Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Viorel Nicoară, sibianul care face piloți din copiii de 5 ani. „E cea mai palpitantă categorie”

Viorel Nicoară, sibianul care face piloți din copiii de 5 ani. „E cea mai palpitantă categorie”

La 50 de ani, Viorel Nicoară pregătește viitorii campioni ai Sibiului la karting. Sportul acesta i-a fost parcă predestinat, iar o poză alb negru cu Viorel când avea patru ani, alături de unul din primele kart-uri din România îi stă mărturie.

Avea patru ani când a făcut prima poză cu un kart, creat chiar de tatăl său. Nu înțelegea la momentul respectiv cât de importantă avea să devină acea mașinărie pe patru roți. Cu toate că raliurile făceau parte din activitățile de weekend ale familiei, doar mai târziu în viață avea să descopere karting-ul ca fiind cea mai mare pasiune a sa. Viorel Nicoară spune acum că nu are în calendar data pensionării și nici nu știe ce ar face cu viața sa dacă această pasiune a sa nu ar mai exista.

karting (1) karting (2)

Care este povestea karting-ului în viața dumneavoastră? Cum a început totul?

Tatăl meu era mai mult amator de patru roți decât de două. A funcționat ca oficial de curse inclusiv șef de Raliul Dunării Dacia și așa mai departe și de asta bineînțeles că prin zona curselor îmi făceam traiul. Weekend-urile mele se derulau după următorul scenariu: „Vezi că mergem la Deva că e nu știu ce raliu”, spre exemplu. Am și o soră și ne urcam toți în mașină și plecam la raliu. Nu am văzut din sportul cu motor nebunia aceea, să te dai mare, să mergi pe o roată sau mai știu eu ce. Am văzut în schimb oameni mai deosebiți de restul lumii, erau gentlemani, pe care îi mai găsești și azi în domeniul ăsta.

Atracția mea mai mare era spre două roți inițial. Am fost unul din primii din România care au organizat ture prin munți cu motocicliști. Am avut o anume cerere din Olanda și așa m-am apucat de partea de enduro. Eu am început pe la 18 ani, când puteam să îmi iau permis de conducere. Apoi, în momentul în care am trecut de 30 de ani am simțit că devine cam greu job-ul de a mă da zilnic cu motocicleta prin munți, așa că am trecut la karting. Nu am căutat această activitate, ci a venit dintr-o întâmplare. Karting-ul cred că era undeva ascuns în hard-ul meu și într-un final a ieșit la suprafață. Eram în vizită în Olanda când un prieten mi-a spus că mergem la o cursă de karting. Eu credeam că mergem să urmărim, dar de fapt m-am trezit că particip la cursă. Nu știam că există business-ul ăsta și că e pentru toată lumea. Din acel moment am început să visez doar la asta.

karting nicoara

Cum a fost prima cursă? V-ați descurcat?

La prima cursă mi-a plăcut foarte tare și chiar am ajuns pe locul al treilea din toată gașca. Atenție, nu eram novice pe patru roți, aveam permis, mai condusesem patru roți. Dar asta era ceva nou. Era o alternativă extraordinară pentru mine de a face din nou din motor sport un business.

În 2001 căutam ceva urgent să fac în treaba asta și am făcut primul curs de pilotaj cu niște copilași, cu karturi împrumutate. Am trecut direct la profesorat. Apoi am decis că vreau să-mi fac firmă pe domeniu și am realizat toată treaba asta de-abia în jurul anului 2010. Treaba asta trebuie făcută din pasiune, nu e o chestiune pe care să o faci doar din dorința de a face un business.

karting (6)

Care sunt cele mai mari realizări ale dumneavoastră?

Am ajuns să am o echipă profesionistă, cu mulți oameni care aveau o adevărată pasiune pentru asta. Am luptat foarte mult să preluăm Rotax Max Challenge România – un campionat mondial aparte de karting. Din păcate noi în România nu avem o pistă care să poată să susțină un astfel de eveniment. Avem însă un circuit profesionist în țară, cel de la Tg. Secuiesc, dar acolo un există destule locuri de cazare.

Am câștigat de 5 ori Campionatul Național de Echipe, nenumărate titluri de campioni naționali, am participat deja la 3 ediții ale Finalei Mondiale Rotax, iar anul acesta o avem pe a 4-a și avem chiar un pilot din clubul nostru.

karting (4)

Ce vârstă au cei mai tineri copii?  

Cei mai tineri învățăcei au 5 ani. Avem o echipă înființată în campionatul național – clasa Kid Kart/ Promo Bebe – unde copiii încep de la vârsta aceasta să învețe pe kart. Sunt de departe cei mai simpatici și foarte descurcăreți. E cea mai palpitantă categorie. În momentul în care vezi 18 pitici ascunși sub o cască mare și părinții pe margine stau cu tensiometrul pe braț, e foarte palpitant. Ei ajung la 70km/h iar următoarea categorie atinge chiar 100 km/h. Nu te poți plictisi uitându-te la ei, chiar dacă esti un necunoscător în domeniu. Nu ai cum să nu fii fascinat.

Există copii care nu sunt făcuți pentru asta?

Nu cred că există cineva care nu poate să facă asta, atâta timp cât își dorește, dar e nevoie de condiție fizică și din păcate orele de sport de la școală sunt aproape inexistente. Din păcate,

La momentul actual nu mai poți concura cu ce vrei, așa cum era prin anii ’60. Din fericire, mai am încă surprize plăcute – să fie copii care să își dorească mai mult, să meargă mai departe, încă mai sunt și vor fi și în viitor.

karting (3)

Vă amintiți momentul în care ați avut cea mai tare sperietură? Sunt convinsă că într-un astfel de sport sunt și momente de panică.

Momentul care m-a speriat cel mai tare și m-a făcut cel mai fericit totodată a fost când fiul meu, la vreo 7-8 ani, a avut un incident pe pista de la București. A avut o „cascadorie” cu kart-ul. S-a răsturnat pe traseu și am fugit spre el fără să respir. Am fost foarte bucuros însă când am văzut că nu avea răni, s-a ridicat, a reușit să-și întoarcă singur kart-ul și a plecat mai departe. Nu mai văzusem latura asta a lui până în acel moment. Se uita așa cu coada ochiului la mine să vadă ce îi spun să facă. La final, când ne-am văzut, i-am spus „Cu atitudinea asta pentru mine ai câștigat campionatul”. Îmi dau lacrimile și acum când îmi amintesc. Din nouă campionate a câștigat cinci. Acum are 15 ani și încă face karting.

karting (5)

Cât timp o să mai faceți karting?

Nu m-aș vedea făcând altceva. Nu știu ce aș putea să fac dacă de exemplu de mâine s-ar interzice kartingul. Iar vârsta pensionării nu se arată prea curând, să fiu sincer. Nici nu m-am gândit la asta.

karting nicoara karting nicoara karting nicoara

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus