RO-ALERT.

“Între 17 şi 27 septembrie va avea loc testarea naţională. În ultima perioadă am făcut testări la nivelul Bucureştiului pentru a stabili funcţionalitatea sistemului, urmează ca începând cu data de 17 septembrie să se facă testări în diferite zone din ţară. Rugăm oamenii să intre şi să-şi configureze telefoanele, dacă nu sunt configurate. Este un plan de testare care e făcut de colegii de la IGSU, planul va include multe localităţi rurale, oraşe şi municipii. După aceste testări dacă se găsesc probleme, urmează ca să fie reparate. (...) Locul principal de unde se transmit mesajele este Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă”, a mai adăugat Raed Arafat.

Pentru furnizarea mesajelor telefonice, sistemul nu accesează datele personale.

“Nu ne trebuie numerele de telefon. Noi nu accesăm datele personale ale persoanei. Mesajele sunt ca nişte unde radio care intră în telefon. Telefonul le sesizează, primeşte şi afişează mesajul. Singura corelare este că eşti în zona unde se transmite mesajul. Centrul alege o zonă, iar toate telefoanele aflate în zona respectivă primesc mesajul. (...) Asta nu e SMS, e altfel de mesaj”, a mai adăugat Arafat.

Potrivit directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Ionel Vasilca, sistemul va funcţiona datorită undelor radio.

“E o diferenţă esenţială între tehnologia Cell Broadcast şi cea de SMS. (...) În tehnologia Cell Broadcast odată ce ai deschis telefonul şi odată ce te deplasezi, în mod automat telefonul e asociat unei celule radio, care deserveşte apelurile. (...) Aceasta este informaţia care stă la baza tuturor echipamentelor aflate sub acoperirea unei celule radio. Dacă telefonul are semnal, fie în orice reţea sau oraş, pe teritoriul naţional, nu trebuie să faceţi nicio operaţiune de furnizare a datelor personale”, a declarat Ionel Vasilca.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

RED

Acum 5 ani

Da fra ăsta este EAS-ul românesc. (dacă nu știi ce este EAS-ul,este sistemul de alerte american numit Emergency Alert System da na românii nu au ce face...)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus