Joi,
23.09.2021
Innorat
Acum
10°C

Aproape 3.000 de euro, salariul de bază. Se caută secretar pentru județ

Aproape 3.000 de euro, salariul de bază. Se caută secretar pentru județ

Un test de utilizare a calculatorului, o probă scrisă a cărei bibliografie include peste 30 de legi și un interviu sunt probele pe care va trebui să le treacă cei care își doresc postul de secretar al județului Sibiu.

Agenția națională a funcționarilor publici a programat pentru ziua de 22 octombrie primele două probe ale concursului organizat pentru ocuparea postului de secretar al județului Sibiu. Este a doua oară când Agenția lansează un astfel de concurs, după ce – la începutul acestui an – concursul organizat cu același scop a fost anulat în urma unei sesizări a consilierilor județeni ai PSD. Aceștia au arătat că respectivul concurs era viciat deoarece din juriu urma să facă parte un viitor subaltern al celui care ar fi fost desemnat câștigător.

Pentru concursul de acum, termenul de depunere a dosarelor a fost stabilit pentru ziua de 10 octombrie 2018. Pe lângă condițiile generale solicitate prin statutul funcționarilor publici (minim 18 ani, cetățenie română, sănătos, să nu fi fost condamnat de instanță în anumite dosare, să nu fi făcut poliție politică), pentru funcția de secretar al județului Sibiu este solicitată și îndeplinire anumitor condiții specifice. ”Studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul ştiinţelor juridice sau administrative; studii de masterat sau postuniversitare absolvite în domeniul administraţiei publice, management ori în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice, în condiţiile legii; vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice: minimum 7 ani; cunoştinţe de operare pe calculator: Microsoft Office, Internet – nivel mediu”, sunt cerințele specifice enumerate în acest caz de Agenția națională a funcționarilor publici.

Pentru cei care vor trece de proba utilizării calculatorului și de cea scrisă, interviul urmează a fi susținut în fața comisiei de concurs la o dată care urmează a fi stabilită. Bibliografia pentru cei care doresc să participe la acest concurs include, alături de Constituția României peste 30 de legi, ordonanțe și hotărâri de guvern. De la legea funcționarilor publici, la cea a administrației locale, la Codul Civil ori legea privind amenajarea teritoriului și urbanism.

Actualul secretar nu mai candidează

La Sibiu, potrivit grilei salariale publicată de Consiliul Județean Sibiu în toamna acestui an, secretarul județului are un salariu de bază de 13.110 lei (echivalent a aproximativ 2.850 de euro). Până în primăvara lui 2016, secretar al județului a fost Iordan Nicola. S-a retras din motive de sănătate, fiind mai apoi înlocuit – temporar – de consilierul juridic Cristina Linde. După pensionarea acesteia, din cursul lunii februarie anul acesta, postul de secretar a fost ocupat la fel – temporar – de Rodica Țârlea, cea care a fost și subprefect al județului, în perioada 2006 – 2008. Acum, Rodica Țârlea spune că nu vrea să concureze pentru postul pe care l-a ocupat temporar. ”Să vină și generațiile mai tinere. Eu am mare încredere în generația tânără. Nu pot spune că este un post ușor, având în vedere marea responsabilitate pe care o presupune”, arată Rodica Țârlea.
Atribuțiile unui secretar din județ Conform Legii 215/2001, privind administrația publică locală

a) avizează, pentru legalitate, dispoziţiile preşedintelui consiliului judeţean, hotărârile consiliului judeţean; b) participă la şedinţele consiliului judeţean; c) asigură gestionarea procedurilor administrative privind relaţia dintre consiliul judeţean şi preşedintele acestuia, precum şi între aceştia şi prefect; d) organizează arhiva şi evidenţa statistică a hotărârilor consiliului judeţean şi a dispoziţiilor preşedintelui consiliului judeţean; e) asigură transparenţa şi comunicarea către autorităţile, instituţiile publice şi persoanele interesate a actelor prevăzute la lit. a), în condiţiile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare; f) asigură procedurile de convocare a consiliului judeţean, şi efectuarea lucrărilor de secretariat, comunică ordinea de zi, întocmeşte procesul-verbal al şedinţelor consiliului judeţean, şi redactează hotărârile consiliului judeţean; g) pregăteşte lucrările supuse dezbaterii consiliului judeţean, şi comisiilor de specialitate ale acestuia; h) alte atribuţii prevăzute de lege sau însărcinări date de consiliul de preşedintele consiliului judeţean, după caz.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Un locuitor al judetului

Acum 2 ani

"Decât" 30 de legi si Constitutia? Cartea de telefon nu trebuie sa o memoreze? Dincolo era mai ieftin.
Raspunde

nobody like everybody

Acum 2 ani

Cu varsta minima de 18 ani si cu vechimea de 7 sunt de acord . Un om care a inceput sa lucreze la 11 ani are deja o experienta bogata, care ii permite sa concureze la un asemanator post.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus