Miercuri,
30.11.2022
Cer Senin
Acum
6°C

Analiză. Sibiul va crește mai repede decât Bucureștiul

Analiză. Sibiul va crește mai repede decât Bucureștiul

Mihnea Şerbănescu, general manager Cushman & Wakefield susține că regulile din viitoarea dezvoltare economică în marie orașe din țară va ține exclusiv de forța de muncă. El spune că în viitor, orașe precum Sibiu, Brașov și Oradea vor cunoaște o dezvoltare mai mare decât Bucureștiul. „Pentru companiile care au nevoie de mână de lucru calificată şi educată, aceste oraşe sunt o soluţie foarte bună – avem centre universitare, oameni bine pregătiţi, decenţi în pretenţiile lor. Aceştia găsesc în aceste oraşe un mod de viaţă mult mai plăcut: spun că traficul nu este la fel de aglomerat ca în Bucureşti şi aşa mai departe. Creşterea mai accentuată a oraşelor regionale vine şi din faptul că acolo companiile găsesc o resursă mai bună”, a spus Mihnea Șerbănescu pentru Bună Ziua Brașov.

El opinează că în momentul de faţă angajaţii dictează mult din regulile jocului. Forţa de muncă calificată este din ce în ce mai greu de găsit. Piaţa de birouri se mulează nu în jurul companiilor care le ocupă, ci în jurul oamenilor din acele companii, iar de aici decurg câteva tendinţe: oraşele regionale Cluj Timişoara, Iaşi, dar vin din urmă puternic Braşov, Constanţa, Oradea, Sibiu, care vor creşte mult mai repede decât Bucureştiul. Piaţa din Bucureşti poate suporta dezvoltările accentuate din zona de construcţii din ultimul timp: „Deşi pare că există un orizont de ofertă excesiv, până la urmă oferta se mulează cererii. Noi avem absorbţie de 200.000 de metri pătraţi anual. Companiilor nu le place la Bucureşti infrastructura. Aici trebuie întrebat factorul politic care întârzie ce are de livrat pieţei. Din păcate la noi întâi se dezvoltă pe căi de piaţă o zonă, şi abia apoi infrastructura vine uşor, uşor să acopere nişte goluri, dar nu este niciodată la zi”.

Bucureştiul are acum 2,7 milioane de metri pătraţi de birouri moderne, iar diferenţa se restrânge între Bucureşti şi marile oraşe din ţară, care din punctul de vedere al suprafeţei totale de birouri moderne deţin 1 milion de metri pătraţi, a mai spus la Mihnea Şerbănescu, general manager Cushman & Wakefield.

Un studiu realizat de RE/MAX România, parte a liderului mondial în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment, arată că anul 2016 a adus schimbări majore în planul tranzacţionărilor imobiliare, fiind considerat de specialişti cel mai bun an de la declanşarea crizei economice. Astfel, volumul de vânzări în imobiliare a crescut cu 35%, comparativ cu anul 2015, în timp ce închirierile au luat avânt mai ales în principalele oraşe din ţară, pentru ca, pe segmentul de retail, nivelul livrărilor să se majoreze cu 40%, în raport cu 2015.

 În ceea ce priveşte zonele cu cel mai mare interes pe segmentul imobiliar, conform studiului RE/MAX, Bucureşti, Cluj, Braşov, Sibiu, Ilfov, Timişoara, Oradea şi Arad s-au situat pe primele poziţii. Astfel, aproximativ 58% din respondenţii la studiu au confirmat un interes imobiliar în zona Clujului, cu mult peste interesul declarat pentru Bucureşti (21%). Topul este continuat de Braşov, cu aproape 5%, şi Arad cu puţin peste 4%. Detalii despre acest studiu pot fi văzute AICI.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dani Encescu

Acum 4 ani

Normal ca oraselul Sibiu va creste mai repede decat capitala tarii. Sibiul are 140.000 locuitori, este un orasel de provincie cu mici afaceri si cu o piata in curs de maturizare. Cu o populatie care bate la usile urbanizarii. Bucurestiul are aproape de 30 de ori populatia Sibiului si gestioneaza fondurile tarii. Dar sunteti pe drumul cel bun, felicitari!
Raspunde

BU -cur- esteanu

Acum 4 ani

Populația efectivă a Sibiului a depășit demult 200000 de locuitori,in articol s-a explicat clar scârba oamenilor fata de București , cea mai infecta capitala europeană , și motivul pentru care oamenii prefera celelalte orașe!!! Acum ia-ti aerele de superioritate și rămâi la București, analistule! Sibiul e un oraș de provincie , iar Bucureștiul e un oraș plin de cocalari și hoți din toate colțurile țării, unui om normal nu cred ca-i e greu sa aleagă ...
Raspunde

Damn

Acum 4 ani

Ne bucuram de astfel de reactii, inseamna ca stam bine in gatul unora !
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Oare bucurestenii mandri nu se intreaba, din ce cauza sefii europeni vin la Sibiu, si nu la Bucuresti? Le spun io: in primul rand, ca nu cumva unii dintre ei sa mearga la Sofia or Budapesta. In al doilea rand: Sibiul e departe de Teleorman.
Raspunde

Ion ionescu

Acum 4 ani

Deci ca sa intelegem, capitala are 2,7 milioane de metri pătrați spații de birouri, restul țării cam 1 milion. Păi pe bune, e la diferenta de recuperat de te doare capul, despre ce vorbim noi aici?
Raspunde

motanul garfield

Acum 4 ani

Va creste, va creste, dar scoli cand mai construiti?
Raspunde

Kosmotrekker

Acum 4 ani

Pentru cei cei de la C&W : vorbind de traficul din Sibiu , au fost pe Cl. Cisnadiei sa vada acolo ambuteiaje mai ceva ca in Buc. ?! Sau pe Alba Iulia la ore de varf ?! Sau pe o straduta rezidentiala ca Octavian Goga unde sensul unic a distrus linistea locuitorilor datorita coloanelor de masini interminabile ?! Sunt in necunostinta de cauza baietii. Nu sunt mari diferente in abordarea" urbanistica " intre Ardeal si Regat . Nu va faceti iluzii.
Raspunde

Damn

Acum 4 ani

Comparat cu buc. suntem soft ;) Se pare ca n-ai ramas niciodata blocat cu orele pe Bd. Iuliu Maniu intr-o ''mare'' de masini !
Raspunde

Nemilosu

Acum 4 ani

Pe cand un Chinatown in Sibiu, sa mananc si eu mancare chinezeasca adevarata? Astept si arabeti, ca tot ne dam europeni. Negri mai incolo, cand se incalzeste vremea, sa lucreze la trestie de zahar.
Raspunde

Romanca Leustean

Acum 4 ani

"Pe cand un Chinatown in Sibiu, sa mananc si eu mancare chinezeasca adevarata?" daca ai pofta pe carne de catel......
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus