Sâmbătă,
24.07.2021
Cer Senin
Acum
19°C

Mugur Isărescu anunță revenirea la sistemul de dinainte de intrarea în UE. ”E spre binele consumatorilor”

Mugur Isărescu anunță revenirea la sistemul de dinainte de intrarea în UE. ”E spre binele consumatorilor”

Banca Naţională a României (BNR) se gândeşte la o orientare pe baze sănătoase a creditării, fiind spre binele consumatorilor şi al industriei, a declarat, miercuri, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, întrebat despre măsurile de limitare a gradului de îndatorare.

"Eu aş redefini aceste măsuri. Suntem în faza finală. Vor fi anunţate într-un timp nu prea îndepărtat. Am discutat şi cu industria. Am discutat şi cu alţi factori de decizie în România şi aş redefini. Noi ne gândim la o orientare pe baze sănătoase a creditării. E spre binele consumatorilor, utilizatorilor de credite, să-şi evalueze bine posibilităţile de rambursare ca să nu mai avem surprize. Dificultăţile de rambursare ale populaţiei şi ale sectorului corporatist, întreprinderilor, sunt chestiuni de stabilitate financiară şi pe noi ne preocupă acest lucru. Este şi spre binele industriei să nu trăiască din nou cu o creştere a creditelor neperformante", a spus Mugur Isărescu.

Acesta a precizat că BNR nu are instrumente foarte directe în acest sens şi că pe plan internaţional nu mai foloseşte sau a ieşit din a utiliza numai dobânda ca regulator al pieţelor, considerând că pieţele rezolvă absolut tot.

"Suntem pe undeva spre mijloc, dar ca să fiu mai clar pentru dumneavoastră. Noi nu ne putem duce la o bancă şi să îi spunem creditează pe cutare sau creditează pe cutare. Nu putem să îi spunem nici "Ascultă, dă mai multe credite persoanelor fizice sau mai multe credite întreprinderilor mici şi mijlocii!". Nu avem instrumente şi nici autoritate legală să facem acest lucru. Acesta este o lege a economiei de piaţă. Atunci folosim acest instrument care a căpătat o denumire între timp, se numesc măsuri macroprudenţiale. Noi le-am mai utilizat. Din păcate am fost relativ în contratimp. Le-am utilizat în perioada 2000-2005. A trebuit să intrăm în Uniunea Europeană. Până la criză era euforia liberalizării şi ni s-a spus "daţi de pământ cu ele, renunţaţi la ele dacă vreţi să intraţi în Uniunea Europeană". Ni s-a reproşat şi că ar fi forme indirecte de control de capital", a spus Isărescu, citat de Agerpres.

Acesta a menţionat că în prezent există măsuri macroprudenţiale în ţări precum Austria sau Cehia. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis în şedinţa de miercuri menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an.

De asemenea, a fost decisă menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

 

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

I.S

Acum 2 ani

Aha, sigur ia lumea credite cand robor-ul galopeaza zilnic spre noi culmi, inflatia creste intr-o luna cat altele in 7, puterea de cumparare scade lunar, pretul combustibililor creste zilnic....
Raspunde

costy

Acum 2 ani

Sigur urmeaza o recesiune de toata isprava. Baieti, puneti-va conturile de siguranta, se pare ca vin vremuri tulburi! Sa intelegem ca creditarea se va mai domoli, preturile se vor ajusta, caci sunt total deplasate fata de puterea de cumpare... haide Manole tata, haide nu mai dormi acolo!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus