Miercuri,
28.09.2022
Partial Noros
Acum
13°C

Proiect de amploare la Muzeul ASTRA. O biserică veche de 250 de ani, salvată și mutată la Sibiu

Proiect de amploare la Muzeul ASTRA. O biserică veche de 250 de ani, salvată și mutată la Sibiu

O biserică veche de 250 de ani care risca să fie distrusă de ape a fost demontată și va fi reconstruită în viitorul apropiat, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Directorul CNM Astra, Ciprian Ștefan, spune că a fost nevoie un colectiv mare de specialiști care au lucrat intens la acest proiect. 

Frumoasa biserică are o mare valoare istorică, spune Ciprian Ștefan, directorul CNM Astra, și risca să fie distrusă de apa poluată cu metale grele din barajul de decantare a sterilului Valea Şesei. Din acest motiv și pentru că biserica nu putea fi relocată, din lipsă de spațiu, reprezentanții complexului muzeal sibian au dorit să adauge monumentul „colecției” din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

„Acolo era un proiect de exploatare minieră și trebuie să acceptăm acest progres. Nu suntem împotriva progresului și nu este singura zonă în care se întâmplă acest lucru. Ba mai mult societatea Cupru Min Abrud a înțeles doleanțele noastre și chiar a suportat costurile procesului de mutare a bisericii. A fost o colaborare foarte faină între două instituții ale statului român. Totul a pornit de la doamna Raluca Prelipceanu (n.r. publicist şi iconar, a publicat un album de fotografii denumit ”Liturghisiri din adâncuri” având ca temă pictura unică din biserica de la Vinţa), am analizat problema, am stabilit că se poate reloca și am trecut la treabă. E cumva și un nou pas în dezvoltarea tematicii Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, deoarece această biserică reprezintă foarte bine arhitectura românească pe acest plan”
biserica din vinta

Biserica „Sfântul Mihail“ din satul Vinţa, comuna Lupșa, jud. Alba, a fost construită în piatră pe locul unei fostei biserici din lemn. Datarea vechimii acesteia nu a putut fi stabilită cu exactitate dar se apropie de 250 de ani, având în vedere că pe clopotul din turlă este trecut anul 1775. În interiorul bisericii exista încă pictura realizată în 1821 de pictorul Simion Silaghi. Cu toate acestea, biserica nu a fost inclusă pe lista monumentelor istorice, lucru care ar fi facilitat semnificativ demersul de salvare.

vinta biserica1

Specialiștii au demontat turla bisericii și acoperișul, care au fost duse mai apoi la Muzeul ASTRA. A fost recuperată și pictura pe lemn, iar după ce acoperișul a fost demontat, s-a extras fresca de pe pereții interiori.

„Momentan nu știm exact unde o să o amplasăm, pentru că e o structură impozantă și nu vrem să stricăm liniștea și aranjarea din punct de vedere esteticpe care multe alte monumente din muzeul nostru și le-au găsit deja. O să fie un monument deschis, va fi reprezentată și pictura, prin această creație frumoasă din interiorul bisericii și cumva vreau să învățăm o istorie adevărată, care nu ne-a prea fost expusă la școală în legătură cu acea perioadă, pentru că, după cum vedem, oamenii au putut avea o relație bună cu autoritățile și au putut să realizeze o construcție importantă și impozantă atât înăuntru cât și afară. Desigur, și faptul că sunt din zonă a făcut ca acest proiect să fie cu atât mai important pentru mine”, spune Ciprian Ștefan.
vinta biserica biserica din vinta biserica din vinta

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus