Vineri,
09.12.2022
Cer Senin
Acum
9°C

Orașul mașinilor. Primăria a autorizat construirea unei parcări pe un spațiu verde

Orașul mașinilor. Primăria a autorizat construirea unei parcări pe un spațiu verde

La doi ani după ce Consiliul Local Sibiu a aprobat instituirea unei zone verzi de aproximativ 900 de mp între blocurile din zona Gării, Primăria Sibiu a autorizat amenajarea unei parcări pentru aproape 40 de autoturisme pe respectivul teren. Parcare cerută de mulți locatari, în timp ce alții cer și “un petec de loc de joacă, măcar“.

Terenul de aproximativ 900 de mp se află pe str. Simion Mehedinți (zona străzilor Fabricii și Lector), fiind încadrat de două blocuri în formă de “L“. În ultimii 20 de ani, povestesc locuitorii din zonă, terenul și-a pierdut destinația de spațiu verde comun fiind transformat, treptat, în loc de parcare a mașinilor. În 2016, însă, cu ocazia discutării proiectului noului centru comercial din zona Podului Gării, Consiliul local Sibiu a adoptat un plan urbanistic zonal, care cuprinde și strada Simion Mehedinți și terenul în cauză. Iar potrivit PUZ-ului adoptat prin hotărârea de Consiliu local care a primit numărul 202/2016, cei 900 de mp de teren aflați în zona blocurilor 3 și 8 au fost consemnați drept zonă verde. “Documentația de urbanism aprobată prin prezenta hotărâre are termen de valabilitate 36 de luni de la data aprobării acesteia în Consiliul local al Municipiului Sibiu“, se arată în hotărârea din 30 iunie 2016, prin care a fost aprobată documentația urbanistică elaborată la cererea Festival SRL, compania care a inițiat proiectul centrului comercial de la Gară.

Prin HCL 202/2016, cei aproximativ 900 de mp de teren liber de pe str. Simion Mehedinți au fost încadrați la categoria “spații verzi“ Prin HCL 202/2016, cei aproximativ 900 de mp de teren liber de pe str. Simion Mehedinți au fost încadrați la categoria “spații verzi“

Proiectul reparațiilor capitale

În cadrul proiectelor de reabilitare a infrastructurii cartierelor din oraș, Primăria a comandat și primit în 2017 o documentație de avizare a lucrărilor de intervenții, elaborată de către firma sibiană Aspire Design SRL. Documentația a fost realizată din dorința de a atribui un contract de reabilitare a mai infrastructurii urbane din zona străzii Mehedinți, laolaltă cu o zonă de blocuri de pe bd. Vasile Milea și, respectiv, Școala de Înot. În respectiva documentație, spațiul verde de nici măcar nu este amintit, subiectul principal fiind starea carosabilului, a trotuarelor și a iluminatului. De altfel, documentația respectivă tratează cei 900 de mp ca “suprafețe de pământ“ destinate circulației auto și pietonale peste care trebuie amenajate parcări: fundație de balast de 40 de cm, strat-suport de nisip de cinci – șapte cm și pavele prefabricate din beton de tip grilă.

Pornind de la aceste documentații, în cea de-a patra zi a anului 2018, Primăria Sibiu semnează pentru suma de 2,6 milioane de lei, fără TVA, contractul proiectare și execuție a lucrărilor de reparații capitale a străzilor din Zona I (după cum a fost denumită zona străzilor S. Mehedinți, bd. v. Milea și, respectiv, Școala de Înot). “Noi executăm lucrarea conform documentației primită de la Primărie. Și tot Primăria este cea care a emis autorizația de construire“, declară reprezentanții firmei Terra Building SRL, compania angajată prin licitație publică să proiecteze și să execute lucrările în discuție. Autorizația de construire a fost emisă de Primăria Sibiu la solicitarea formulată de Primăria Sibiu prin șeful Direcției Tehnice, Ciprian Rațiu, și poartă numărul 233 din 23 aprilie 2018. Turnul Sfatului a solicitat Primăriei Sibiu să explice dacă este legală emiterea unei autorizații de construire a unei parcări pe un spațiu verde. Solicitarea a fost transmisă în urmă cu aproximativ două săptămâni, dar până acum nu a fost transmis răspuns.

Primăria și-a autorizat amenajarea de parcări pe terenul declarat spațiu verde de Consiliul local Primăria și-a autorizat amenajarea de parcări pe terenul declarat spațiu verde de Consiliul local

Capra mașinilor și varza copiilor

Zona străzii Mehedinți, precum și cea a Fabricii, de care este legată, este una sufocată de mașini. “Mai ales de când s-a deschis și spitalul Polisano, aici e nebunie. Plus că oamenii care locuiesc aici chiar nu au unde să își lase mașinile. Da, foarte bine, ar trebui să asfalteze tot, să facă mai multe locuri de parcare. Era bună o parcare pe mai multe niveluri, dar cred că doar asta se poate“, declară Radu, unul din locuitorii mai noi ai zonei. În ușoară contradicție cu acesta este o altă locuitoare a zonei, cea care de altfel a și sesizat redacției Turnul Sfatului situația de pe str. Mehedinți. “Da, și eu am mașină și știu că uneori e dificil să găsesc un loc de parcare. Dar noi nu trăim doar cu mașini, noi avem și copii. Care nu au absolut niciun loc de joacă în parcare. Am cerut muncitorilor să modifice proiectul, să avem un spațiu și pentru copii, nu doar mașini“, spune femeia. Ea arată și niște fotografii cu un grup de copii din zonă, cățărați pe un morman de nisip. “Fotografia aceasta am făcut-o la cinci minute după ce aici a fost răsturnată o basculă cu nisip, acum, în cadrul lucrărilor. În cinci minute a fost plin de copii, să se joace la nisip, căci cei mici nu au unde să iasă și să se joace. Nu e nevoie de mai mult: o groapă de nisip în care se pot juca cei mici. Avem și o vecin, arhitect, care am înțeles că a făcut sesizări și petiții la Primărie. Degeaba. Oricum cu aceste parcări nu se rezolvă criza locurilor de parcare din zonă, iar prin faptul că nu au amenajat și un minim spațiu pentru copii, nici această chestiune nu e rezolvată. De spații verzi, ce să mai vorbim“, ridică din umeri femeia. Pe de altă parte, reprezentanții firmei de muncitori arată că au fost abordați de alți locuitori în zonă care cereau să fie transformate în parcare și “colțurile de spațiu verde“ lăsate în preajma blocurilor.

Terenul a fost folosit, oricum, în ultimii ani ca loc de parcare Foto: Google Maps Terenul a fost folosit, oricum, în ultimii ani ca loc de parcare Foto: Google Maps

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

dancp2

Acum 4 ani

ue zice SPATII VERZI primaria sibiu/bunica si fuego/ zice NEIN
Raspunde

Beton

Acum 4 ani

Multumim doamna primar! V-am votat pentru ca spuneati la ziar ca "Sibiul are nevoie de mai multa verdeata". In loc sa descurajati depozitarea masinilor pe teritoriul orasului, faceti fix opusul! Am inteles, oamenii au nevoie de locuri de parcare, dar nu ne facem pres si calcam in picioare putina zona verde a orasului!!! Oamenii carora le faceti locuri de parcare nu s-au gandit nici macar o secunda sa-si caute o locuinta cu numar de locuri de parcare care sa le corespunda nevoilor!!! Se asteapta sa le faca primaria, daca nu parcheaza oricum pe trotuar sau pe zona verde. Taxati locurile de parcare din cartiere! Nu mult, dar destul sa evitam depozitarea lucrurilor din casa in dacia veche pe care n-o mai folosim, pentru ca avem alta (tot in fata blocului) cu care ne facem cumparaturile.
Raspunde

I.S

Acum 4 ani

nu zice nimeni sa nu se faca parcari dar macar sa se faca unele serioase. Faceti nene cateva parcari subterane si lasati spatiile verzi in pace.
Raspunde

Alex

Acum 4 ani

Este un mic parc (zona verde) dincolo de blocul din fata. Iar parctic peste drum exista Parcul Tineretului. Nu e chiar penurie de spatii verzi in zona. Dar sigur ca nu sunt langa scara blocului.
Raspunde

Beton

Acum 4 ani

@Alex, mai e si parcul Sub Arini. Ai uitat sa zici si de el.
Raspunde

Calin Blaga

Acum 4 ani

Zona respectiva nu a fost niciodata spatiu verde de la construirea blocurilor pana astazi. A fost pe hartia cuiva. In realitate a fost un maidan ponosit folosit de locatari ca parcare. In fata aceluiasi bloc este un parculet cu banci, alei, iarba, pomi etc. La 50 de metri este Parcul Tineretului. Cred ca zona trebuia asfaltata la fel ca si str. Mehedinti, ramasa in 2018 partial strada de pamant. De altfel zona Garii nu a mai avut nicio investitie din 1989 incoace de la strada Fabricii pana la strada Teclu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus