Joi,
14.11.2024
Innorat
Acum
3°C

Suspendarea șefilor Romgaz, la mâna judecătorilor sibieni. “S-au evaluat ei între ei“

Suspendarea șefilor Romgaz, la mâna judecătorilor sibieni. “S-au evaluat ei între ei“

La primul termen al dosarului în care este solicitată anularea hotărârii prin care a fost numit actualul Consiliu de administrație al celei mai mari companii din județul Sibiu, judecătoarea de caz a amânat pentru luni hotărârea referitoare la emiterea unei ordonanțe președințiale de suspendare a administratorilor societății.

La mijlocul acestei săptămâni a avut loc prima întâlnire în instanță între Romgaz și acționarul minoritar care cere înlăturarea proaspătului Consiliu de administrație, pe motiv că procesul de selecție a membrilor acestuia a fost viciat. Procesul a fost deschis de jurnalistul sibian Radu Micu, cel care a devenit acționar al Romgaz cu doar câteva zile înainte ca Adunarea generală a acționarilor să adopte hotărârea prin care a fost numit actualul CA.

Un control de la Guvern

În primă fază, în fața judecătoarei a fost discutat subiectul emiterii unei ordonanțe președințiale pentru suspendarea actualului Consiliu de administrație, până la finalizarea judecării definitive a dosarului în care este cerută anularea hotărârii AGA. Avocata reclamantului a arătat că interesul direct al celui pe care îl reprezintă sunt banii pe care acesta i-ar putea încasa sub formă de dividende (Radu Micu deține 50 de acțiuni la Romgaz, adică mai puțin de 0,00001% din acțiunile emise de compania cu sediul central la Mediaș). “Interesul este clar determinat și justificat. Aici este interesul direct al acționarului, cel economic, care își pune problema calității managementului. Avem în vedere cuantumul dividendelor pe care acesta ar trebui să le încaseze. Și chiar dacă este acționar minoritar, el nu a putut propune în mod direct membrii pentru lista scurtă a candidaților“, a vorbit avocata în fața judecătoarei.

În discuție a fost adus și un control efectuat de Corpul de control al primului ministru la Romgaz, acțiune care ar fi fost solicitată de sindicatul angajaților societății. “Obiectul acestui control este chiar procedura de selecție a celor șapte administratori, care au fost validați prin hotărârea contestată. Vă solicităm formularea unei adrese către Guvernul României pentru a ne confirma dacă a fost realizat un astfel de control și, dacă a fost finalizat, să ne comunice raportul acestui control“, a mai cerut avocata angajată de Radu Micu.

Jurista care reprezintă Romgaz în proces a confirmat faptul că la Romgaz a fost realizat un control al Corpului de control al primului-ministru, printre aspectele verificate fiind și procedura de selecția a membrilor Romgaz. “La ora actuală nu știu să existe vreun raport întocmit ca urmare a acestui control“, a mai arătat jurista Romgaz. Tribunalul a respins solicitarea de a cere copia raportului, arătând că în această fază în care se discută emiterea de urgență a unei ordonanțe președințiale, orice acțiuni care consumă timp nu sunt acceptate.

“S-au ales ei între ei“

Romgaz, reprezentată de un consilier juridic, a susținut că o suspendare a CA nu este o decizie care să servească interesului companiei în acest moment. “Hotărârea contestată a fost pusă în executare, deja au fost semnate contractele de administrare ale celor șapte administratori. S-a stabilit administrația și remunerația acestora. Suspendarea unei hotărâri a Adunării Generale a Acționarilor nu poate produce efecte asupra administrării societății. Suspendarea contractului de administrație poate fi făcută doar în condițiile prevăzute de lege, iar printre acestea nu se numără și suspendarea unei hotărâri a AGA“, a enumerat printre motive jurista Romgaz.

De cealaltă parte, avocata lui Radu Micu a adus în discuție aspecte de incompatibilitate în procedura de selecție a celor din actualul Consiliu de Administrație, din moment ce în Comitetul de nominalizare și remunerație (CNR) și-a propus proprii membrii să facă parte din CA. De altfel, și faptul că selecția noilor administratori nu a fost realizată întru totul de către un evaluator independent este unul din aspectele aduse în discuție. “S-au evaluat ei între ei, iar fiecare s-a abținut când a fost votul pentru propria persoană. Expertul independent nu și-a făcut treaba până la capăt sau nu a fost lăsat să își facă treaba până la capăt. Toți cei cinci membri ai CNR se regăsesc și în actuala componență a CA“, a mai spus avocata reclamantului.

Reprezentanții Romgaz spun că susținerile nu sunt probate în niciun fel, fiind doar afirmații. “În ce constă exact prejudiciul? Unde e urgența? Nu există niciun argument care să pună sub semnul întrebării buna credință a administratorilor. Cu majoritatea acestora în CA, societatea a obținut anul trecut cele mai bune rezultate din istoria sa“, a replicat jurista Romgaz.

Ziua de luni

Judecătoarea a amânat pentru ziua de luni, 1 septembrie, decizia de a emite sau nu o ordonanță președințială pentru suspendarea actualului CA, până la o hotărâre definitivă și irevocabilă pe fondul dosarului. Avocata reclamantului a mai arătat că, în opinia ei, suspendarea administratorilor numiți în cursul lunii iulie nu ar avea efecte asupra bunului mers al companiei. “Nu se întâmplă nimic cu societatea și cu managemetul ei. Așa cum au funcționat și în 2017 cu membri provizorii ai CA, așa se poate și acum. Adică, un an s-a putut, iar acum, când se contestă procedura de selecție a acestora, nu se mai poate ca Romgaz să funcționeze cu un consiliu de administrație ai cărui membri să fie numiți temporar? Până la soluționarea dosarului?“, s-a adresat avocata reclamantului instanței.

Procedura contestată

Selecția membrilor CA al Romgaz a fost declanșată la începutul acestui an și a presupus două etape: într-o primă fază, Romgaz a contractat serviciile unui expert independent, care a întocmit o listă scurtă cu 21 de candidați. Statul Român – care prin Ministerul Energiei deține puțin peste 70% din acțiunile Romgaz -, alături de ceilalți acționari minoritari au selectat zece din cei 21 de candidați. Iar din cei zece, în ședința AGA a Romgaz din 6 iulie 2018, a ales șapte care să administreze societatea în următorii patru ani. De la finele lunii iulie, Romgaz a demarat și procedura de selecție a directorului general, cel actual – Adrian Volintiru – fiind interimar. Consiliul de administrație a cărui numire este contestată în instanță este format din Liviu Dorin Nistoran (președintele CA) și Adrian Constantin Volintiru (actualul director general interimar), alături de Ramona Ungur, Remus Grigorescu, Romeo Cristian Ciobanu, Aristotel Marius Jude și Petrus Antonius Maria Jansen (membrii nexecutivi).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

jean

Acum 6 ani

Nu-i rau sa ne mai luam la trânta cu unii mult mai puternici decat noi, asta inseamna curaj. Sper ca dl Micu sa fie manat de curaj, nu de sentimentul de invidie, sau de interesul de a crea un subiect de presa, ca să aibe si gura lor ce să mănâncă. :-) Daca curajul te mână-n luptă, îți doresc succes, daca nu , NU
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus