Duminică,
16.06.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Schimbarea la față a Sibiului. Cel mai mare dezvoltator din Cartierul Arhitecților propune un nou ansamblu lângă Sub Arini

Schimbarea la față a Sibiului. Cel mai mare dezvoltator din Cartierul Arhitecților propune un nou ansamblu lângă Sub Arini

Clădiri cu cinci niveluri supraterane, în care să fie amenajate cabinete medicale, săli de fitness, spații de cazare și de loisir și 170 de locuri de parcare în demisoluri este proiectul elaborat la comanda lui Nicolae Burprich-Damian, pentru un teren de aproape 5.300 de mp, situat pe str. Bahluiului. Prin Damian Invest, Nicolae Burprich-Damian este cel mai mare dezvoltator de ansambluri imobiliare din Cartierul Arhitecților, construit pe teritoriul orașului Cisnădie.

Potrivit unui Plan urbanistic de detaliu supus consultării publice de către Primăria municipiului Sibiu, proiectul lui Burprich-Damian pornește de la clădirea cu demisol, parter și mansardă aflată acum pe terenul cu o suprafață de 5.271 de mp, de pe str. Bahluiului, la nr. 16. “Proiectul își propune extinderea clădirii existente prin modularea unor corpuri de clădire care să păstreze proporția zonei existente cu funcțiuni administrative și de loisir (...) și urmând a conlucra pentru buna funcționare a întregului ansamblu – case de locuit. Proiectul propune construirea unor module de clădiri conectate între ele cu alte volume, care vor fi tratate ca finisaj cu pereți-cortină, pentru a păstra ideea de o înșiruire de construcții în regim cuplat, având regim maxim de înălțime D+P+3E+etaj retras și asigurarea locurilor de parcare necesare în demisolul propus“, se arată în documentația urbanistică supusă consultării publice de către Primăria din Sibiu. Terenul vizat de dezvoltatorul imobiliar din Cartierul Arhitecților este situat la 130 de metri de parcul Sub Arini, fapt pe care mizează investitorii. “Oportunitatea principală o reprezintă poziția amplasamentului într-o zonă verde și dezvoltată, o componentă importantă fiind cadrul natural deosebi. Se poate astfel concluziona ca fiind oportună dezvoltarea unor funcțiuni ce pot da o dinamică spațiului vizual perceput de-a lungul străzii și completarea zonei cu spații verzi, aranjamente peisagistice, mobilier urban. (...) Prin proiectarea atentă a fiecărui obiectiv și exploatarea la maxim a potențialului natural se pot crea spații reprezentative, bine racordate la cadrul natural existent. La acest lucru ajută inclusiv relieful și vegetația existentă“, se arată în documentația amintită.

Terenul care face obiectul PUD-ului în discuție este situat la 130 de m de parcul Sub Arini Terenul care face obiectul PUD-ului în discuție este situat la 130 de m de parcul Sub Arini Sursa foto: Google Maps

12 clădiri conectate între ele

PUD-ul a fost elaborat ca urmare a unui certificat de urbanism emis de Primăria Sibiu la solicitarea lui Nicolae Burprich-Damian în aprilie 2017. Potrivit datelor publicate atunci de Primărie, scopul solicitării emiterii respectivului certificat de urbanism era cel de demolare a construcției existente și “construire ansamblu imobile cu funcțiuni admise ale zonei: sănătate (cabinete medicale), sportive (săli fitness), loisir, locuințe de servicii și spații de cazare“. Documentația urbanistică supusă acum consultării publice a fost elaborată în decembrie 2017, iar potrivit acesteia, casa existentă nu va mai fi demolată, ci reconfigurată, astfel încât să aibă demisol, parter, trei etaje și etaj retras. Clădirea existentă ar urma să fie înconjurată de alte 11 clădiri, conectate între ele, clădiri care vor avea fie două, fie trei etaje peste parter și mansardă, plus etaj retras.
“Din punct de vedere estetic, zona este afectată pozitiv de perspectivele descendente spre zonele înconjurătoare. Cadrul înconjurător este constituit din locuințe individuale și la partea de nord este latura sudică a parcului Sub Arini. Din punct de vedere urbanistic expresia actuală este în mare parte construită, existând suficiente construcții pentru a contura o expresie urbanistică. Ținând cont de analiza loturilor învecinate și de o mai bună funcționalizare a lotului propus, întregul teren se va amenaja astfel încât să se păstreze o proporție comună cu cea a loturilor învecinate. Având în vedere caracterul amplasamentului, se poate estima că această caracteristică predominant urbană se va păstra“, PUD elaborat pentru str. Bahluiului, nr. 16.
Potrivit documentației urbanistice supusă consultării publice, dezvoltatorul imobiliar nu intenționează să folosească spațiul în limita maximă permisă prin PUG, care ar permite ridicarea pe str. Bahluiului a unor clădiri cu subsol, parter plus încă șase etaje și etaj retras. Prin urmare, se arată în documentația urbanistică supusă consultării publice, procentul de ocupare a terenului cerut de Burprich-Damian ar fi mai mic decât cel prevăzut în PUG (45,34% față de un 80% invocat ca fiind permis de PUG), coeficientul de utilizare a terenului calculat de investitor fiind de 2,16 (față de 2,4 – prevăzut în PUG). (Aceste date amintite în documentația urbanistică se contrazic, pe alocuri. Spre exemplu, în Memoriul de prezentare al PUD-ului se vorbește de un procent de ocupare a terenului propus să fie 80%, pe când în Planșa de reglementări, POT-ul propus este de 45,34).

Propunerea de mobilare a terenului de pe str. Bahluiului Propunerea de mobilare a terenului de pe str. Bahluiului

Pe cei 5.271 de mp ai terenului de pe strada Bahlului, nr. 16, o suprafață cumulată de 2.390 de mp ar urma să fie acoperită de construcții. Aria desfășurată a acestor construcții ar urma să fie de aproape 11.400 de mp. 1.500 de mp ar urma să fie ocupate de căi de acces auto și pietonal, iar spațiului verde îi mai este rezervată o suprafață de 1.375 de mp.

Câteva erori

Documentația supusă consultării publice conține și câteva erori, probabil generate de preluarea prin metoda “copy-paste“ a unor pasaje din alte documentații. Spre exemplu, deși certificatul de urbanism a fost emis pentru spații medicale, de losiri și de cazare pe str. Bahluiului, din municipiu Sibiu, documentația urbanistică supusă acum consultării publice face referire la “menținerea funcțiunii de zonă de locuire“. Iar când documentația invocă reglementările urbanistice din Planul urbanistic general, de mai multe ori este invocat PUG-ul localității Șura Mică.

Descarcă de aici Memoriul de prezentare și Plansa Reglementari urbanistice

Sursa foto principală: Google Earth

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

34 comentarii

periscop

Acum 5 ani

Dacă va fi tot așa de "bine realizat" precum Cartierul(?!) Arhitectilor, mai bine lipsă!
Raspunde

S

Acum 5 ani

Și o să construiască fara să facă praf peste tot, ca în vest? Că avem destul praf.
Raspunde

Ingineru

Acum 5 ani

Mult spațiu constuit, puțin spațiu verde. Curtea interioară dă impresia de închisoare. Ansamblul pare un ghetou. Menținerea actualei clădiri e o prostie. În opinia mea 3 blocuri dispuse în paralel ar fi o soluție mai bună din punct de vedere arhitectural.
Raspunde

A

Acum 5 ani

Bloc in zona de case. Ok, sunt de acord cu cresterea densitatii populatiei doar ca trebuie facuta cu cap nu asa dupa ureche cum fac urbanistii din Sibiu.
Raspunde

Saint Bartolomeu

Acum 5 ani

Nu. Să mai construiască și pe câmp în jurul Sibiului că e destul... dar cu cap, cu bulevarde largi, trotuare, piste de biciclete separate de carosabil, pomișori... Primăria ar trebuii să înceapă să se opună dezvoltării de blocuri în interiorul orașului, cel puţin până atunci când va lărgii străzile sufocate de trafic, înguste...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bogo

Acum 5 ani

Tare, interzicerea de blocuri in actualul oras. Deci construim bloace in afara, la distanta...ca sa aglomeram si mai mult orasul pastrat de case. Deja se intampla ,Arhitectilor, Doamna Stanca, toti de acolo tranziteaza orasul *** in masina personala ca sa ajunga in zona vest :))))))
Raspunde

costy

Acum 5 ani

Acolo era o locatie a facultatii de medicina, invatau studentii ceva anatomie :) avem rezidentiale acum pe bahluiului, avem la tursib in curand, avem pe calea cisnadiei cat incape, avem dima colt cu dumbravii, avem dumbravii in capat (250.000 euro bucata). Avem in schimb strazi inguste etc sibiul, interzis claustrofobilor!
Raspunde

...

Acum 5 ani

Si bataia de joc a urbanistilor sibieni fata de oras continua nestingherita. Primaria e doar locul de unde se primesc hartiile aprobate oricat de aberante ar fi proiectele baronasilor locali. Cetateanul simplu trebuie sa se zbata serios daca vrea sa ii faca lui Azorel o cusca. Va fi tot mai interesanta viata in orasul asta chinuit de tortionarii de la urbanism. Sa vezi cum va fi cand incepe santierul si mai ales dupa ce se vor muta acolo cele 170+ masini. O noua tumora urbanistica, bravo!
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

...faptul ca acelasi dezvoltator ,ce a facut cartierul Arhitectilor,spune de la inceput ca se va construi fara logica blocuri ingramadite la cativa metri de casele oamenilor si langa spitalul militar unde se presupune ca trebuie sa fie liniste in permanenta.Penibil !!!
Raspunde

nume schimbat?

Acum 5 ani

Nu asta a vandut terenul in zona cortului din Lunca Rasinariului, ala in care se tin petrecerile lowbudget din Zona de vest ptr zigeuneri din fabrici? A vazut ca nu poate incepe constructiile si a vandut la alti deschizatori de drumuri???
Raspunde

Rusinea Arhitectilor

Acum 5 ani

Si cate locuri de parcare NU se fac? Apare doar un drum care duce la un "spatiu verde".. Parca vad ca Veorica noastra de la arhitectura va fi de acord cu asa ceva.
Raspunde

Jimy

Acum 5 ani

Nu au ce căuta blocuri în zona de case. Nici case în pădure. Asta dacă am avea oameni cu cap în administrarea primăriei.
Raspunde

Tulai' Doamne!

Acum 5 ani

Daca se aproba asa ceva , primaria Sibiu e la fel de iresponsabila ca cea din Cisnadie. Cum sa aprobi d+p+3et+1et?? Mai intelegeam niste duplexuri P+1+M...sunt la nivelul caselor. Oare de ce d-nul Damian nu costruieste pe strada lui (Putnei parca...) asa ceva?
Raspunde

dancp2

Acum 5 ani

iar distrugem un parc,cu bunica si fuego pe [poste de semnatari!
Raspunde

...

Acum 5 ani

Interesant: "limita maximă permisă prin PUG, care ar permite ridicarea pe str. Bahluiului a unor clădiri cu subsol, parter plus încă șase etaje și etaj retras" - Ar fi de vazut cine a introdus aceste limite aberante si cand. Faptul ca cineva a putut strecura asa ceva intr-un document atat de important nu deranjeaza pe nimeni? Se mai poate face ceva? Pentru ca din ce inteleg, constructorul a fost de-a dreptul "marinimos" si a lasat de la el cateva etaje... Incredibil. Cui trebuie sa multumim pentru aceste "reglementari"?
Raspunde

Pentru cel semnat "sibian"

Acum 5 ani

Prietene , se pare ca tu nu esti chiar asa sibian cum te dai ...unde e strada Bahluiului si unde e spitalul militar?
Raspunde

mihai

Acum 5 ani

Burprich.... O luat numele sotiei ca sa para sas? :)))))) Degaba, il cunosc toti in Sibiu de ce este in stare.
Raspunde

zis

Acum 5 ani

corect numele este dupa sotie, este roman 100% din pauca. propun sa taie si parcul ca idiotii din primarie aproba
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Financial times

Acum 5 ani

Invidia e mare ....
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 5 ani

Cei din conducerea orasului sint foarte usor de cumparat,mai ales ca astia au o gramada de bani. Mai mult ca sigur ca rezolva ei cu constructiile, ce fac ei acum este doar de fatada, oricum vor construi asa cum doresc. Cei din primarie nu au cojones!
Raspunde

Remus

Acum 5 ani

O sa ne putem da si cu barca ca in cartierul Arhitectilor?
Raspunde

Pinochio

Acum 5 ani

Daca vrei sa stii cine este si de ce e in stare acest Damian, te uiti in Cartierul Arhitectiilor: o prostie de constructii aglomerate. Casa scarii la aceste blocuri de locuinte este de 95cm latime...
Raspunde

Tristete

Acum 5 ani

Suprafata generoasa ptr constructiicu posibilitatea de iesire si pe strada paralela cu cu str Bahluiului ..zic asta ptr ca a existat drum de legatura pe langa casa d lui Sciopoaie ,pe langa casa doctorului Cruceanu si cred casa dlui Ancuta de la bursa strada inchisa la interesul constructiilor facute Daca se pastreaza cladirea din mijlocul terenului fosta Facultatea de Medicina al anilor 90 cred ca este o greseala ....Cladire veche jumatate din caramida igrasiata jumatate din lemn cariat si putred pe alocuri nu mai vorbesc de subsolul mereu inundat din cauza canalizari din interior si canalizari stradale ...Mare pacat ptr strada linistita ca dupa ce se va construi va vi brambureala masini zgomot praf ,de toate dar pe cine intereseaza ,,,bani sa iasa
Raspunde

arhitectul repetent

Acum 5 ani

O sa faca fix o p.. ! probabil ca cei de prin zona inca nu au aflat ce le coace constructorul borfas ca sigur va iesii cu scandal. PS: parcari? unde parcheaza bravii viitori tepuiti cu credit pe 30 de ani?
Raspunde

Sibian

Acum 5 ani

Care Damian ! Ăla care are femei la video chaturi ?
Raspunde

masterchef

Acum 5 ani

Calea Dumbravii si toate strazile secundare se vor transforma in cartiere de blocuri. Deja e plin de blocuri finzalizate sau in consctructie in zona. Un cartier frumos de case a fost distrus si dinstugerea c ontinua. Coruptii din primarie trebuie traasi la raspunere.
Raspunde

Pepe

Acum 5 ani

Sibiul devine pe zi ce trece o suburbie a Marginimii si Pauca. E de ajuns sa vedeti cine învârte banii in oras. Ca$hul ciobanilor trece prin buzunarul unora dintre conducatorii din zona si rezultatele le vedeti deja. Am uitat de micul dezvoltator Tant , probabil si ala tot sange de b oier are.
Raspunde

periscop

Acum 5 ani

Propun schimbarea titlului acestui articol în : MÂNJIREA LA FAȚĂ A SIBIULUI.
Raspunde

mb

Acum 5 ani

Cladirea actuala a fost Internatul romano-catolic de baieti "Norbertinum". Dateaza din perioada interbelica
Raspunde

...

Acum 5 ani

Cum am scris si mai sus problema principala pare sa fie PUG-ul facut special pentru astfel de abuzuri urbanistice. Cine si-a pus semnatura pe acest PUG? Cine l-a verificat/aprobat? Mai pot face cetatenii ceva pentru o schimbare in bine sau suntem condamnati sa asistam la transformarea orasului intr-un ghetou mai inghesuit decat cartierele comunistilor?? Ancheta?
Raspunde

miki maus

Acum 5 ani

cu sepoate ca tu ,ca Primarie sa admiti in PUG in aceasta zona S+P+6+M?
Raspunde

costy

Acum 5 ani

Sibiul s-a dezvoltat fara cap; la fel ca si alte orase; aici a contribuit din plin modul de acordare al creditelor bancare: tva 5% pt o casa pana in 120mp utili, pana in 250mp curte, pana in... conditii de genul. evident, "dezvoltatorii" fac a.i. sa se incadreze in aceste reguli. Si de-aici, vedem tigania care a rezultat pe calea cisnadiei, selimbar etc unde casele sunt una langa alta, ramai cu o curte libera de 100 - 150 mp, chiar daca e construita de calitate, normal, nu cumperi asemenea mizerie daca te respecti! vedeti ce se construieste si dupa podul garii, nu numai dumbravii e compromisa! Dupa podul garii, la fel, au aparut niste "blocuri" care arata mai rau decat caminele de nefamilisti de pe vremea comunismului. Trist tot ce se intampla in Sb! Supraaglomerare, suprapopulare etc desi orasul are spatiu suficient de extindere in toate partile!
Raspunde

Anonymus

Acum 5 ani

intr-adevst in PUG-ul actual asa apare S+P+6E+R ceea ce este total aiurea si ar trebui luati de gat cei care au aproabat acest PUG mai ales ca nu este singura problema a lui... Mergeti pe str. Castorului sa vedeti cum unul cu bani a facut ditamai casa pe un petec de pamant in conditiile in care gradul de ocupare al terenului in zona este 35% iar constructia ocupa 80% sau mai mult... si exemple de genul sunt multe
Raspunde

Mircea

Acum 3 luni

Comentariul a fost șters pentru că aduce atingere vieții personale.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus