Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

Doi miniștri și doi senatori au vorbit la Sibiu despre urșii omorâți pe autostradă. „Așa l-a creat Dumnezeu”

Doi miniștri și doi senatori au vorbit la Sibiu despre urșii omorâți pe autostradă. „Așa l-a creat Dumnezeu”

Trei urși au fost uciși pe autostrada Sibiu-Sebeș în mai puțin de jumătate de an. Ultima dată s-a întâmplat chiar astăzi, pe A1 în zona județului Sibiu, mai exact pe centura ocolitoare a Sibiului spre Cristian, exact în ziua când la Sibiu se aflau ministrul Apelor și Pădurii, ministrul Turismului și doi senatori, precum și noul director al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.

Funcționarii s-au aflat astăzi la Sibiu unde au susținut o conferință de presă pe mai multe subiecte. Unul dintre acestea a vizat fenomenul deja instaurat pe Autostrada Sibiu-Sebeș - apariția urșilor pe drum. Aceștia au comentat pe rând subiectul, concluzia principală fiind că Ministerul Mediului trebuie să rezolve problema.

Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor: „Noi nu avem nicio atribuție”

PSD Denes ministrul apelor (8)

„Conform Legii Vânătorii , Ministerul Apelor și Pădurii administrează, gestionează și răspunde de speciile admise vânătorii, respectiv cele din Anexa 1 (Animalele incluse în anexa 1 a legii sunt: bizamul, capra neagră, căpriorul, cerbul comun, cerbul lopătar, câinele enot, dihorul comun, hermelina, iepurele de câmp, iepurele de vizuină, jderul, marmota, mistrețul, muflonul, nevăstuica, șacalul, viezurele și vulpea – n.n.). Toate speciile din anexa 2, care sunt specii protejate interzise vânătorii (este inclus ursul – n.n.), țin de Ministerul Mediului, care, atunci când consideră/constată că trebuie făcute derogări de la această interdicție, dumnealor fac aceste demersuri. Noi nu avem nicio atribuție”.
Gheorghe Mihăilescu, director Romsilva: „Așa l-a creat Dumnezeu”

PSD (6)

„Singura legătură cu pădurea este că ursul crește acolo. Animalul sălbatic se mișcă, mai iese din pădure, pe islazuri, Dumnezeu l-a născut și l-a creat ca să nu stea numai în pădure. Ursul are o biologie, este un animal omnivor – se hrănește atât în pădure, cât și în terenurile goale. Nu întotdeauna în pădure când vine iarna îi mai rămâne hrană, are tendința să caute produse suculente, gen porumb, fructe – este tendința naturală, biologică a lui, așa l-a născut Dumnezeu, așa l-a făcut, nu- putem ține în pădure, nu-s păduri închise. Avem o populație foarte mare de urși, de peste 6.000 de urși în țară. Am adoptat o directivă europeană de mediu – această specie este trecută pe lista speciilor pe cale de dispariție și ne aflăm în această situație. Este o problemă și Ministerul Mediului trebuie să găsească o soluție”.
Viorel Arcaș, senator: „Am fost sunat de la National Geographic”

arcas PSD (19)

„Ministerul Mediului are, într-adevăr, sarcina să găsească o soluție. Dar toată lumea știm de aici că este o problemă mare. Sunt foarte mulți urși în zone în care nu figurează deloc – eu am avut și în Mediaș, s-a plimbat prin tot centrul, a fost pe la Poliție, pe la terase, nu l-a deranjat nimeni, nicio problemă, doar că nu treceau TIR-uri pe acolo ca să-i calce. Există o problemă a Ministerului Mediului, dar nici ministerul nu e lăsat. Vedeți ce se întâmplă cu tot felul de asociații de protecție a animalelor etc. A fost și ideea că, fiind o specie protejată să-i transferăm altor țări – nu-i vrea nimeni. Este o specie pe cale de dispariție, dar nu la noi. Este o chestiune foarte complexă care, într-adevăr, necesită o rezolvare, dar nu putem să obținem nici răspunsul de la Ministerul Pădurilor care n-are competențe, nici de la Ministerul Mediului care la ora actuală are o serie de opoziții, eu știu foarte bine situația (...) Am fost sunat și de la National Geographic că vrem să omorâm urșii. Nu vrem să omorâm nimic. Într-adevăr, problema necesită o rezolvare, va trebui să facem un front comun, pentru că mai atacă oameni și în Covasna și în Harghita, mai sunt și în alte județe (...) Dar categoric trebuie să schimbăm legislația, pentru că până stabilim dacă a fost pus omul în pericol durează foarte mult. Avem urși aici la Asociația de vânătoare de 10 ani în congelator – încă nu s-a stabilit dacă într-adevăr a fost atacată persoana sau nu și-i condamnare cu închisoare pentru cel care a împușcat ursul”.
Nicolae Avram, senator: „Se va lua o hotărâre”

Avram PSD (20)

„În ceea ce privește ursul, pot să adaug că ieri (marți – n.n.) la Comisia de ape și păduri chiar a venit proiectul de lege a vânătorii, am ridicat această problemă. Într-adevăr, numărul urșilor a crescut foarte mult în ultimii ani de zile. La data emiterii acelei directive europene erau undeva la 3.000 de urși, acum sunt 6.000. Deci, ce-om face cu celelalte 3.000 om vedea. Dar se vor lua probabil măsuri în ceea ce privește acest lucru. În următoarele săptămâni avem o întâlnire undeva în zona Brașovului cu specialiștii în domeniu și se va lua o hotărâre despre ceea ce înseamnă diminuarea lor sau mutarea lor etc.”
Bogdan Trif, ministrul Turismului: „Ursul poate fi împușcat”

Trif PSD (7)

„Sunt comisii care vor dezbate. Oricum, trebuie plecat de la premisa că există legislație la ora actuală și în momentul în care un urs, animal sălbatec, carnivor, mare, pune în pericol viața oamenilor, acesta poate fi împușcat. Dar doar în cazul acela. Există legislație, s-a și întâmplat inclusiv în Sibiu – Ministerul Mediului a luat această decizie. Iar în momentul în care s-a constatat că ursul chiar pune în pericol viața oamenilor, acesta a fost împușcat. Întotdeauna trebuie să plecăm de la premiza că viața omului este mai importantă, dar în același timp trebuie să protejăm și animalele cărora, din păcate, noi le invadăm habitatul din ce în ce mai des și ei au o arie de mișcare tot mai restrânsă. Astfel, că interacțiunile dintre animal și om din păcate sunt tot mai des.”

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

8 comentarii

zzz

Acum 3 ani

mare e gradina, specialistul in limbi, turism si comunicate tocmai dezvaluie publicului inca un talent, mai nou se pricepe si la ursi.
Raspunde

Decebal

Acum 3 ani

Eu zic ca specia trif sa fie trimisa rapid în pădure, eventual pusa față în față Cu ursul. cat despre urși, opriți defrișările și construcțiile în zone tot mai apropiate de pădure
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 3 ani

Parte din gloria pesede se aduna la Sibiu și 4 oameni nu sunt în stare să spună ceva coerent. În România anului 2018 acești oameni care au pretenția că sunt ceva mai mult decât o șleahtă de oportuniști cu funcții, nu sunt în stare să decidă în atribuțiile căruia intră un urs care pătrunde pe autostradă! O fi în atribuția Bisericii că, vorba domnului senator „Dumnezeu l-a născut și l-a creat ca să nu stea numai în pădure.”! Contrar credințelor populare ale stăpânului pesede Romsilva 6000 de urși NU sunt o populație foarte mare, în '89 era raportată o populație de 9000 de exemplare. E drept, atunci încă nu dăduseră mâna pesedei cu udemerei la furat lemn și suprafața împădurită era un pic mai mare!
Raspunde

dan

Acum 3 ani

Daca se amana termene la autostrazi ca nu s-au facut pasaje pt animale (pt ca nimeni nu s-a gandit de la inceput la asta) nu ne convine...
Raspunde

TiTi

Acum 3 ani

„Ursul poate fi împușcat” OK Trif e ursul
Raspunde

Micu Marius

Acum 3 ani

Sunt de acord cu domnul Trif...si eu vreau sa impusc ursul care-mi taie calea pe autostrada. Puscoiul il iau de la sediul PSD sau? In alta ordine de idei mi-e tot mai greu sa respir printre tampiti si cretini. Imi da cineva vreo solutie pana la urmatorul vot?
Raspunde

miki maus

Acum 3 ani

Numai somitati avem aici : -Bogdan Trif "impuscatorul de ursi"- cu experianta la APM si GMN , dar nu este destul de bun pentru Ministerul Mediului, asa ca l-a pus la Ministerul Turismului; - Avram, care este in Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, in plus are ca si consilier alta semitate in domeniu Traian Stoita- fost comisar al Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Sibiu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus