Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Bugetare participativă: Primăria Sibiu a selecționat 36 de proiecte. De la săpun în școli, la ecrane LED de înaltă rezoluție în pasaje

Bugetare participativă: Primăria Sibiu a selecționat 36 de proiecte. De la săpun în școli, la ecrane LED de înaltă rezoluție în pasaje

Reprezentanții administrației locale au declarat eligibile spre a primi o finanțare de maxim 150.000 de euro 36 din cele peste 150 de proiecte depuse de sibieni în cadrul inițiativei “bugetare participativă“. Inițiativă prin care Primăria transferă sibienilor posibilitatea de a alege zece proiecte pe care administrația orașului să le realizeze în anul următor. Multe din proiectele declarate eligibile sunt, de fapt, acțiuni de gospodărire care intră oricum în responsabilitatea administrației locale.

Cele zece proiecte care urmează a primi, anul viitor, finanțare din bugetul local - Primăria fiind cele care se va ocupa de implementare – vor fi alese de sibieni din rândul celor 36 declarate eligibile, în urma a două sesiuni de vot. Aceste sesiuni au loc prin intermediul platformei on-line bugetareparticipativa.sibiu.ro. În prima sesiune de vot (15 – 28 octombrie), sibienii care își vor înregistra un cont pe platforma amintită vor putea vota câte un proiect din fiecare categorie (proiectele propuse au fost împărțite în șase: Alei, trotuare și zone pietonale, Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației, Spații verzi și locuri de joacă, Amenajare spații publice (mobilier urban, etc), Educație și Smart City). În urma centralizării voturilor, vor fi alese 30 de proiecte: primele trei cele mai votate din fiecare categorie, plus alte șase proiecte (alese doar în funcție de numărul de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte).

Într-o a doua sesiune de vot (programată pentru 1 – 15 noiembrie 2018), din cele 30 de “finaliste“ vor fi alese cele zece care vor primi finanțare și, mai apoi, implementare. În această a doua etapă de vot, fiecare sibian poate alege să voteze un singur proiect.

Proiecte din “firescul administrației“

Majoritatea dintre cele 36 de proiecte pe care sibienii sunt invitați să le sorteze prin vot sunt, de fapt, inițiative care fac parte din zona celor pe care oricum administrația locală le are și ar fi trebuit să le realizeze. Printre cele mai numeroase astfel de proiecte propuse sunt cele referitoare la amenajarea de spații verzi, locuri de joacă, spații de relaxare sau reamenajarea domeniului public. Spre exemplu, printre proiectele pe care acum sibienii le pot vota se numără amenajarea unui teren de fotbal și baschet pentru copiii de pe str. Viitorului, două coșuri de gunoi în zona Terezian, plantare de flori în zonele de separare a benzilor rutiere, reamenajarea parcului de pe str. Litovoi prin dotarea acestuia cu aparate de gimnastică pentru persoanele cu probleme medicale.

Tot în această zonă a “proiectelor normale pentru orice administrație“ ar mai intra și cel referitor la amenajarea accesului (drumului) către turnul din Gușterița, un loc de joacă în cartierul Tilișca, transformarea curților școlilor ca locuri de joacă după ore, un mic parc în Piața Iancu de Hunedoara, aparate de fitness în aer liber în toate cartierele orașului ori parcări pe mai multe niveluri (una fiind propusă pentru zona cartierului Vasile Aaron, acolo unde, oricum, Primăria are un Plan de mobilitate care prevede amenajarea unei astfel de facilități).

Mai merită incluse în această categorie proiecte precum plantarea de copaci în zona trotuarelor late din oraș, modernizarea parcului din Piața Cluj, montarea unui gard de protecție pentru pietoni pe bulevardul Andrei Șaguna și amenajarea unei mici piețe agroalimentare în Turnișor.

E nevoie de “bugetare participativă“ pentru săpun în școli

Probabil unul dintre cele mai pline de subînțelesuri proiecte declarate eligibile de către Primărie este cel propus de un medic al Spitalului de Pediatrie Sibiu, dr. Ciprian Sofari. Acesta și-a botezat inițiativa “Mâinile curate salvează vieți! Săpun în școlile din Sibiu“ și, după cum se arată în denumire, propune dotarea școlilor cu săpun la toalete. Pentru că, într-adevăr, majoritatea școlilor din Sibiu nu au săpun la toaletă. “Potrivit evidențelor Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, în anul 2017 au fost înregistrate peste 500 de cazuri de boli diareice acute la copiii din Municipiul Sibiu, boli asociate mâinilor murdare. Adică aproximativ 5% din numărul total al copiilor de vârstă școlară din oraș au venit la spital pentru că nu s-au spălat în mod corect pe mâini. De aceea, considerăm că igiena elementară nu este un moft, ci o necesitate și un stil de viață cu care copii trebuie învățați. Proiectul se va desfășura în unitățile de învățământ de pe raza Municipiului Sibiu. În fiecare instituție școlară, în spațiile destinate spălării mâinilor, se vor amplasa dozatoare de săpun lichid. Elevilor li se vor prezenta tehnicile corecte de spălare a mâinilor de către voluntari ai Asociației Propediatria și ai Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu“, sunt printre motivele pe care medicul sibian le-a invocat în susținerea proiectului său.

Pentru ca școlile din Sibiu să aibă săpun alături de chiuvetele de la toalete e nevoie de un proiect înscris în campania de bugetare participativă Pentru ca școlile din Sibiu să aibă săpun lângă hiuvetele de la toalete e nevoie de un proiect înscris în campania de bugetare participativă

Tot în zona infrastructurii de educație din oraș mai intră și proiectul de dotare a Colegiului de tehnică și industrie alimentară Terezianum. “Laboratoarele de limbi străine dețin mobilier cu o vechime de cel puțin 40 de ani, improprie creșterii calității actului educațional. Avem nevoie de: mobilier școlar , dulapuri pentru materialele școlare, catedre și scaune“, enumeră Aura-Maria Coman câteva din dotările aproximate la o valoare 30.000 de euro de care Colegiul are nevoie.

Administrației i se cere să ajungă în anul 2018

În fine, în sfera proiectelor propuse de sibieni și care fac parte din atribuțiile unei administrații pro-active se numără și dezvoltarea aplicațiilor mobile pentru parcări și transportul public. “Smart City Bus“ este o aplicație propusă de Alexandru Dudilă, cu ajutorul căreia sibienii să își planifice traseele Tursib, dar să și afle în cât timp un autobuz ajunge într-o anumită stație.

Iar Ovidiu Turcu cere dezvoltarea unei aplicații pentru telefoanele mobile prin care sibienii să afle în timp real câte locuri disponibile mai sunt în parcarea din Piața Mică (la a cărei intrare pe sub Podul minciunilor se formează, zilnic, cozi lungi de mașini care așteaptă să se elibereze un loc).

Proiectele pentru infrastructura rutieră: bicicliști, iluminat, treceri de pietoni

Trei dintre proiectele declarate eligibile de Primărie propun luarea unor măsuri pentru protejarea cicliștilor în trafic: de la amplasarea unor panouri prin care șoferii să fie atenționați că trebuie să păstreze o distanță de minim 1,5 m atunci când depășesc un biciclist, la delimitatoare pentru pistele trasate pe bulevardele Corneliu Coposu, Victoriei și Gen. Vasile Milea. Cel de-al treilea proiect care îi privește pe bicicliști este cel de amenajare a unor benzi separate pentru aceștia și pentru autobuze pe șoseaua Alba Iulia – bd. A. Șaguna, între Metro și Piața Unirii.

Alte două proiecte declarat eligibile de Primărie privesc reconfigurarea trecerilor de pietoni: prin iluminarea “inteligentă“ și suplimentară a acestora și, respectiv, prin supraînălțarea trecerilor de pietoni din zona școlilor. Tot referitor la iluminat, Claudiu Dinu a propus – iar Primăria a declarat ca eligibil – proiectul de amplasare a unor sisteme de iluminat stradal cu baterii, care să se încarce peste zi cu ajutorul unor panouri fotovoltaice.

Trecere de pietoni iluminată “inteligent“ Trecere de pietoni iluminată “inteligent“

Liviu Radu, pe de altă parte, a venit cu un proiect prin care cere atât amenajarea unui sens giratoriu la intersecția străzilor Octavian Goga – Argeșului – Bahluiului, cât și reconfigurarea circulației pentru a facilita traficul dintre Cartierul Arhitecților și Zona industrială vest. “Toate mașinile care vin de pe Calea Cisnădiei și merg către Zona industrială vest nu ar mai trebui să intre pe Calea Dumbrăvii și apoi, prin parc, înapoi către str. Argeșului. Ar putea sa intre din str. Siretului, să traverseze str. Bahluiului și să între direct în Argeșului. Am evita atât aglomerarea străzilor (Dumbrăvii, Vlahuță, Goga), cât și poluarea inutilă a parcului în zona respectivă. Dacă nu se agreează acest sens giratoriu, s-ar putea gândi un sistem de semaforizare inteligentă. În prima etapă se va implementa un sens giratoriu provizoriu, pentru analiza fluidizării traficului din zonă“, propune sibianul Liviu Radu.

Celelate 11 proiecte

Dacă eliminăm proiectele declarate eligibile și care fac parte din sfera activităților subscrise preocupărilor pe care ar trebui să le aibă administrația unui municipiu – cele mai sus enumerate – mai rămâne ca sibienii să aleagă din 11 proiecte.

Primul dintre acestea cere amenajarea unor spații de depozitare (eventual dulapuri metalice) a bagajelor și lucrurilor personale pentru cei care merg să alerge în parc. Un alt proiect propune ca în Zoo să fie aduse animale domestice (oi, capre, iepuri etc), pe care copiii să le poată hrăni și observa în spații amenajate în acest sens.

Tot copiilor le este dedicat și un proiect botezat “Leagăne muzicale“. “În momentul mișcării, fiecare leagăn scoate diferite note, iar atunci când cei care le dirijează încep să coopereze, pot compune împreună o secvență de melodie“, descrie Angela Zaporojan ideea acestui proiect declarat eligibil.

Leagăne muzicale Leagăne muzicale

În 18 zone din oraș este propusă amplasarea de stații de încărcare a telefoanelor mobile, iar în curțile școlilor și grădinițelor din oraș este propusă amplasarea de jocuri din categoria Playform. Tot din zona ludicului este și proiectul prin care sunt propuse locuri de joacă pentru “oameni mari“, în parcul Tineretului: “scrabble, șah și table în variante de exterior, mese de ping-pong și trambuline mari“, enumeră Ana Maria Bugneriu, cea care are această propunere.

Totodată, sibienii sunt invitați să voteze și proiectele de amenajare a unui panou de escaladă în viitorul skatepark din zona Obor, amplasarea prin oraș de panouri pe care cei pasionați de graffiti sau amplasarea de “căsuțe de lectură“. Acestea din urmă ar urma amplasate în parcuri și stații de autobuz, de exemplu, de unde sibienii să le poată prelua, citi și unde pot fi aduse înapoi.

Idei “crețe“

Printre cele mai interesante proiecte declarate eligibile de Primăria Sibiu se numără cel de amplasare a unor ecrane de înaltă rezoluție în pasajul din zona hotelului Continental Forum. “Soluția propusă are ca piesă centrală înlocuirea actualului sistem de afișaj ineficient și inestetic, cu 2 videowall-uri compuse din matrice de display-uri LFD Samsung profesionale. Acestea având marginile foarte înguste vor putea fi folosite în diferite configurații, atât ca 2 ecrane gigant sau compartimentate în spații individuale de afișaj (similar cu configurația actuală)“, descrie Ciprian Ciocan, președintele Fundației Comunitare, ideea sa de proiect pretabil pentru “bugetarea participativă“. Prin aceste dispozitive ar putea fi atât transmise informații utile pentru sibieni și turiști, cât și mesaje publicitare.

Simulare a pasajului pietonal, dotat cu ecrane de înaltă rezoluție Simulare a pasajului pietonal, dotat cu ecrane de înaltă rezoluție

În fine, unul din cele mai interesante proiecte propuse de sibieni și declarate eligibile de către Primărie este cel botezat “ART Parc“ și care vizează Parcul Cetății. Alexandru Dudilă, cel care a formulat propunerea, îndeamnă administrația să aducă în parc mobilier urban care să devină o atracție turistică, dar și un loc de relaxare. “Sibiul are nevoi de un parc cu mobilier prietenos pentru utilizatorii dornici să citească sau să utilizeze laptopurile în aer liber, la umbra copacilor“, este printre justificările aduse proiectului. Prin care se propune ca acest mobilier urban creativ să fie realizat în urma unui concurs de proiecte.

Toate proiectele (atât cele declarate eligibile, cât și cele neeligibile) pot fi consultate pe platforma unde sibienii sunt și chemați să voteze, bugetareparticipativa.sibiu.ro.

Sursa foto principală Sursa fotografiilor din interiorul textului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Mira

Acum 5 ani

Dar o sala de sport la școala N. Iorga, când are de gând primăria sa facă?
Raspunde

Dino

Acum 5 ani

Vai de capul vostru!! Sute de familii de kk in fundu' curtii si voua va arde de led uri si leagane cantarete!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus