Joi,
08.12.2022
Cer Senin
Acum
4°C

FOTO Unde pot să facă sport copiii din Sibiu? Situația din școli și grădinițe

FOTO Unde pot să facă sport copiii din Sibiu? Situația din școli și grădinițe

Mai mulți părinți și-au arătat îngrijorarea în ultima perioadă în ceea ce privește locurile de joacă pentru copii, din grădinițe. În unele cazuri, teama lor nu pare a fi nefondată – lanțuri ruginite și leagăne care par a fi vechi de câteva zeci de ani sunt puse la dispoziția copiilor pentru recreere. Reprezentanții instituțiilor spun că părinții merg prea mult pe principiul drobului de sare din povestea lui Ion Creangă și că de fapt totul e în regulă și copiii trebuie lăsați să se joace.

Starea actuală a locurilor de joacă din grădinițe a ridicat câteva semne de întrebare printre părinți, în ultima perioadă, la Grădinița Elefănțelul Curios, dar și la Grădinița nr. 14 din cartierul Vasile Aaron. Rugina și lanțurile care stau să se rupă în orice moment au fost printre primele probleme semnalate.

 „Arată foarte rău. Leagănele sunt ruginite, la fel și toboganele. Cum să îl las pe copil, știind că ar putea oricând să cadă de pe ele sau să se rupă ceva și să-i cadă în cap? Trebuie să fie schimbate sau înlăturate complet. Așa nu se mai poate”, spune un părinte îngrijorat.

„Le-ați văzut pe cele din spate? Știți cum e vorba...afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul...și dacă e să ne uităm cu atenție, nici cele din față nu sunt chiar în stare excelentă”, susține o mamă.

gradinita 14

Contactată de reporterul Turnul Sfatului, directoarea grădiniței Elefănțelul Curios a declarat că tot ceea ce reprezenta un pericol pentru copii a fost deja îndepărtat. Iar restul vor fi îndepărtate doar atunci când nu mai sunt sigure..

„Locurile de joacă din grădinița noastră nu sunt de ultimă generație, dar au fost verificate de mecanicul nostru și ceea ce ni s-a părut că ar fi un pericol pentru copii a fost îndepărtat. Avem un proiect la primărie pentru modernizări, în care este inclus și spațiul de joacă, iar când dumnelor vor avea suficienți bani să ne aloce, va fi amenajată și curtea. Îi rugăm pe părinți să aibă răbdare, pentru că nu se poate face totul deodată, cum ai bate din palme. Repet, noi am verificat locul de joacă și nu prezintă pericol. Când vom constata că locurile de joacă nu mai prezintă garanția siguranței, le vom îndepărta, cu siguranță”, Aurelia Nicoară, directorul grădiniței.
loc de joaca gradinita elefantelul curios (3) loc de joaca gradinita elefantelul curios (1)

Nici spațiile pentru sport nu mai sunt ce erau odată...

Dacă la grădinițe problema o constituie locurile de joacă din exterior, la nivel școlar până și zonele de sport au probleme. Mai mult, potrivit planului managerial al Inspectoratului Școlar al Județului Sibiu pe anul școlar 2017-2018, amenajarea unor astfel de spații nici nu a fost prioritară.

Pe de altă parte, întrebat care este situația spațiilor destinate sportului și recreerii, Mircea Galață, inspector școlar pentru educație fizică și sport, în cadrul ISJ Sibiu, spune că totul este în regulă dar că, bineînțeles, „întotdeauna este loc de mai bine”.

„Terenurile de sport din școlile sibiene sunt întreținute și se pot desfășura ore de educație fizică pe ele. De asemenea, marea majoritate a sălilor de sport sunt întreținute. Avem chiar săli în care desfășurăm competiții. Loc de mai bine este peste tot locul, vă dați seama, dar în general este ok treaba și totul se desfășoară la parametrii normali”, spune inspectorul.
Iată în schimb cum arată terenul de sport al școlii centrale din cel mai aglomerat cartier al Sibiului - Școala Regele Ferdinand:

gunoi pe teren de sport gunoi pe teren de sport gunoi pe teren de sport

”Toată vara iarba a fost de o jumătate de metru, nimănui nu i-a păsat. Acum, că a început școala, au tuns-o un pic, dar le-a fost greu să ridice și gunoaiele. Arata ca o groapă de gunoi. Pe teren, dacă dai cu mingea drept, nu știi în ce parte o ia, e plin de gropi și denivelări, crește și iarba prin bucățile de beton. Se împiedică elevii și dacă aleargă drept. Situația e de ani de zile și nimeni nu face nimic. Așa arată o școală în Europa modernă? Să răspundă directorul, că pe noi nu na bagă în seamă”!, a declarat un părinte supărat, al cărui copil învață aici.
Gunoiul nu este singura problemă. Recent, la Școala nr. 18, o sală de sport a fost transformată în sală de clasă, din cauza lipsei de spațiu și a numărului prea mare de elevi.

http://www.turnulsfatului.ro/2018/09/18/improvizatii-si-inghesuiala-in-scoli-dupa-ce-elevii-nu-mai-invata-dupa-amiaza-parintii-isi-fac-domiciliul-flotant/

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Ridichie Iglesias

Acum 4 ani

Tara vrea cat mai multi copii ,dar i trateaza asa cum stiti. Asta e nivelul pe care il avem, INCOMPETENTA dusa la extrem !!
Raspunde

City Zen

Acum 4 ani

Gunoaiele acelea nu au apărut din senin. Tot unii concitadini le-au aruncat. Primul pas către sport ar fi ca elevii să meargă pe jos la școală și înapoi - acolo unde distanța nu e de câțiva kilometri. Al doilea pas: să mai lase telefoanele, tabletele și calculatoarele în vacanță.
Raspunde

Incompetenta

Acum 4 ani

Primul pas e sa le faca Primaria baze sportive cu folosinta gratuita. Si cel mai important. Pe fonduri europene. Nu trebuie sa dea 19 mil de euro din banii nostri pentru UN STADION cand Sibiul la baze sportive scolare si publice e inexistent. Pardon. Avem la Lazar si la Brukenthal conditii ptr sport super. Restul nu mai conteaza. Cu banii din stadionul ala care e varza oricum + fonduri europene se faceau intr-un mandat scoli noi, gradinite, sali de sport pentru scoli - copii/juniori si bazin public. Daca era administrația locala competenta si doar cu interes public. Dar nu e. Nici una, nici alta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus