Joi,
25.04.2024
Parțial Noros
Acum
7°C

Licitație pentru prima stație de gaz natural pentru mașini în Sibiu. Primăria vrea autobuze noi pe gaz

Licitație pentru prima stație de gaz natural pentru mașini în Sibiu. Primăria vrea autobuze noi pe gaz

La cererea unei firme din Șelimbăr, Primăria Sibiu scoate la licitație concesiunea unui teren, în vederea construirii unei stații de depozitare și distribuție a gazului natural comprimat pentru vehicule, prima de acest gen din județ. Terenul propus pentru stația de alimentare este amplasat pe una dintre cele mai importante artere ale orașului.

SC Denisson Energy SRL este firma cu sediul social în Șelimbăr, dar cu activitatea comercială în Râmnicu Vâlcea care, în cadrul unui proiect de amenajare a unei rețele de stații de gaz natural comprimat (GNC) pentru vehicule, a solicitat concesiunea terenului cu o suprafață de 1.916 mp. Terenul este în vecinătatea Aeroportului sibian și are acces direct la șoseaua Alba Iulia, iar proiectul celor de a SC Denisson Energy SRL – susținut din fonduri europene – prevede amenajarea a nouă stații CNG în România până la finele anului viitor.

Licitația

Ca urmare a acestei cereri, Primăria Sibiu a demarat un studiu de oportunitate care susține ideea că orașul ar face bine să concesioneze un teren cu destinația precisă de amenajare a unei stații de CNG. Drept motiv, administrația locală amintește de o directivă europeană, care obligă România să dezvolte, în următorii doi ani, o rețea de stații de alimentare de acest gen. În plus, autoritățile locale arată că mașinile alimentate cu CNG nu poluează la fel de mult ca cele ”clasice” (motorină, benzină sau GPL).

În ședința de joi a Consiliului local Sibiu, executivul local propune aprobarea studiului de oportunitate privind concesiunea terenului pentru o primă stație CNG în Sibiu. Perioada propusă pentru concesiune este de 49 de ani, iar prețul de pornire al licitației care va stabili cine va utiliza terenul a fost propus la nivelul a 155.570 de euro (echivalentul a 81,29 euro/mp, pe an, preț stabilit în urma evaluării realizată de CMB Smart Eval SRL). Chiar dacă terenul este propus a fi concesionat pe o perioadă de 49 de ani, plata concesiunii se va face anual, în rate egale, în termen de 25 de ani.

Dacă aleșii locali vor aproba studiul de oportunitate, urmează ca Primăria Sibiu să fixeze data licitației pentru concesiune.

Intențiile Primăriei Sibiu: autobuze pe gaz

Deocamdată, în Sibiu nu există nicio stație de alimentare cu CNG. Potrivit informațiilor celor de la SC Denisson Energy SRL, prima stație de acest gen a fost pusă în funcțiune la Râmnicu Vâlcea, de către Antares Natural Gas, o societate care face parte dintr-un grup de companii specializate în transportul de persoane. Tot în Râmnicu Vâlcea, în primăvara acestui an, autoritățile locale au pus în circulație primele trei microbuze destinate transportului public de călători, microbuze alimentate cu CNG.

Și tot ideea de a cumpăra autobuze propulsate cu motoare alimentate cu CNG o are și Primăria Sibiu, după cum reprezentanții acesteia au arătat în documentația de înființare a unui Centru operațional al mobilității urbane. Documentație în care este amintit faptul că din cele 33,5 milioane de euro alocate Sibiului în actualul exercițiu financiar european, Primăria intenționează să cumpere aproximativ 40 de noi autobuze, ale căror motoare să funcționeze pe bază de CNG.

Deocamdată, nu prea sunt mașini

Tot potrivit informațiilor furnizate de către cei de la Denisson Energy pe site-ul propriu, mașinile care pot fi alimentate cu CNG sunt fie astfel produse din fabrică (producătorii fiind de la Mercedes la Opel ori Seat), fie pot fi adaptate la acest combustibil. Deocamdată, însă, în România există un singur service în curs de autorizare la RAR pentru a putea efectua conversii ale motoarelor clasice la utilizarea GNC. Service-ul este situat tot în Râmnicu Vâlcea.

Sursa foto: NGV Journal

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Eu

Acum 5 ani

Bravo. Era și timpul
Raspunde

Geo Graful

Acum 5 ani

Ambele la Vâlcea. Iar vâlcenii - la Sibiu.
Raspunde

Shadow

Acum 5 ani

Păi nu era vorba de autobuze electrice? Sau ia electrice și le pune GPL?
Raspunde

Sasoaica

Acum 5 ani

...cum Sibiul inca nu are statie de gaze naturale ?? evul mediu :(
Raspunde

...

Acum 5 ani

Se pare că Sibiul are doar gaz. Trebuie sa vina oltenii să pună statia de alimentare. Fodor e din alt film.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus