Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
3°C

Live de la Referendum. Ziua 1 s-a încheiat

Live de la Referendum. Ziua 1 s-a încheiat

Reporterul Turnul Sfatului este observator la Referendum din partea unei formațiuni politice și va transmite live, pe toată durata Referendumului, cum decurge procesul de votare. Vom avea astfel ocazia de a asista la corectitudinea procesului electoral și de a relata în direct tot ce se întâmplă dintr-una dintre cele mai aglomerate – cel puțin în teorie, secții din vot din Sibiu.

Actualizare ora 21:00

Ziua 1 s-a încheiat. Mai puțin de cinci persoane au votat în ultima oră. Oboseală, plictiseală, priviri lingi și mulți pensionari, cam așa poate fi rezumată prima parte a Referendumului. Toată lumea însă se așteaptă ca mâine să fie o zi cu totul și cu totul diferită, mai ales când iese lumea de la biserică. Prezența la vot, undeva spre 6% în secția cu pricina.

Actualizare ora 18:31

Lumea deja face calcule. Dacă se întunecă afară, bătrânii nu mai ies din casă, spun ei. ”Se pun la știri acum, apoi îi ia somnul. E gata! Cine n-a votat până acum, mâine mai vine, azi am cam terminat activitatea”. E doar ora 18 și jumătate...

Actualizare ora 18:12

Când se aud niște pași pe coridor toată lumea zâmbește insctinctiv. Apoi vine dezamăgirea, sunt colegii de la secția vecină care se plimbă plictisiți, nicidecum votanți.

Încep și planurile pentru diseară. Când se apropie ora 21:00 urmăm procedurile, sigilăm și plecăm. Toată lumea are senzația că e pierdere de vreme. ”Mai e mult?” - e cea mai des auzită întrebare. Nici măcar știrile de pe plan național, cu prezența la vot, nu mai înviorează starea de spirit.

Actualizare ora 17:36

Deja plictiseala atinge apogeul. Apune soarele pe după blocuri, lumea s-a săturat să se învârtă în cerc prin sala de clasă. Membrii comisiei de votare sunt ca animalele la Zoo, se învârt în cerc, așteptând să treacă timpul.

Actualizare ora 16:15

Atmosfera pe holurile școlii, în care se află multe secții de votare, este ca în pauza mare. Unii membri ai secțiilor au ieșit pe coridor, povestesc, râd, alții mai ies din când în când la țigară.

Câțiva s-au apucat să citească de prin cățile pentru copii pe care le-au găsit prin sălile de clasă.

Actualizare ora 16:07

Secția de vot are peste o mie de oameni pe listă și până la ora 16:00 au votat mai puțin de 100. Cu mult mai puțin de 100. Se fac mici pariuri: ”Nu ajungem la sută pe ziua de azi!”.

Cea mai tânără persoană care a votat avea în jurul a 40 de ani. În rest, numai pensionari. Deja printre cei care se ocupă de organizare s-a răspândit vorba ”Referendumul pensionarilor”.

Actualizare ora 15:33

Vine să voteze cam o persoană la 20 de minute, toată lumea se plictisește de moarte.

Glumă între membrii comisiei:

”Pot să-mi iau zece minute pauză?”. Toată lumea râde. Toată lumea stă, nimeni nu face nimic, ce pauză?

Actualizare ora 13:51

La o secție vecină vine un cuplu, ambii trecuți de 70 de ani și furioși la propriu:

"Cei de la REZIST au venit la vot sau și-o trag în grup?"

O doamnă agitată dă semne că se grăbește și nu are timp să se uite pe foaia de vot:

”Unde îl votez pe Dragnea, arătați-mi să nu greșesc!?”.
Mulți dintre cei care vin la vot arată că țin morțiș să-și exprime votul, dar nu prea înțeleg ce trebuie să voteze.

”Am tot încărcat să conving oameni și tineri din spital sa vina sa voteze. Cum poti să spui mama unui cuplu din 2 bărbați. Să îmi bag picioarele în ei de tineri că nu vin la vot”, spune o doamnă care chiar a venit din spital să voteze la o secție din zona centrală a Sibiului.

Actualizare ora 12:49

Membrii secției de vot numără orele rămase până diseară. Imediat urmează raportările pentru ora 13:00 și nu prea au ce. Numărul votanților este de câteva zeci. Probabil se va depăși unu la sută.

Actualizare ora 12:00

Până în ziua referendumului pentru redefinirea familiei în Constituția României, care a început azi dimineață și va continua pe parcursul zilei de mâine, Biroul Electoral Județean Sibiu a examinat cel puțin cinci sesizări privind existența unor afișe care ar fi ilegal plasate pe străzile din localitate. Trei dintre sesizările privind afișele referendumului au fost respinse.  Detalii aici.

Actualizare ora 11:31

Cine votează? În general, pensionari, oameni care au nevoie de câteva secunde să-și tragă sufletul înainte să spună cum se numesc pentru că au urcat scările până în secția de vot. O singură persoană sub 40 de ani s-a prezentat în secție până la ora aceasta. Prezența de vot este de sub un procent.

Actualizare ora 09:50

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu, a fost printre primii oameni care au votat, sâmbătă, pentru referendum, în muncipiul Sibiu, acesta declarând că votul este „pentru noi şi pentru urmaşii noştri”.

„Îl rog pe bunul Dumnezeu ca să ne lumineze pe toţi şi să apărăm ceea ce e mai sfânt în viaţa noastră. Ne-am născut în familie, am crescut în familie şi votul acesta democratic este pentru noi şi pentru urmaşii noştri, pentru copiii noştri şi pentru nepoţii noştri. Să ne ajute Dumnezeu”, a spus ÎPS Laurenţiu.
Mitropolitul Ardealului a fost printre primii sibieni care au venit să voteze, sâmbătă, imediat după deschiderea urnelor.

Actualizare ora 09:49

Primul incident din județul Sibiu a fost semnalat la Bungard. BEJ Sibiu, sesizat că un membru PSD nu a fost primit în secţia de votare

Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Sibiu a fost sesizat, sâmbătă, despre un incident electoral în localitatea Bungard, unde unui membru PSD nu i s-a permis accesul în secţia de votare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit preşedintelui BEJ Sibiu, Andrei Sebeşan, este vorba despre un membru PSD, care ar fi trebuit să facă parte din comisia de votare, dar care nu s-a prezentat cu o zi înainte la constituire.

„La Bungard s-a refuzat primirea unui membru PSD. Nu s-a prezentat aseară (vineri - n.r.) cu delegaţia de la partid şi s-a prezentat de dimineaţă. I s-a refuzat primirea pe motiv că s-a făcut deja procesul verbal de constituire. Urma să devină membru al comisiei de votare”, a spus Sebeşan, citat de Mediafax.
Sebeşan a precizat că secţia de votare din Bungard funcţionează, sâmbătă, cu patru membri. Situaţia este analizată în cadrul BEJ Sibiu.

Actualizare ora 09:37

Au început să sosească și primii  votanți, majoritatea pensionari. Predomină cei care au ieșit să meargă până la piață sau la magazinul din colț și intră și la vot. În interiorul secțiilor de vot lumea se plictisește, cei care au mai participat la algeri și au experiență și-au adus integrame de completat și sudoku. Ceilalți stau pe telefoanele mobile, facebook, youtube...

Actualizare ora 08:04:

După o oră de la deschiderea urnei, în secția de vot la care asistăm, nu a venit niciun votant. Singura clipă de animație a fost dată de sosirea reprezentantului PSD, care a vrut să facă un scurt instructaj delegatului din partea partidului în cadrul secției, doar chestiuni procedurale pe lini de partid.

Știre inițială:

Membrii secțiilor de vot din Sibiu au sosit la treabă încă de la ora 06:00, în această dimineață, și după ce au revăzut pregătirile de aseară – sigilarea urnei, a geamurilor și asigurarea că tot necesarul există, s-au pregătit pentru a drumul scrutinului.

WhatsApp Image 2018-10-06 at 06.45.45

Conform estimărilor Biroului Electoral Județean Sibiu, la urne sunt așteptați pe 6 și 7 octombrie 379.805 de alegători în județul Sibiu. Președintele BEJ Sibiu, Andrei Sebeșan, a menționat pentru Turnul Sfatului că pentru județ au fost tipărite 417.032 de buletine pentru desfășurarea referendumului pentru „redefinirea familiei”.

Atmosfera în secția de vot este una foarte relaxată. Oamenii nu se așteaptă la o prezența mare la vot și estimează că se vor plictisi pe durata celor două zile. Deocamdată, nimeni nu se înghesuie la vot.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

35 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Treboniu Lemurian

Acum 4 ani

E plictiseala la Sibiu, un oras pacatos si nesfant. In restul tarii, lumea mergr la vot ca sa sustina familia si demnitatea romaneasca!!! 90 la suta DA!
Raspunde

Calin

Acum 4 ani

Holy Town Videle!!
Raspunde

saramura

Acum 4 ani

mai ales tu plictisesti oamenii
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cibi istvan

Acum 4 ani

Turnul Sfatului, vă bucurați prea devreme!
Raspunde

vasile

Acum 4 ani

S-a întâmplat de multe ori dimineata, oamenii votează de obicei după 12
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

A

Acum 4 ani

Ar fi ok sa includeti si numele jurnalistului si partidul cu care se afiliaza. Asa de dragul transparentei ziarului.
Raspunde

A

Acum 4 ani

Deci voturi negative la un comentariu care cere transparenta. LOL. Romania e terminata cu asa oameni prosti incat nu isi dau seama ca sunt prosti.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

coniac-canoe

Acum 4 ani

După cum scrie e de la USR!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

coniac-canoe

Acum 4 ani

Doar USR este singurul partid care monitorizează Referendumul, așa că este clar pe cine reprezintă reporterul și toată redacția voastră. De fapt, nu mai am niciun dubiu că sunteți o publicație de propagandă progresistă, neomarxistă și antiromânească.
Raspunde

A

Acum 4 ani

Toate partidele au reprezentanti in sectii de votare care monitorizeaza treaba. Poate la fel de lejer sa fie de la PNL.
Raspunde

zzz

Acum 4 ani

draga cogniac, asa sa-ti ramana numele
Raspunde

Pește organizatoru

Acum 4 ani

Ce faceți domnule Bichiceanu ? Ce faceți doamna Bombonica ? Dormiti in post ? PSD-ul fără om în secție?
Raspunde

saramura

Acum 4 ani

sint la pirnaie
Raspunde

gica

Acum 4 ani

De ce toate tzarile care au alta religie decit cea ortodoxa sunt mai dezvoltate si mai civilizate?
Raspunde

A

Acum 4 ani

Romania a aparat granita europei de otomani, Romania a luat-o in freza si de la europen isi de la otomani, Romania a luat-o in freza din 2 parti in al doilea razboi mondial, Romania nu a primit bani prin planul Marshall dupa al doilea razboi mondial, Romania a trecut prin comunism, Romania a luat-o in in freza dpdv economic de la vestici dupa 89, Romania si-a distrus stratul socio-economic dupa intrarea in UE prim emigratia extrema si necontrolata. Nu are legatura prea mare cu religia, doar niste idioti foarte redusi fac astfel de comparatii fara sa ia in considerare toate contextele istorice, economice, sociale si politice.
Raspunde

saramura

Acum 4 ani

ca tarile mai civilizate se pi... pe religie
Raspunde

zippo

Acum 4 ani

da...in special cele islamice
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Treboniu Lemurian

Acum 4 ani

Eu zic sa ne schimbam si religia daca ne cere Timmermans!!! Jos ortodoxia, sus orice altceva! Sclavule...
Raspunde

S

Acum 4 ani

@coniac-canoe Usr e singurul partid care vrea binele României. Restul sunt anti-romanesti.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

A

Acum 4 ani

Trist ca exista oameni care sunt convinsi de asta. Foarte trist. Din nou, romania se duce naiba din cauza oilor extraordinar de usor de manipulat. (acuzatii ca sunt PSD-ist nenorocit in 3-2-1...)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

coniac-canoe

Acum 4 ani

Ai tras ceva pe nas? USR este cel mai antiromanesc partid posibil, alcatuit din mercenari școliți pe burse dubioase în Occident, setați ca progresiști neomarxiștri, susținători ai globalismului în detrimentul națiunilor, propagandiști LGBT, foarte mulți dintre ei soroșiști, iar ăștia din Transilvania sunt toți secesioniști și majoritatea sunt alogeni: evrei și unguri. Au sub 10 % români în conducerea partidului. Până și Barna, președintele lor de la Sibiu nu este român, iar contracandidații lui au fost evrei amândoi: Seidler și Vlad Alexandrescu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Treboniu Lemurian

Acum 4 ani

Numai vă drogaț!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 4 ani

reporterul daca e usr- ist e si ziarul!nu ma deranjeaza finantat de soros sau csolos?ca tot aia e,actung se scrie CSOLOS corest ca e de vitza maghiara! de pe linga zalau
Raspunde

zzz

Acum 4 ani

ACHTUNG dacp2, "actung" se scrie acHtung, dar e ok, suntem intre prieteni care nu stie toti sa scrie
Raspunde

S

Acum 4 ani

@coniac canoe Toate lucrurile pe care le-ai scris acolo sunt bune pt Romania. Ce vrei, sa fim că în Rusia sau ca luzării din Teleorman? Lucrurile astea aduc binele României. Unde se trăiește mai bine in tara asta, unde oamenii sunt conservatori sau unde sunt progresiști? Deci ce e mai bine pt Romania?
Raspunde

Ion Ionescu ot Ionești

Acum 4 ani

bă nene, ești nebun? urnele de votare din cutii de carton?!?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus