Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Iohannis la Strasbourg: Românii şi-au făcut auzită vocea când au trebuit să apere statul de drept

Iohannis la Strasbourg: Românii şi-au făcut auzită vocea când au trebuit să apere statul de drept

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a vorbit astăzi la Strasbourg la dezbaterea organizată de Parlamentul European (PE) privind viitorul Uniunii Europene. Șeful statului a afirmat în discursul său că "Europa cu două viteze" nu este o soluţie, iar Europa trebuie să arate că este unită şi nu lasă niciun cetăţean în urmă. "Este un privilegiu să mă aflu în Parlamentul European. Vă mulţumesc pentru invitaţia de a participa la dezbaterea privind viitorul UE. Uniunea a fost marcată de provocări multiple care ne-au testat unitatea, de la criza economică, a migraţiei, atacurile teroriste. A fost un deceniu în care UE a trebuit să înveţe să se adapteze din mers. Ne uneşte identitatea europeană, bazată pe principii, valori, iar aceste valori comune trebuie mereu redescoperite, reapreciate şi repuse în valoarea, pentru că universalitatea valorilor stă în caracterul lor regerenator", a declarat Klaus Iohannis, în Parlamentul European, citatde Mediafax.

Preşedintele a declarat că este nevoie de o Europa cu o singură inimă, care nu lasă niciun cetăţean în urmă. "Parcurgem un nou capitol. Pledez ferm pentru unitate, coeziune, solidaritate şi pengtru calea europeană comună în eforturile de consolidare a propiectului european. Cheia centrală trebuie să rămână unitatea.Uniunea Europeană este un proieect evolutiv, noile realităţi impun o dezvoltare şi în niciun caz o repunere în discuţie a principiilor fundamnetale. O Uniune puternică nu avem nevoie să fie creată în detrimentul unităţii. Avem nevoie de o Uiune care nu lasă în spate niciun cetăţean european. Din acest punct de vedere o Europă cu două viteze nu poate reprezenta o soluţie", a mai spus Iohannis.

Președintele Iohannis a făcut referire la protestele din ultimul an de la Bucureşti, spunând că tânăra generaţie şi-a făcut auzită vocea când a trebuit să "apere statul de drept". "2018 este Centanarul României moderne, care înseamnă nu atât analize retrospective, cât mai ales proiecţii spre viitor. Am învăţat lecţii importante, trecând prin perioade nefericite, iar lecţia democraţiei este dintre cele mai importante, de aceea apreciem valorile familiei europene. Din acest motiv, România este profund ataşată proiectului european", a spus Klaus Iohannis.

Preşedinte a făcut referire la protestele, în special pe legile justiţiei, care au avut loc în ultimul an şi jumătate. "Avem o societate dinamică, suntem o democraţe tânără care are resursele pentru a se perfecţiona. Românii sunt contectaţi activ la valorile civice. Au făcut-o cât se poate de clar acest lucru şi şi-au făcut auzită vocea când au trebuit să apere statul de drept. Este ambiţia de a depăşi orice obstacol pentru a rămâne puternic ancoraţi în familia europeană. Tânăra generaţie crede în Europa", a mai spus Iohannis.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus