Luni,
25.01.2021
Parțial Noros
Acum
2°C

Noul termen de finalizare a stadionului este 15 martie. Cum s-a ajuns la aceste întârzieri?

Noul termen de finalizare a stadionului este 15 martie. Cum s-a ajuns la aceste întârzieri?

În cursul zilei de joi a fost semnat un act adițional al contractului de modernizare a Stadionului municipal (etapa I) care prevede că noul termen de finalizare a lucrărilor este 15 martie 2019. Întârzierea are mai multe cauze și pornesc de la documentația inițială care nu a evidențiat problemele de sub straturile de hidroizolație ale stadionului. În plus, o extrem de stufoasă și îndelungată corespondență între beneficiar și antreprenorul general a dus, din nou, la decalarea termenelor.

Lucrările primei etape de modernizare a stadionului municipal au un constructor din ziua de 7 decembrie 2017, zi în care Serviciul de administrare a domeniului public și privat din cadrul Primăriei Sibiu a semnat contractul în valoare de 6,93 de milioane de lei, plus TVA, cu SC Construcții SA din Sibiu. Contractul prevedea proiectarea și execuția unor lucrări care vizau, în principal, demolarea tribunelor construite pe valuri de pământ, reabilitarea tribunei oficiale și a vestiarelor, a peluzei, refacerea pistei de atletism și minime intervenții la terenul de fotbal (completarea gazonului, înlocuirea porților și a băncilor pentru rezerve). ”Lucrările de reabilitare a Stadionului Municipal au fost demarate pentru a-l aduce într-un stadiu care să permită desfășurarea meciurilor de Liga I și pentru a reda comunității un spațiu pentru desfășurarea activităților sportive. Fără aceste lucrări, nu ar fi fost posibile funcțiunile menționate”, arată, acum, reprezentanții Primăriei Sibiu într-un răspuns transmis Turnul Sfatului. Contractul prevedea realizarea proiectului în termen de trei luni, iar în următoarele șase luni lucrările proiectate trebuiau și executate. Termen de finalizare inițial: jumătatea lunii octombrie 2018.

Primăria: puteam rezilia sau decala

Acum două săptămâni, la solicitarea Turnul Sfatului, reprezentanții administrației locale anunțau că sunt în curs de analiză justificările aduse de constructor pentru întârzierile evidente ale lucrărilor. Totodată, Primăria Sibiu anunța și posibile penalități. Acum, Primăria comunică faptul că a fost luată în calcul chiar și varianta rezilierii contractului. ”În contextul în care constructorul nu a finalizat lucrările la termen, Serviciul de Administrare a Domeniului Public a analizat două variante. Prima era rezilierea care ar fi blocat lucrările, fiind necesară reluarea procedurii, contractarea unei noi firme, precum și posibile contestații, fapt ce ar fi dus la o întârziere mult mai mare în finalizarea lucrărilor. A doua era decalarea de termen, care înseamnă negocieri și discuții privind extinderea termenului de finalizare a lucrărilor, fără a bloca însă investiția la un obiectiv important pentru oraș. Luând în considerare cererile de decalare transmise de constructor care invocă lucrările neprevăzute apărute, condițiile meteo nefavorabile înregistrate pe parcursul execuției contractului și dificultatea cu care s-a confruntat acesta în achiziția unor produse prefabricate și a unor lucrări specializate, s-a a decis acordarea decalării de termen”, se arată în răspunsul oferit de Primăria Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului. Răspuns care arată că termenul de finalizare a contractului a fost extins până pe 15 martie 2019 și că a fost pus în vedere celor de la Construcții SA să aducă mai mulți muncitori pe șantier, ”deoarece, pe parcursul execuție contractului, s-a constatat că forța de muncă de pe șantier a fost insuficientă”. Alte explicații oficiale pentru modul în care s-a ajuns la această situație nu au fost oferite. Totodată, până la publicarea acestui material, nici reprezentanții constructorilor nu au putut fi contactați.

De la DALI pornire

Turnul Sfatului a discutat însă cu persoane apropiate derulării contractului dintre Primăria Sibiu și SC Construcții SA. Iar potrivit informațiilor din mai multe surse, rezultă faptul că întârzierile au apărut încă din faza de proiectare a lucrărilor. Și asta deoarece documentația prealabilă (documentația de avizare a lucrărilor de intervenție – DALI) a fost considerată un document de o calitate îndoielnică. ”Nu au fost făcute sondaje, nici releveul nu a fost întocmit corect, fiind necesară refacerea integrală a acestuia în faza de proiectare. Ce mai, o documentație superficială”, arată sursele Turnul Sfatului.

În aceste condiții, în faza de proiectare a fost derulată o amplă corespondență între antreprenorul general al lucrării și administrația locală. Primul răspuns la solicitările de clarificare emise de antreprenor a venit la câteva săptămâni distanță și a indicat că “se va respecta DALI“. “Dar, documentația respectivă nu trata și detaliile pe care le cereau constructorii a fi lămurite. Chiar și la următoarele solicitări, răspunsul reprezentanților administrației a fost acela că «trebuie respectat DALi-ul». Practic, antreprenorul a fost cel care și-a asumat deciziile de interpretare a documentației de avizare a lucrărilor“, sunt informațiile obținute de Turnul Sfatului. Corespondența pe tema detaliilor de proiectare, în urma căreia majoritatea răspunsurilor autorității contractante au fost cele de ”respectare a DALI” au prelungit finalizarea proiectării cu două luni peste termen, astfel încât în loc de trei luni alocate acestei etape, au fost consumate cinci. Potrivit informațiilor Turnul Sfatului, proiectul a primit acceptul autorității contractante abia la sfârșitul lunii mai.

Noul grafic de finalizare a lucrărilor

Până pe 15 decembrie trebuie finalizate toate lucrările prevăzute în contract, cu excepția lucrărilor de refacere de la tribuna oficiale și peluză. Lucrările aferente tribunei oficiale trebuie finalizate până pe 15 ianuarie, iar peluza – până pe 15 martie. Toate aceste termene sunt condiționate de starea vremii: torcretul, hidroizolația și șapa sunt operații ”umede”, adică utilizează apa, iar temperaturile exterioare trebuie să fie cu cel puțin cinci grade peste limita de îngheț (iar în cazul aplicării hidroizolației, aceasta poate fi aplicată doar dacă stratul-suport este uscat).
Un exemplu de temă de corespondență purtată între cele două părți contractante ar fi situația pistei de atletism. Potrivit DALI, pista a fost propusă la a fi menținută tot la patru culoare, deși normele internaționale în materie cer minim șase culoare de alergare. În faza de proiectare, discuțiile au avut în vedere că în spațiul existent se încadrează și amenajarea unei piste de atletism cu șase culoare. Și această corespondență a consumat degeaba timp, deoarece în cele din urmă a fost menținută soluția din DALI. Astfel încât pista de atletism va mai putea fi folosită pentru competiții școlare sau antrenament. Un alt exemplu de corespondență consumatoare de timp a fost cea pe tema proiectării instalațiilor. Aici, în cele din urmă, s-a decis ca aceste instalații să fie refăcute doar în proporție de aproximativ 50% (coloanele de scurgere și instalațiile aferente celor patru toalete), restul urmând a fi refăcut în etapa a doua de modernizare a stadionului.

Problema ”NCS”-urilor

Lucrările demarate la finele lunii mai, de demolare a tribunelor construite pe malurile de pământ, nu au avut, însă, ”front de lucru” prea mult timp. În cursul lunii iulie, s-a ivit o nouă problemă, una care avea să țină în loc cea mai mare parte din șantier. Aceasta a fost descoperită după desfacerea hidroizolațiilor și șapelor de pe tribuna oficială și peluza care vor fi refăcute în această etapă, pentru a se ajunge la stratul-suport din beton. Astfel s-a descoperit că stratul de beton al gradenelor este degradat, iar în anumite locuri defecțiunile au ajuns până la armătură. Iar după înlăturarea tuturor porțiunilor instabile s-a dovedit că între 60 și 70% din stratul-suport al tribunei principale și peluzei trebuie refăcut. ”Nu sunt probleme structurale care să afecteze stabilitatea și rezistența clădirii. Sunt probleme la partea superficială, dar legile specifice acestui domeniu interzic aplicarea de șape și hidroizolații pe straturi-suport cu probleme. De altfel, acest aspect a intrat și în atenția Inspectoratului de stat pentru construcții, care a fost în control pe șantier”, au arătat, pentru Turnul Sfatului, surse apropiate investiției.

”Probleme” de 1,3 milioane de lei

După aproximativ două săptămâni de la identificarea problemelor, antreprenorul general a transmis reprezentanților administrației locale primele propuneri de soluții de refacere a zonelor în care stratul-suport este degradat: reparații cu mortar, clasa R3 și R4, mortare pentru reparații de structuri. Acestea au fost respinse de către administrația locală, având în vedere că valoarea lucrărilor suplimentare (NCS) era aproximată la 1,3 milioane de lei. Cum autoritățile locale nu puteau – din punct de vedere legal – suplimenta valoarea contractului inițial semnat cu cei de la Construcții SA, discuțiile s-au prelungit din nou. De altfel, această etapă a consumat cel mai mult timp din cel alocat lucrărilor, generând cele mai mari întârzieri. Corespondența dintre antreprenor și administrația locală s-a purtat inclusiv pe varianta ca lucrările de refacere a stratului suport să fie tratate separat, în cadrul unui nou contract. Cum o astfel de variantă presupunea un consum imens de timp (pentru o nouă procedură de atribuire publică), administrația locală a respins propunerea constructorilor.

Prin urmare, corespondența a continuat cu noi variante propuse de constructor și, mai apoi, respinse de administrația locală și a consumat alte câteva luni. În total, în afara primei soluții, au mai fost propuse alte șase variante administrației locale, pentru fiecare variantă fiind purtate – tot prin intermediul corespondenței – discuții și lămuriri. Abia ultima a fost acceptată, care se încadrează în bugetul inițial. ”Se va torcreta cu beton (tencuiala de beton se aplică mecanic, cu instalații la mare presiune – n.r.) întreaga suprafață a tribunelor, după care va fi aplicată hidroizolația, șapa de protecție și scaunele”, este rezumatul variantei acceptată de părțile contractuale. Deocamdată, însă, nici această soluție nu este aprobată printr-un act semnat, fiind negociată – potrivit informațiilor Turnul Sfatului – doar verbal.

Întârzieri de o lună la fațadă

Nici antreprenorul general nu a mobilizat echipe suficiente de muncitori, invocând criza forței de muncă din domeniu. Astfel, s-a ajuns – de exemplu – ca la fațada stadionului lucrările să fie întârziate cu aproape o lună.

Cu toate acestea, merită remarcat faptul că lucrările au stagnat chiar dacă, de exemplu, toate cele aproximativ 7.300 de scaune (cât va mai avea capacitate stadionul după această primă lucrare de intervenție) sunt achiziționate și au fost aduse în șantier din cursul lunii august. Cum discuțiile pentru soluția de refacere a stratului-suport s-au prelungit pe parcursul a mai bine de trei luni, scaunele nu pot fi încă montate.

30 de cm între pistă și teren

Terenul Stadionului municipal este construit în pantă, astfel încât între cele două porți există o diferență de nivel de 30 de cm (partea dinspre Centrul de afaceri este mai jos). Lucrările din actualul contract nu prevăd intervenții și la gazon, ci doar la pista de atletism, care acum a fost reconstruită la aceeași cotă (perfect orizontal). Prin urmare, până la refacerea municipalului în urma celei de-a doua etape, între pista de atletism și gazon va fi un taluz de câteva zeci de centimetri în zona dinspre peluză.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

MB

Acum 2 ani

Trecand peste greseala din titlu ("Noul termen de finalizare a stadionul este 15 martie."), acesta induce grav in erorare si in toate publicatiile persista in asta de cand s-a pus problema refacerii stadionului. Termenul respectiv nu cred ca are nimic de a face cu finalizarea stadionului ci doar a lucrarilor de cosmetizare a tribunei principale si refacere a pistei de atletism... Daca pentru "spoiala" asta le trebuie un an, ne imaginam cam cat o sa dureze pana sunt ridicate peluzele si tribuna a doua. Constructorul poate sa invoce ce neintelegeri vrea, dar din moment ce lucreaza cu o mana de muncitori, e praf in ochii nostri
Raspunde

S

Acum 2 ani

Va rog io, candidați la cartea recordurilor pt cel mai lung timp de renovare a unei tribune de 4000 de locuri și a unei suprafețe de joc. Macar cu atât sa ne alegem sezonul asta. Și sunt sigur că nu o sa gătați nici pe 15 martie. Primărie de luzari. Faceți de rușine Sibiul.
Raspunde

S

Acum 2 ani

Oricum, doamna fodor ar trebui să-și dea demisia de onoare sau sa nu mai candideze. Eu și mulți alții nu mai suntem dispuși să o votam, chiar daca la Consiliul local poate o sa votam tot fdgr.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Erlkonig

Acum 2 ani

problema ta ce votezi, aici e vorba de stadion
Raspunde

Saint Bartholomew

Acum 2 ani

Exact ceea ce eu și alții spuneam că se va întâmpla într-un comentariu la un articol similar undeva prin iulie... după cum vedeam cum se mișcă lucrurile. În fiecare zi văd cum se mișcă lucrurile pe acolo... spre deloc. Să fim serioși, le-a luat 2 luni, din prima săptămână a lunii mai, până în prima săptămână a lunii iulie să demoleze o tribună și-o peluză ... MARE LUCRARE DE ARTĂ domnule... știți cum munceau acolo ? Dădeau cu excavatorul 30-40 de minute pe la ora 10 ... după încărcau câteva camioane cu pământ până pe la 12, și după NIMIC. Și așa a fost până în iulie. Cică... condiții meteo nefavorabile. Niște infecți, și firma și responsabilii din Primărie care s-au ocupat de acest proiect... alții fac drumuri, poduri, lucrări de artă pe o vreme mult mai dificilă decât ce-am avut noi vara asta, iar mizerii ăștia nu sunt în stare să reabiliteze, nici măcar să construiască de la 0 ... o tribună, o peluză, și-o pistă de atletism... care și-aia e făcută în bătaie de joc după standardele anilor 80. V-ați bătut joc de echipa de fotbal, și de suporterii ei. Cel mai probabil nu vom vedea niciun meci de LIGA 1 la Sibiu... că la cum o duce, FCH va ajunge iar în LIGA A 2-A, că da! Asta e realitatea! E și normal să nu dai randament ca echipă când tu joci numai în deplasare ... la un moment dat devine obositor, și demoralizator să nu ai nici măcar suporteri care să te susțină! Administrația actuală a Sibiului e o rușine. Dintre toate orașele de dimensiuni medii spre mari ale României, SIBIUL are cea mai slabă administrație publică. Sper ca doamna Fodor și FDGR-ul ei drag să nu mai ajungă niciodată în primărie, chit că vine PSD-UL în locul lor.
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 2 ani

Sportul este o prioritate pentru sibieni,asta se vede peste tot.Stadioane moderne,sali de sport polivalente,piste de atletism,biciclete si multe altele. Sa tot traiesti in oras.
Raspunde

nam

Acum 2 ani

Nu cred ca gresesc daca anticipez ca nici la noul termen nu va fi finalizata lucrarea. E molipsitoare "boala" asta la romani.
Raspunde

Van Basten

Acum 2 ani

Fratilor o sa avem cel mai tare stadion din liga a 2-a!
Raspunde

me

Acum 2 ani

Timp nefavorabil My Ass chiar si acum timpul este favorabil lucrarilor. Oameni slabi in primarie, fara cuvant.
Raspunde

The Buleni

Acum 2 ani

Lucru serios si bine facut ca la Sibiu nu vezi nici la Zurich!
Raspunde

gicu

Acum 2 ani

asta se intampla cand dai de lucru la baronasii locali. parandaratu' e gras, lucrarile de proasta calitate si clar termene sunt depasite. Cona nu s-a injosit sa castige contractul , pentru ca nu se poate face calitate cu bani putini.
Raspunde

Hara

Acum 2 ani

Helo toata chestia pleaca ca se fac contracte preferentiale si se fura tot ce se poate fura asta nu conteaza ca sintem in sibiu sau teleorman. PS. Intentionat am scris cu S si T MIC.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Geta Mezesan

Acum 2 ani

Bine ca macar este o firma de constructii romaneasca, din Sibiu si ca nu mai platim milioane de euro la firme straine care oricum nu fac nimic, ne fura si pleaca cu profitul in strainatate! Sa incurajam firmele romanesti, sunt din neamul nostru atat de asuprit de straini!
Raspunde

Messi

Acum 2 ani

Cu saptamanile nu s-a vazut nicio activitate la stadion, a fost vreme faina pentru lucru si degeaba. Nici peluzele nu sunt inca daramate complet, s-a lucrat doar cu un excavator.. atunci cand s-a lucrat si cu ala. Daca aduceati vreo 3-4 excavatoare si 2-3 bascule in max. 2 saptamani era rezolvata toata demolarea. Ati zis ca nu faceti lucru de mantuiala ca Dunarea Calarasi care si-a petecit repede stadionul, ei bine Dunarea nu cred ca va avea probleme sa ramana in liga 1. Neseriozitate pe toate planurile.
Raspunde

Coruptie si incompetenta

Acum 2 ani

Geta....nu uita medicamentele. In rest....e coruptie si incompetenta. E interesant cum cel mai important obiectiv local (ca finanțare) demarat dupa '89 da chix in prima faza. Separat de ....de locatie (de ce acolo si nu in alta parte), de finantare (de ce nu bani europeni cum e normal ci doar de la bugetul local), de oportunitate a investiției ( ce facem daca echipa asta retrogradeaza si desființează?).....repet separat de toate discutiile astea... Primaria nu a fost in stare din start sa faca un lucru Bine Facut. Adica au gafat-o cu DALI -ul ( vezi pista de atletism) au gafat-o cu contractul incheiat cu firma.....au gafat in general cu primul obiectiv mai de amploare din Sibiu. Asta se numeste incompetența in cel mai bun caz. Nu vreau sa cred ca e si altceva. E limpede ca aparatul administrativ al Primariei Sibiu e complet depasit si nu de acum, de ani de zile e situatia asta. De prin 2008. Acum se vede doar mai limpede.
Raspunde

dancp2

Acum 2 ani

cu echipa in A faci stadion de B? 15 martie anul ..........................? v-ati batut joc de banii nostrii,primarie penibila
Raspunde

Zoldi Tibor

Acum 2 ani

Am vrut "lucrul bine facut" ca la sasi,il avem!!!!!
Raspunde

Cioricliul Albastru

Acum 2 ani

15 martie 2020 cred până în 15 anul viitor o sa se mai ivească multe probleme neprevăzute și trebuiesc bani in plus și a nins și a fost frig și a fost cald chiar prea cald și a plouat și așa și așa și tărâm tam tam și am ajuns in 2020 .Frecție la picior de lemn daca se vroia era demult gata dar treabă românească timpul trece leafa merge noi cu drag muncim .......
Raspunde

Bvb

Acum 2 ani

Se trage de timp intenționat. Echipa o sa retrogradeze la anul se va desființa .stadionul nu o sa se mai faca ptr ca nu o sa mai aibă cine sa joace pe el. Se va dărâma si tribuna a doua si se vor construi case ,blocuri.primaria o sa promită ca se va face un stadion nou in afara orașului care cu siguranța nu o sa se faca.
Raspunde

tristete Valjan

Acum 2 ani

Coruptie si santaj ..constructorul obstructioneaza cu buna stiinta ptr a castiga bani fata de contractul semnat Aduce tot felul de lacune la constructie ptr a nu fi penalizat ptr intarzierile la lucrari ... asta de ce ptr ca primaria nu are oameni puternici cunoscatori in constructii iar constructorul profita de astea lucruri incompetente ... Primaria bajbaie iar termenul nou nu se va mentine ...poate un investitor de blocuri ptr locuit in termenul dat umple arena si le si finiseaza .. poate asta se doreste Adios echipa de divizia A in Sibiu Primarita si ai ei incompetenti nu sant in stare de nimica cand cu posibilitatea de a face un stadion nou in Sibiu din fonduri guvernamentale s au europene ...
Raspunde

Cibi istvan

Acum 2 ani

Demisia FDRG!!!
Raspunde

7 Lacatus

Acum 2 ani

DEMISIA CORA FODOR SI TOT CONSILIUL LOCAL AL SASILOR!!!!!! ATI FACUT NUMAI LUCRURI DE RAHAT!!!!!!
Raspunde

Alex

Acum 2 ani

Clar ca vina e împărțită în trei... proiectant executant si benficiar..... am citit caietele de sarcini la licitatie... DALI si proiectare si execuție... erau ceva conditii specificate special, astfel sa nu te poti inscrie, chiar si cei care au câștigat licitația nu se incadrau.... proiectantul nu are experienta in domeniul cerut, executantul este plin de litigii (peste 180) de genu... iar comunicarea cu beneficiarul... stim toti cum este.... deci concluzie: finalul nu se întrevede prea curând... păcat... macar la la protest în 2 noiembrie sa fim cat mai multi...
Raspunde

io

Acum 2 ani

io zic sa nu mai lucrati ca vine iarna si geru si-o..............constructorul,fc hermastadt se duce in liga 2 apoi se desfinteaza,io zic sa demolati tot si sa faceti parcare in locul stadionului
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus