Vineri,
19.04.2024
Partial Noros
Acum
7°C

“Romaii Poesia“, ultimul festival al romilor din acest an. “Sunt chestiuni care interesează mai mult partea feminină“

“Romaii Poesia“, ultimul festival al romilor din acest an. “Sunt chestiuni care interesează mai mult partea feminină“

Potrivit programului oficial, în cele patru zile ale festivalului, sibienii și turiștii au avut ocazia să cunoască creații lirice ale poeților romi din țară și din străinătate, să vizioneze documentare, să viziteze ateliere meșteșugărești și să participe la prezentarea meseriilor tradiționale rome. Însă cele mai căutate elemente ale festivalului au rămas tot tarabele din Piața Mică.

Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional „Romaii Poesia ” s-a desfăşurat, în perioada 11-14 octombrie, în Piața Mică și în alte câteva spații din oraș. În timp ce la conferințele poeților, susținute în limba romani, participarea a fost de câteva persoane (aproximativ zece, în medie), “greul“ evenimentelor a fost concentrat în centrul istoric al Sibiului. Încă de joi dimineața, în Piața Mică au fost înșirate tarabe cu oale, bijuterii și costume tradiționale.

În fața tarabelor, cel puțin o parte dintre sibieni au spus că se bucură de astfel de evenimente. ”Organizarea este bună. Sunt chestiuni care interesează mai mult partea feminină. Văd că sunt tot felul de costume, ii, papuci. Este un eveniment binevenit”, apreciază Dan Sprincenaru, unul din sibienii interesați de produsele de la tarabele târgului. În afara produselor de pe tarabe, unii dintre vizitatori erau interesați și de muzica specifică. ”Este destul de bine organizat evenimentul, timpul ține cu noi, turiști cam puțini, așteptăm să fie și puțină muzică care lipsește cu desăvârșire ”, a adăugat unul dintre turiştii care a vizitat evenimentul.

fest romi 2018 4

Lucrări pe loc, cu materialul clientului

Artizanii din toate colțurile tării și-au expus produsele lucrate manual în Piața Mică încă din prima zi a festivalului. Rochiile, basmalele viu colorate si bijuteriile au predominat pe tarabele acestora. Comercianţii au încercat să atragă atenţia vizitatorilor asupra produselor tradiționale lucrate manual de ei, dar și asupra articolelor vestimentare și accesoriilor care nu erau autentice.

fest romi 2018 1

Mircea Crăciun, unul dintre expozanți a vrut să amintească faptul că este un târg organizat de romi. ”Eu am venit cu costume tradiționale țigănești, vechi de peste 70 de ani, cu bijuterii și gablonzuri din metale neprețioase. Lucrăm pe loc, dacă clientul are materialul și cu materialul nostru, dar mai puțin” .

Cea de-a treia ediție a “Romaii Poesia“ s-a încheiat duminică seară, cu un spectacol de muzică si dansuri. Festivalul este un eveniment cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu, Ministerul Culturii şi realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa şi India Inter-Continental Cultural Association Chandigarah.

Magdalena Ceaușescu Adina Torop

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus