Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
22°C

Președintele FDGR, către “lacheii lui Dragnea“: “Forumul e continuator al Grupului Etnic German, cum România e continuatoarea Republicii Socialiste“

Președintele FDGR, către “lacheii lui Dragnea“: “Forumul e continuator al Grupului Etnic German, cum România e continuatoarea Republicii Socialiste“

“În principiu ar trebui să spun «no comment»“, arată Paul Porr, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, ca urmare a publicării unei scrisori deschise de către organizația PSD Sibiu. Scrisoare în care sunt reluate împotriva FDGR și a lui Klaus Iohannis o parte din subiectele de atac din ultimele campanii electorale.

Paul Porr este primul președinte al FDGR care răspunde public acuzațiilor lansate pe tema legăturilor dintre organizația pe care o conduce la nivel național și Grupul Etnic German. Declarațiile lui Porr vin ca urmare a scrisorii deschise publicată de PSD Sibiu în cursul dimineții de joi. În respectiva scrisoare, social-democrații cer “în numele sibienilor“ răspunsuri la mai multe întrebări, majoritatea dintre acestea pornind de la legăturile dintre FDGR și Grupul Etnic German (citiți aici detalii despre scrisoarea social-democraților).

“Un asemenea nivel la care s-au dedat unii lachei foarte credincioși ai lui Dragnea este o rușine. Pentru ei. Că FDGR ar fi o organizație nazistă este o continuare a calomniilor care au fost și până acum. Într-adevăr, Grupul Etnic German a fost declarată o organizației fascistă și desființată în 1944. Suntem perfect de acord cu asta, cu atât mai mult e o calomnie să spui că suntem continuatori. Să facem o mică incursiune în istorie: în 1940, în urma semnării tratatului între Antonescu și Hitler, s-a înființat acest Grup Etnic German. Toate asociațiile germane din România care au existat până atunci – și săsești și svăbești și asociații sportive și de cultură și așa mai departe – au fost înglobate în acest Grup Etnic German. Inclusiv toate proprietățile au fost transferate aici. În 1944, acest Grup a fost desființat, pe bună dreptate, ca fiind fascist. Și toate proprietățile au trecut în proprietatea statului român. Deci, dacă vrei să faci o asociere, poți să o faci din punct de vedere juridic. Dar asta e o găselniță avocățească, cum că suntem continuatorii de drept. Așa cum România este continuatoarea Republicii Socialiste România, cum Republica Federală Germania este continuatoarea statului fascist, hitlerist. Deci asta, aceasta este o chestiune juridică. Dar, scoasă din context, e supărătoare“, arată Paul Porr, pentru Turnul Sfatului.

Liderul FDGR a anunțat că, totodată, va fi emis și un comunicat de presă ca urmare a scrisorii deschise emisă de PSD Sibiu. Dar, acest comunicat se va rezuma la a aborda chestiunile care privesc direct Forumul, a mai arătat Porr, în contextul în care o parte din întrebări îl vizează pe Klaus Iohannis. Sau pe prim-preotul Parohiei sibiene a Bisericii Evanghelice CA, Kilian Dorr, unul din cei care a participat la protestele și mișcările de stradă din ultimii doi ani. “Vom răspunde sub forma unui comunicat în scris. Ceea ce pot să vă spun e că va ține strict de problemele Forumului. Nu suntem niciunul din Forum avocatul președintelui, iar în ceea îl privește pe preotul Dorr, care a «îndrăznit» să protesteze în fața sediului PSD, ar trebui să îl întrebe pe dânsul. Eu consider că e un om liber care trăiește într-o țară încă liberă. Ceea ce pot spune este că sigur nu a fost delegat de FDGR să meargă acolo“, a adăugat Porr.

Procese pe rol

Președintele FDGR – ales în această funcție după ce Klaus Iohannis și-a dat demisia – mai spune că, în realitate, atacurile din ultima perioadă au o altă țintă decât organizației etniei germane. “Este o chestie mizerabilă. Alt cuvânt mai adecvat nu găsesc. A început în 2014, când era campanie electorală pentru prezidențiale. De altfel, cea mai murdară campanie posibilă, cu găini moarte aruncate peste gard, cu dedicații legate de gât și așa mai departe, asta ca să dau numai un exemplu. Atunci a fost atacat Iohannis. Noi am fost de la bun început și suntem și acum – cel puțin așa consider – o victimă colaterală. Ținta este președintele României. Dar pentru că el a fost președintele FDGR între 2002 și 2013, în urechile unora «sună bine» să spui că președintele a fost conducătorul unei organizații fost nazist“, apreciază Paul Porr.
“Pe undeva e ca și cum l-aș învinui pe bunicul meu că a fost comunist, pe motiv că a fost membru CAP, când în cadrul colectivizării el a fost nevoit să își cedeze tot pământul și toate animalele“, Paul Porr, despre asocierile dintre FDGR și Grupul Etnic German
Ca răspuns la atacurile din campania electorală din 2014 pe tema FDGR – Grupul Etnic German, organizația etniei germane a demarat o serie de procese, primul aproape de hotărâre definitivă fiind cel cu profesorul de istorie Ion Scurtu. Profesorul Ion Scurtu a publicat un articol denumit “Schimbarea la față a Grupului Etnic German“, în care formula aceeași idee sugerată acum de social-democrați. “Avem procese din 2014. Până acum s-a încheiat un singur proces, cu profesorul Scurtu. Forumul a primit dreptate. Profesorul Scurtu a făcut recurs, care s-a judecat săptămâna trecută. Judecătorul a spus că, în timp de o săptămână, anunță decizia, avocații au spus că totul va fi în regulă. Celelalte procese sunt pe rol, fiind tot amânate ba că nu se prezintă unul, ba celălalt. Mă refer la procesele împotriva lui Holban, Nistorescu și alții care au mai scris sau au spus la B1, la Antene, la RomâniaTV. Pe urmă și procesele mai recente, cu domnul Pop, pe care l-a «mâncat la genunche», și domnul Vâlcov care, ce să mai zicem? Acum, văd că se continuă și «în numele sibienilor»“, face Porr o recapitulare a acțiunilor în instanță.

Discuții la nivel înalt

Acțiunile din instanță au fost urmate și de acțiuni diplomatice, în care au intervenit inclusiv oficiali de la Berlin, pentru a discuta cu autoritățile din România despre referirile la nazism, puse în seama etniei germane din țara noastră, mai amintește Paul Porr. “Între timp au fost ecouri și la nivel înalt: ministrul de Externe al Germaniei care a avut o convorbire, cu Dragnea. Se pare că acesta este ecoul acelei convorbiri. Atâta au înțeles, atâta fac. Adică cei din Guvern, în loc să guverneze, duc țara de râpă și în loc de pregătirea României pentru președinția de șase luni a Consiliului Uniunii Europei, fac scrisori deschise. Ăsta le e nivelul, de aceea am spus că ar trebui să răspund «no comment»“, a mai afirmat Paul Porr.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

S

Acum 5 ani

PSD e o organizație nazistă care se preface că e de stânga.
Raspunde

Ion al ionului din capu' satului

Acum 5 ani

moșule, ”naziștii” tot de stânga au fost... dupâ denumire
Raspunde

Gilu

Acum 5 ani

DAR CEREREA LA JUDECATORIE PRIN CARE SOLICITATI SA FITI SUCCESORII GRUPARII NAZISTE GRUPUL ETNIC GERMAN ESTE TOT O INVENTIE ???
Raspunde

P

Acum 5 ani

daca "s-a înființat acest Grup Etnic German. Toate asociațiile germane din România (...)– au fost înglobate în acest Grup Etnic German. Inclusiv toate proprietățile au fost transferate aici. " nu ti se pare normal ca actuala organizatie a sasilor, sa le ceara inapoi?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rezy Stentu

Acum 5 ani

Jawohl, herr Porr! Heil!!!
Raspunde

raspopitul

Acum 5 ani

Măi nene, deosebirea între CAP și Grupul Etnic German este că acolo comuniștii au luat pământurile și imobille cu forța, iar în GEG sașii s-au înscris de bună voie și din patriotism, iar biserica evanghelică la fel, există documentul prin care s-au donat de căre biserica săsească toate imobilele Grupului Etnic German pentru cauza Germaniei fasciste. Aceasta este și deosebirea dintre retrocedările imobilelor luate cu japca de comuniști și imposibilitatea de a se retroceda urmașilor Mișcării Legionare sau urmașilor GEG!
Raspunde

De bunavoie si nesilit de nimeni

Acum 5 ani

Frumos si induiosator spus : "Să facem o mică incursiune în istorie: în 1940, în urma semnării tratatului între Antonescu și Hitler, s-a înființat acest Grup Etnic German. Toate asociațiile germane din România care au existat până atunci – și săsești și svăbești și asociații sportive și de cultură și așa mai departe – au fost înglobate în acest Grup Etnic German. Inclusiv toate proprietățile au fost transferate aici". Dar, herr Porr, nu ne-ati spus daca asociatiile germane au intrat de bunavoie sau cu forta in Grupul Etnic German. Ca romanii nu prea au devenit comunisti de bunavoie ca sa va permita dvs sa faceti o comparatie ...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alzara 1918

Acum 5 ani

Au fost și ei victima iluziilor . Se mai întâmplă popoarelor ; nu trebuie demonizate . Din păcate pentru sași Democrația a fost sinonimă cu extincția . Indubitabil profitabil pentru indivizi , dezastruos pentru colectivitate - adică pentru indivizii de mâine . Pentru noi - o mare pierdere după 900 de ani de conviețuire cu bune și rele dar mai ales cu indiferență vecină cu apartheidul . O realitate istorică -cel puțin pana la 1848 .
Raspunde

rosu

Acum 5 ani

Raspunsul trebuie cautat in carti, nu prin forumuri. Au aparut multe carti despre istoria sasilor. Citeste si vei afla. Istoria romanilor din Transilvania, invatata la scoala, este altceva. Nu zice nimic de colonistii de dupa razboi, de rolul Romaniei la holocaust, din ce cauza si pe ce front s-a spart asediul Stalingradului etc. Istoria este complicata, dar interesanta.
Raspunde

kokos

Acum 5 ani

Dati-i in judecata pe pesedistii sibieni in frunte cu lacheul trif!
Raspunde

Apa din toaleta

Acum 5 ani

Daca taceai, filosof ramaneai...
Raspunde

@@@

Acum 5 ani

Gura pacatosului adevar graieste! Continuati ce-au facut nazistii?
Raspunde

S

Acum 5 ani

@alzara Democrația? Majoritatea au fost alungați de Ceaușescu. Iar dacă nu exista comunism in Romania, cu democrație începând din '45, poate nu plecau.
Raspunde

istoria printre rnduri

Acum 5 ani

Alungati de Ceausescu... sa fim sriosi! Tot sasul tanjea sa plece "sus:, asta era idealul lor... ce-au gasit si ce-au patit acolo, e deja alta poveste
Raspunde

CHE GUEVARA

Acum 5 ani

PSD=Partid toxic pentru viata politica din Romania! Activistii PCR erau niste bieti ingerasi fata de talharii care conduc PSD. Cei care au votat PSD sunt complicii lor! Sper sincer ca acest grup infractional organizat care este PSD, sa ajunga la lada de gunoi a istoriei acestei tari.
Raspunde

Sasoaica

Acum 5 ani

P(a)ULICA ... tot respectul ! dar nu prea ai dreptate ! te o convins Werner ?
Raspunde

Cartonaș rosu

Acum 5 ani

Tineti-o tot asa!Vor pleca și cei care mai sunt,așa, ca sa va simtiti bine.Dacă nu stiati, cei mai mulți au plecat după 1990. Ați văzut câte sate părăsite sunt în Ardeal și cum arata?
Raspunde

Hashgi

Acum 5 ani

Interesant este faptul ca nici o entitate europeana nu a avut si nu are nimic de comentat vis a vis de faptul ca prin document oficial s-a cerut de catre FDGR sa fie drept succesor si continuator al grupului etnic german. Adica scrie acolo negru pe alb in cererea facuta de domnul Klaus ''succesor si continuator'' al unei organizatii declarata nazista si criminala mai apoi desfiintata prin decret de catre Regele Mihai. Deci practic printr-o hotarare judecatoreasca s-a anulat o prevedere din Convetia de Armistitiu de la 12 sep 1944 unde Puterile Aliate obligau Romania sa desfiinteze toate organizatiile naziste. Nu l-am votat pe domnul Klaus de la inceput si in nici un caz psd-ul. Romanul inca nu are viziune iar din cauza asta au ajuns politicieni ca cei de astazi sa conduca tara din 1989 pana acum. Trebuie sa recunoastem contributia benefica a sasilor din Transilvania,pornirile unora acum impotriva acestor etnici sunt cel putin mizerabile.Eu ii cunosc drept buni gospodari si oameni corecti.Au avut si ei parte de multe nedreptati.Ar fi o greseala sa fie inclusa o intreaga comunitate intr-o mizerie doar din cauza faptului ca o mica parte a gresit. Istoria ne arata ca romanul si-a furat caciula de multe ori,si inca o face.
Raspunde

Alin B.

Acum 4 ani

Dar despre apartheidul fata de rumâni, de concentrarea noastră în " bantustane",despre interdicția de a cumpăra proprietăți în orașele " lor"( construite si cu munca rumaneasca pe terenuri luate cu forța de unguri de la noi si date astora, coloniștilor... apărați niste inși profund rasiști si sovini, care iubesc rumâni, dar numai că slugs.,. Cam ca si coloniștii buri din Africa de Sud...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus