Miercuri,
24.07.2024
Ploi Scurte
Acum
21°C

VIDEO Singura “clădire verde“ de birouri clasa A+ a fost inaugurată. “Nișa de pe fațadă reia conturul munților Făgăraș“

VIDEO Singura “clădire verde“ de birouri clasa A+ a fost inaugurată. “Nișa de pe fațadă reia conturul munților Făgăraș“

După o investiție de șase milioane de euro și 13 luni de lucrări, la Sibiu a fost inaugurată prima clădire de birouri clasa A+, construită după principiile “clădirilor verzi“, certificare pe care urmează să o primească. Hattrick Offices Building, de pe șoseaua Alba Iulia, a fost de la început construită pentru a găzdui sediul companiei Visma România.

Construită folosind sisteme de răcire care folosesc ”singura substanță similară freonului care e prietenoasă cu mediul” sau cu tipuri de betoane, la fel, prietenoase cu mediul, Hattrick Offices Building este singura clădire de birouri clasa A+ din Sibiu, amenajată după standardele BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method – cea mai longevivă certificare a sustenabilității unor clădiri, la nivel mondial). Clădirea ridicată pe șoseaua Alba Iulia a fost finalizată în mai 2018, iar din iunie cele nouă niveluri (din care unul subteran) ale imobilului sunt folosite de către Visma, cea mai importantă companie sibiană din domeniul IT. Inaugurarea oficială a noului sediu pe care l-au închiriat (și negociat înainte de a începe lucrările) a fost realizată la mijlocul acestei săptămâni, în prezența lui Øystein Moan, CEO Visma, a autorităților locale, precum și a celor implicați în acest proiect. ”Acum trei luni eram împărțiți în trei clădiri și ne era foarte greu să le administrăm. Problema era că nu exista o clădire de birouri adevărată în Sibiu. Visma are niște standarde de la care nu se poate abate. Am avut norocul să dăm de un investitor, care ne-a înțeles necesitățile. Clădirea s-a dezvoltat rapid. Practic, anul trecut în aprilie nu era nimic. Acum avem o parcare generoasă, pentru 46 de mașini și stand de biciclete și în jur sunt foarte multe locuri de parcare, deci nu mai avem această problemă. Cred că e cea mai bună locație din Sibiu”, spune Sorin Rotariu, managing director Visma România. Compania are aproximativ 450 de angajați, dintre care peste 250 sunt la sediul central, cel din Sibiu. Sorin Rotariu a remarcat și spațiile noii clădiri, printre cele amintite fiind și aula cu 100 de locuri, care a găzduit și evenimentul de inaugurare a noii clădiri.

Sorin Rotaru, director general Visma România Sorin Rotariu,  managing director Visma România

Pentru CEO-ul Visma, norvegianul Øystein Moan, prezența la inaugurarea noului sediu a reprezentat prima vizită în Sibiu. ”Suntem bucuroși de colaborarea cu municipalitatea și cu Universitatea din Sibiu. Aici este un mediu stabil și predictibil. Este minunat, aici, la Sibiu și probabil că voi mai veni și anul viitor. Să stau de vorbă cu studenții, dar poate să și particip la un concurs de biciclete”, a spus Øystein Moan. Visma România s-a făcut remarcată și prin susținerea a numeroase competiții sportive, la Sibiu și nu numai. Prezentă la inaugurare, proerectorul ULBS, Livia Ilie, a afirmat că Visma este ”un partener strategic” pentru Universitatea ”Lucian Blaga”. De altfel, aproximativ 80% din angajații de la Sibiu ai Visma sunt absolvenți ai universității din oraș.

Visma Fodor (28) Astrid Fodor și reprezentanții Visma

Primarul Astrid Fodor a mulțumit, la rându-i, investitorilor străini. ”Pentru orașul nostru faptul că o companie de talia Visma, lider european în produse software, este prezentă aici este mai mult decât benefică. Am văzut cu toții că noul sediu are spații generoase, luminoase, confortabile, așa că angajații vor aprecia. Vreau să vă felicit pentru tot ceea ce faceți, pentru faptul că sunteți în Sibiu și doriți să creșteți în continuare. Vă doresc să creșteți sănătos”, le-a urat primarul Sibiului.

” În 1998 am fondat Sibnet, o companie furnizoare de internet, care s-a dezvoltat interesant. În 1999 am început activitatea de creare de produse software. A mers foarte bine până în 2001 când a fost acel colaps în industria IT, iar în momentul acela am avut 180 de angajați. Am căzut. Aveam un singur client în Norvegia și am rămas cu 30 de oameni. De acolo am început să reconstruiesc firma. Norocul a fost că, în 2007, a venit Visma să caute o firmă pe baza căreia să se dezvolte și ne-a găsit pe noi. A fost noroc mare. În 2007, în Sibiu aveam 50 de angajați, iar în momentul actual suntem puțin peste 450 de oameni, împărțiți în două: 200 la Timișoara, 250 în Sibiu. A fost doar o creștere organică, nu prin achiziții sau altfel. Până la 20% – 30% la sută a fost creștere în fiecare an. Vom continua să creștem la fel, cu 20% – 30% pe an. S-ar putea să fie ceva achiziții în viitorul apropiat și probabil va fi o a treia locație în România”, Sorin Rotariu, managing director Visma România

Cifre

Hattrick Office Building este rezultatul investiției unei companii cu același nume, parte a grupului de firme EuroImob. Aproximativ șase milioane de euro este costul total al investiției în această primă ”clădire verde”, calculează investitorii. ”Faptul că cei care au închiriat clădirea sunt satisfăcuți este un barometru pentru reușita noastră. Nu a fost un proiect ușor, dar probabil că vor mai apărea și alte astfel de sedii, pentru că Sibiul merită. Și, probabil, și autoritățile locale vor căuta să stimuleze astfel de clădiri, prietenoase cu mediul, pentru că și orașul beneficiază, în cele din urmă, de acestea”, spune Viorel Horja, unul dintre asociații companiei care deține noua clădire.

Visma (44)

Constructorii de la Geiger - antreprenorul general - au întocmit o scurtă listă a cantităților folosite pentru clădirea cu o suprafață desfășurată de aproximativ 7.500 de mp: 5.000 metri cubi de beton, 400 de tone de armătură, 125 de km de cablu și 1.800 de metri liniari de tubulatură. ”A reprezentat o provocare pentru noi din punct de vedere al găsirii soluțiilor optime pentru îmbinarea ideilor inovatoare ale arhitecților, cu cerințele beneficiarului, standardele Visma și cu posibilitățile actuale în materie de tehnici și tehnologii din domeniul construcțiilor, fiind prima clădire «verde» de birouri din Sibiu. Suntem onorați că am reușit să marcăm un nou proiect important pentru comunitatea sibiană și ne dorim să continuăm acest trend și pe viitor”, arată Alexandru Radu, director în cadrul companiei Geiger.

Visma (55)

Clădirea a fost proiectată de arhitecții clujeni de la SQM Architecture. ”Am încercat să facem un reper nou pentru orașul Sibiu, așa cum credem că merită. Sibiul are potențial și din punct de vedere economic și merită astfel de clădiri cu destinație economică. Fațada încearcă să schimbe oarecum rigurozitatea fațadelor clădirilor de birouri. Și prin formă, dar și prin materiale și culoare. Certificarea verde va atesta că și aceste spații se adaptează noilor tehnologii, mult mai atente la mediul înconjurător și cum ne raportăm noi la spațiul în care funcționăm”, spune Cristian Urcan, din cadrul companiei din Cluj-Napoca. Toate laturile clădiri sunt acoperite cu o plasă metalică, ce are rolul de a filtra lumina. Această ”fațadă din plasă” are o nișă care, la fel, înconjoară toată clădirea. Iar forma nișei nu este întâmplătoare, spun arhitecții. ”Nișa luminoasă, dacă e desfășurată, reia conturul munților Făgăraș care sunt în spate și încearcă să personalizeze astfel clădirea. Din orice unghi privești apare această nișă a munților pe care am mulat-o pe fațadă”, explică arhitectul clujean.

Cum a fost împărțită clădirea

La parterul clădirii, alături de foaier au fost amenajate amfiteatrul cu 100 de locuri (parter și mezanin), sala de mese cu bar și o sală de fitness. La mezanin sunt birouri ”open space” și săli de ședință, la fel ca și la etajele de la 1 la 5, unde au mai fost amenajate și ”spații de relaxare și stimulare a creativității”. Ultimul etaj, retras, a fost amenajat pentru birourile administrative. La subsol sunt amenajate cele 46 de locuri de parcare, standul pentru biciclete și adăpostul de protecție civilă.

Visma (43)

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Alzara 1918

Acum 5 ani

Felicitări !
Raspunde

Un anonim

Acum 5 ani

Un articol minunat pacat ca realitatea din cladire reflecta altceva. O cladire facuta pe graba doar sa fie. O fi ea verde ca materiale si procese dar oamenii stau in ea iar oamenii nu sunt multumiti de design-ul interior si de 'spatiile de relaxare si stimulare a creativitatii'. PS: Sa nu uitam de wc-urile de benzinarie.
Raspunde

Beowulf

Acum 5 ani

"Problema era că nu exista o clădire de birouri adevărată în Sibiu. Visma are niște standarde de la care nu se poate abate. Am avut norocul să dăm de un investitor, care ne-a înțeles necesitățile."...ma lasi ma cu aberatiile astea? Visma are standarde...imi vine sa rad. Standardul lor e pretul mic, asta e standardul. Si ca fapt divers, daca se indeparteaza plasa aceea cu rol de "umbrire" ramane o cladire banala. Ca sa nu mai spun ca au facut rabat si la plasa aceea si au pus ce a fost mai ieftin> Se si vede daca te uiti din anumite unghiuri ca nu are tinuta, toata e valurita. Hai ma lasati-o in cucuruz ca miroase a reclama ieftina. Dace vreti sa vedeti o cladire unde efectiv s-au bagat niste bani si are tinuta trebuie sa va uitati doar vis-a-vis. Geiger, firma din trompeta care nici drumuri nu stie sa faca s-a apucat de constructii office!
Raspunde

ggkent

Acum 5 ani

poate vis-a-vis e doar "vopsit gardu" .... who knows ce va fi in interior ?
Raspunde

Andy CJ

Acum 5 ani

Una din problemele mediului de afaceri din Sibiu este aceea ca imobilele-cladiri de birouri sunt aproape inexistente. Inteleg specificul joburilor si business-urilor din Sibiu axate pe tehnic, banda, fabrica, dar ar fi multe afaceri care ar veni in Sibiu daca s-ar construi astfel de cladiri de birouri. Asta spune multe despre mediul de afaceri sibian vs cel din Cluj, de exemplu. Forta bruta vs IQ & skills
Raspunde

Florian

Acum 5 ani

O gramada de prostii spuse de stimabilul domn, sa nu mai vorbim de vechiul proverb "Lauda-ma gura ca iti dau de mancare!" care se ragseste adesea in discursul acestuia. Ex: "Oslo este un mic Sibiu" min 1:49 "Iasul este al doilea dupa Bucuresti, inaintea Clujului in domeniul IT" min 7:00 - statulul pe care il are cred ca il oblica sa nu raspandeasca informatii false.
Raspunde

Sorin

Acum 5 ani

Stimate Florian, remarca "Oslo este un mic Sibiu" era o figura de stil, dorind sa spun ca este un oras mic in care toata lumea cunoaste pe toata lumea. Deasemenea faptul ca Iasul in industria de software a luat-o in fata multora (desi nu chiar convine catorva) este dovedit statistic. Nu tin partea Iasului sau a Clujului dar ma intereseaza pentru dezvoltarea noastra si datele pe care le am in acest moment, asta imi spune. Nu cu mult dar Iasul a luat-o in fata. "Clujul și Iașiul par a fi județele cele mai dinamice, în timp ce capitala și Timișul pierd teren. În cazul capitalei vorbim totuși de cifre mari, iar creșterile procentuale, chiar dacă sunt sub media europeană, în valori absolute tot rămân impresionante”, conform unui studiu al portalului Analize Economice."
Raspunde

Sorin

Acum 5 ani

https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/aproape-20-dintre-angajatii-it-ai-romaniei-sunt-la-iasi--187570.html
Raspunde

alt sibian

Acum 5 ani

Vreau sa vad cum parcheaza 250 angajati in "generoasa" parcare de 46 locuri. Ori se parcheaza pe la XXl sau Petrom?
Raspunde

Heitaru

Acum 5 ani

Sau Select in spate sau poate nu vin toti cei 250 cu masini, mai o bicicleta, o trotineta...
Raspunde

TheFutureisNow

Acum 5 ani

Sa nu uitam "micul incendiu" al cladirii :))
Raspunde

I.S

Acum 5 ani

daca la inaugurarea noii cladiri zici ca nu stii ce o sa te faci peste un an pentru ca ai de gand sa te dezvolti cu 20%/an si cladirea asta noua e prea mica denota.....inteligenta.
Raspunde

Sorin

Acum 5 ani

Stimate I.S. Cladirea in care functionam acum poate sa ne asigure dezvoltarea pana spre 350 de angajati. Dupa care, trebuie sa gasim alternative. Din pacate daca acestea nu exista in Sibiu unde am putea sa ne dezvoltam frumos, vom dezvolta Visma mai mult in Timisoara si poate intr-o alta locatie. Nu este vorba ca "nu stiu ce o sa ma fac", este vorba despre faptul ca in loc sa dezvolt afacerea aici, trebuie sa ma rezum doar la ce Sibiul poate sa ofere.
Raspunde

Volkischer Beobachter

Acum 5 ani

Traian Deleanu "proerectorul"...?
Raspunde

dorin

Acum 5 ani

Felicitari Sorin Rotariu! Exemplu de seriozitae, profesionalism, consecventa, modestie si mult bun simt.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus