Sâmbătă,
28.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-2°C

Sibiul, capitala filmului documentar: „Îi îndemn pe toți cei peste 20.000 de tineri să-i scrie ministrului Culturii”

Sibiul, capitala filmului documentar: „Îi îndemn pe toți cei peste 20.000 de tineri să-i scrie ministrului Culturii”

Sibiul găzduiește unul dintre cele mai importante festivaluri de film documentar din Europa de sud-est - Astra Film Festival - chiar dacă nu a dispus multă vreme de un cinematograf veritabil. Astra Film Festival a început luni, 15 octombrie, aflat la a 25-a ediție. Un sfert de secol în care viața românilor și nu numai a fost proiectată pe marile ecrane în fața a mii de oameni în ciuda piedicilor sau a autorităților.

Astra Film Festival a debutat în anul 1993, după ce fondatorul Dumitru Budrala a bătut în zadar pe la mai multe  uși ale conducătorilor locali, în căutare de sprijin financiar și logistic. „Fu...-vă cu cultura voastră cu tot. Nu știți cât mă costă pe mine un metru de asfalt?”, i-a replicat un fost primar. Acest lucru nu l-a descurajat, iar astăzi Sibiul atrage mii de turiști inclusiv datorită Astra Film Festival.

„Azi, după 25 de Astra Film Festival tot atâția miniștri ai Culturii, dacă aș avea ocazia i-aș întreba și i-aș ruga - domnilor și doamnelor miniștri ai Culturii, vă rog, priviți cinema-ul realității, vă rog priviți și sprijiniți cinemaul de non-ficțiune pentru că poate să facă atât de mult bine și poate să poziționeze România pe un loc fruntaș în Europa. 25 de ani de tinerețe fără bătrânețe; 25 de ani de când copiii din Sibiu văd filme despre lumea în care trăim, deși Sbiul nu prea dispune de săli de cinema; 25 de ani de realități profunde despre noi și viață, filme care ne-au îmbogățit și ne-au transformat; 25 de ani - un sfert de România modernă, cu miile de filme la Astra Film” - a declarat Dumitru Budrala luni, la deschiderea oficială, îainte de premiera noului său film - „Transalpina. Drumul regilor”.
astra film

În această perioadă organizarea festivalului a trecut prin mai multe provocări, cea mai grea încercare fiind găsirea sponsorilor. Una dintre ediții, în anul 2004, s-a suprapus cu campania electorală pentru alegerile parlamentare, când în Sibiu a venit Ion Iliescu. Din cauza unui meci de fotbal, unde era nevoie de electricitate, în oraș a căzut curentul, afectând desfășurarea festivalului. „Erau sălile pline. Nu știam ce să facem. Am avut  o surpriză pe care nu o voi uita niciodată - au stat oamenii 2 ore în beznă și au așteptat, și atunci mi-am dat seama ce oameni faini avem”, descria Budrala acele evenimente. Astăzi, spune că „tot mai mulți regizori tineri, dar și cineaști consacrați sunt atrași de acest limbaj, prin care pot spune povești din lumea care ne înconjoară, așa cum am văzut de atâția ani la Astra Film”.

La deschiderea oficială a vorbit și unul dintre membrii juriului - Ally Derks, fondatoarea celui mai mare festival documentar din lume, Festivalul de Film Documentar din Amsterdam. Aceasta a lăudat organizatorii festivalului inclusiv pentru faptul că atrage zeci de mii de copii.

astra film 2018

„Vreau să felicit pentru cea ce ați făcut pentru copii. Este un lucru minunat că peste 20.000 de copii privesc filme aici. Este atât de important ca să asiguri un dialog despre comunitate, religie, politică. Atâta timp cât continuă dialogul, nu vor exista motive pentru războaie, ceea ce e important. Vreau să-i rog pe toți acești tineri - peste 20.000 care vin aici - scrieți-i ministrului Culturii că vreți un cinematograf, un adevărat cinematograf aici în Sibiu la care să privim toți împreună filme documentare. E ceva care acest festival chiar merită, care a avut perioade dificile. Și iată-ne aici, dar avem nevoie de un cinematograf mai mare, doar pentru filme documentare, nu-i așa?”, a spus Derks.

AFF va dura până pe 21 octombrie în cadrul căruia vor fi proiectatee peste 20 de filme documentare. Întregul program poate fi găsit aici.

În Sibiu a funcționat până de curând doar un cinematograf - Arta. 22 iunie 2018 a fost prima zi în care au fost inaugurate alte săli - fosta Casă de cultură a sindicatelor a funcționat ca cinematograf, sub numele de Centrul cultural “Ion Besoiu“.

Abia din acest an Sibiul a (re)intrat în era cinematografiei: de la una, la 20 de săli de cinema.

Fotografii: Astra Film Festival / Alex Damian, Alberto Groșescu, Andrei Gîndac

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus