Joi,
29.07.2021
Partial Noros
Acum
31°C

Actualizare. Direcția pentru cultură acuză Primăria de “intervenție brutală“ asupra unui zid de apărare a vechiului Hermannstadt. Reacția Primăriei

Actualizare. Direcția pentru cultură acuză Primăria de “intervenție brutală“ asupra unui zid de apărare a vechiului Hermannstadt. Reacția Primăriei

Inspectorii Direcției județene pentru Cultură acuză Primăria Sibiu de faptul că a comandat “intervenții brutale“ asupra zidurilor de apărare de pe strada Manejului.

ACTUALIZARE. Primăria Sibiu susține, într-un comunicat de presă remis Turnul Sfatului, că aceste lucrări se efectuează în baza unei autorizații de construcție valabile, având aviz favorabil din partea Direcției Județene pentru Cultură Sibiu. Reprezentanții Primăriei mai spun că prevederile acestui aviz sunt respectate de către constructor, firma având pe parcursul lucrărilor asistență tehnică asigurată de un arhitect atestat de Ministerul Culturii.

"Lucrarea Întreținere și reparații curente la zidul de pe strada Manejului a fost inițiată de Primăria Sibiu pentru punerea în siguranță a zidului, pentru a preveni degradarea acestuia și pentru a elimina orice pericol pe care l-ar putea pune pentru pietoni din cauza stării sale fizice.  Aceste lucrări se efectuează în baza unei autorizații de construcție valabile, având aviz favorabil din partea Direcției Județene pentru Cultură Sibiu. Prevederile acestui aviz sunt respectate de către constructor, firma având pe parcursul lucrărilor asistență tehnică asigurată de un arhitect atestat de Ministerul Culturii", se arată în comunicatul Primăriei.

"Subliniem faptul că Primăria Sibiu a inițiat aceste lucrări pentru protejarea, reabilitarea și punerea în valoare a patrimoniului construit, conștienți fiind de responsabilitatea pe care o avem față de aceste valori ale orașului. Sperăm ca Direcția Județeană pentru Cultură să se alăture acestor eforturi și să ofere administrației locale întreg sprijinul în execuția acestor lucrări necesare, în loc să se limiteze la a întocmi procese verbale și comunicate de presă", transmit reprezentanții Primăriei Sibiu.

Știre inițială. “O intervenţie brutală, fără respectarea principiilor de restaurare, conservare şi reabilitare a monumentelor istorice categoria A“, este modul în care reprezentanții DJC Sibiu caracterizează lucrările realizate asupra arcadelor vechiului zid de apărare al Sibiului, aflat pe strada care acum poartă numele de Manejului (lângă Parcul Tineretului). “Coronamentul vechiului zid de apărare de pe str. Manejului a fost iniţial decopertat, fără autorizaţie, din decembrie 2017, distrugerea lui fiind completată de intervenţiile făcute fără respectarea avizului emis de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu, în septembrie 2018, de o firmă contractată şi coordonată de Primăria Municipiului Sibiu. La primele patru arcade interioare ale zidului, dinspre str. Pompeiu Onofreiu către str. Bărbierilor, a fost distrus umărul de sprijin cu picamărul pe o lăţime aproximativă de 60 cm (15 cm în profunzime şi aproape 50 de cm în exterior), pierzându-se definitiv conservarea alternanţei nou-vechi în restaurare“, se arată într-un comunicat al Direcției, transmis redacției Turnul Sfatului. Printre exemplele negative pe care le mai invocă inspectorii de Patrimoniu sunt și cele referitoare la tipul de cărămidă folosit pentru reabilitările aduse vechilor ziduri de apărare. “Arcele din cărămidă, care trebuiau doar completate, au fost reconstruite prin cofrare la o dimensiune inexactă, cu suport direct pe caldarâm, fără legătură cu fundaţia originară aflată sub pavaj. Dimensiunea cărămizilor folosite (cărămidă industrială Porotherm) diferă de cea originală, evacuată ca rebut în două containere“, mai arată DJC Sibiu.

Foto: Direcția pentru Cultură Sibiu Foto: Direcția pentru Cultură Sibiu

Potrivit reprezentanților Direcției, în urma controalelor pe șantier, s-a descoperit că firma nu are încheiat niciun contract de supraveghere cu specialiști în finisaje de construcții și continuă lucrările, chiar dacă inspectorii DJC au emis o dispoziție de întrerupere a lucrărilor “ până la intrarea în legalitate şi remedierea distrugerilor“.

În urma acestor nereguli sesizate, inspectorii DJC anunță că vor întocmi un raport de caz, în care vor enumera și alte nereguli și vor formula și propuneri de sancțiuni. Turnul Sfatului a solicitat Primăriei Sibiu o reacție ca urmare a comunicatului Direcției Județene pentru Cultură. În momentul în care Primăria Sibiu va trasmite un astfel de punct de vedere, îl vom publica. Acuzațiile la adresa Primăriei vin în contextul în care actualul viceprimar al Sibiului, Răzvan Pop, a ocupat înainte de acest mandat funcția de director executiv al Direcției județene pentru cultură Sibiu.

Foto: Direcția pentru Cultură Sibiu Foto: Direcția pentru Cultură Sibiu

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicusor Vecerdea

Acum 2 ani

Istoria sasilor, a popoarelor asupritoare nu ne intereseaza! Toate cladirile care nu sunt romanesti si ortodoxe trebuie sa fie daramate si facute locuri de parcare! Suntem in an centenar, de ce se reabiliteaza din bani publici ziduri si ruine ale strainilor?
Raspunde

born in '73

Acum 2 ani

bai troll patetic, cetatea asta a fost intemeiata de sasi pe cand ai tai traiau sub pamant
Raspunde

Lola

Acum 2 ani

Nicușorule, fiecare nație își are minoritățile etnice. Să ignori 800 de ani o populație naturalizată care a contribuit la dezvoltarea zonei e dovada că mata nu ai prea dat pe la școală și ești invidios pe cei care gândesc mai mult ca tine. Eu zic să te întorci de unde ai venit. Nu faci deloc cinste românilor verzi
Raspunde

Konig von Siebenburgen

Acum 2 ani

Nutria de la primarie impreuna cu tot aparatul administrativ trebuie sa dispara la wc-ul istoriei! In afara de hipstereli de genul inchiriat trotinete si prostii din astea, Sibiul nu are o viziune de dezvoltare occidentala, nimic! Grohaieli de concerte, bere si mititei in timp ce cladirile cad! Plin de masini, de ciobani si olteni infecti, un haos total! Astia din primarie ating recordul absolut de prostie, incompetenta si analfabetism! Lucrul romanesc bine facut!
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 2 ani

Cei din primarie sint niste incompetenti,ma refer la cei care conduc diverse servicii! se vede chiar de pe luna cu ochiul liber. E de ajuns sa deschizi ochii si se vede in tot orasul cum se fac lucrurile. Dar orasul e plin de cultura,ce maine trebuie noua altceva. Asa e cand comanda cashul din marginime!!
Raspunde

Erlkonig

Acum 2 ani

du-te ba la vale, de unde-ai vent, ca nu te-o chemat nimenu
Raspunde

Hell-Town

Acum 2 ani

Are Primaria aviz de la Directia de Cultura pentru interventie la un monument istoric? Eu stiu ca astfel de lucrari barbare (chiar daca au aviz DJC) cad sub incidenta legii penale.
Raspunde

xx

Acum 2 ani

oare care sunt "Prevederile acestui aviz"?
Raspunde

S

Acum 2 ani

Ce tiganie de zid au facut acolo?! Ca la o vila de-a lor. Dumnezeule....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

no mercy

Acum 2 ani

Când auzi ca ai nevoie de aviz de la cultura, iți pui mâinile în cap. Acolo, după mintea unora, protecția monumentelor înseamnă sa nu faci nimic în centrul istoric. Doar sa stai și sa te uiți...pana cad.
Raspunde

XXX

Acum 2 ani

Marele "director" de la Cultura, a blocat instituția de când a venit la conducere, nu-și asumă nimic, nu are nici-o legătura cu cultura, dar a vrut sa fie director, el tot la nivelul de slujbaș la biserică a rămas, ar trebui să plece să se întoarcă la parohia lui și să lase pe altcineva la conducerea instituției.
Raspunde

vasile

Acum 2 ani

Sa ai ziduri vechi de 500 de ani si sa le ascunzi dupa un zid modern, care nu are nimic comun cu cel original, cat de prost poti sa fii. Cei de la primarie care se ocupa de patrimoniu in frunte cu Arhitectul Sef, in mod normal trebuie sa se aleaga cu dosar penal pentru toate porcariile pe care le fac in Sibiu si pentru felul cum NU au grija de trecutul orasului
Raspunde

Semper fidelis Transilvaniae

Acum 2 ani

Diferenta de competenta, viziune si inteligenta dintre administratia din Sibiu si cea din Cluj sau Oradea este exact ca aceea dintre autobuzele Tursim si cele din Cluj. Vreo 50 de ani diferenta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus