Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Doi tineri s-au mutat la Sibiu ca să facă o școală de circ contemporan

Doi tineri s-au mutat la Sibiu ca să facă o școală de circ contemporan

Doi tineri - ea româncă și el francez - s-au îndrăgostit de ceea ce înseamnă circul contemporan și pe care vor să-l popularizeze la maxim. Au decis să se mute la Sibiu, de unde să continue un proiect pe care l-au început la Timișoara. „Circ contemporan - e foarte importantă mențiunea aceasta, deoarece nu lucrăm cu animalele. Multă lume are o percepție destul de tradițională în ceea ce privește circul, iar unul din obiectivele noastre este să schimbăm această mentalitate și să promovăm circul așa cum îl cunoaștem noi, ca și activitate reacreațională pentru copii, dar care poate fi folosit în o mulțime de feluri”, explică Ramona și Nicolas.

Cei doi se numesc Ramona Cismaru și Nicolas Peyroux și și-au întitulat proiectul „Alandala Circus”.

Ramona Cismaru s-a născut și a locuit până acum în Timișoara. Tot acolo a studiat limba și literatura, profilul engleză-română. Spune că a descoperit circul la 16 ani când a văzut o trupă care jongla, utilizând artificii cu foc în centrul orașului: „Mi s-a părut incredibil, magic”.

„Am fost membru al unei asociații The Serious Roatrip România, care se ocupa un pic cu circul, cu proiecte umanitare. Datorită lor am avut ocazia să merg prin Bosnia, Polonia, să ies un pic din țară și să văd ce înseamnă circul în alte țări. Mi-a plăcut incredibil de mult și o făceam ca și hobby (...) După facultate am avut un job, dar m-am implicat în mai multe proiecte, iar în unul dintre ele l-am cunoscut pe Nicolas”, spune tânăra.

Nicolas este originar din Franța. A venit prima dată în România acum 4 ani. În primul an a descoperit țara, și-a pus ca scop să învețe limba română - și din discuția cu el pot spune că a însușit-o foarte bine. Înainte de a prinde gustul circului, a făcut sport timp de 10 ani în domeniul tragerii cu arcul. Din cauza unei accidentări a fost nevoit să renunțe la sport: „Și atunci am descoperit circul într-o zi cu prietenii. Mi-a plăcut mult.Mi-am zis de ce să nu mă fac pedagog de circ. Am încercat și mi-a plăcut mult - a fost o descoperire pentru viața mea”.

În România a revenit anul trecut, deja având intenția de a lansa proiectul Alandala Circus împreună cu Ramona. Cei doi mai au intenția pe viitor să deschidă o adevărată școală de circ aici, în Sibiu.

Circul, ca artă pegagogică

Atât Ramona, cât și Nicolas sunt formați în Pedagogia Artelor Circului în Bruxelles, Belgia, la ‘La Formation Pedagogique de L’ecole de cirque de Bruxelles. Cei doi descriu proiectul lor Alandala Circus Project ca fiind unul mobil, de circ contemporan. „Nu ești artist, ci ești pedagog. Asta îți permite să guști un pic din toate disciplinele, tehnic vorbind, și să ai parte de un bagaj metodologic, jocuri și exerciții și să-ți adaptezi programul în funcție de public, de vârsta participanților, de grup, spațiu etc. Un an de zile, 8 ore pe zi, am studiat în Belgia”.

„Amândoi am studiat și lucrat în țări precum Franța, Belgia și Irlanda, iar acum ne-am hotărât să ne întoarcem în țară. Am decis recent să ne instalăm în Sibiu, după un an petrecut la Timișoara, și să dezvoltăm mai departe proiectul nostru de circ în această zonă a țării. Considerăm că publicul sibian este interesat și pregătit pentru acest domeniu inedit și fantastic, domeniu pe care noi îl putem face accesibil celor doritori, copii, tineri și adulți prin cadrul unor activități adaptate”, spun cei doi.

nicolas

Vara aceasta Ramona și Nicolas au lansat un proiect social, numit „Circ de 2 lei”. Acesta constă în desfășurarea unor ateliere de inițiere în artele circului în zece instituții, pentru a facilita accesul copiilor la circ ca și activitate recreativă. Instituțiile sunt alese în funcție de disponibilitatea lor, de activitatea socială, dar și în funcție de zona amplasată - adică să fie în zona central-vestică a Românei. Proiectul a fost pornit după o campanie de crowdfunding, în cadrul căreia au reușit să adune 3.500 de euro - bani care acoperă cheltuielile proiectului.

Ramona și Nicolas țin să precizeze că acest prim proiect îl consideră ca fiind unul făcut din inimă din cauza contextului economic și social

Printre structurile vizitate până acum s-au numărat și două localități din județul Sibiu: Roșia și Daia.

„Vrem să avem o școală de circ contemporan - e foarte importantă mențiunea aceasta, deoarece nu lucrăm cu animalele și multă lume are o percepție destul de tradițională în ceea ce privește circul. Unul din obiectivele noastre este să schimbăm această mentalitate și să aducem circul așa cum îl cunoaștem noi, ca și activitate reacreațională pentru copii, dar care poate fi folosit în o mulțime de feluri, inclusiv ca beneficiu pentru persoane cu handicap. E o unealtă pedagogică incredibilă, pentru că e ludică, jucăușă, atrage publicul și după aceea poți să-l folosești într-o mulțime de feluri - să stimuleze motricitate fină și grosieră, să stimulezi tot felul de concepte și posibilități, precum lucrul în echipă, respectul față de sine, de ceilalți” - Ramona Cismaru.
De ce Sibiul?

Nicolas răspunde amuzat: „E vina mea”. „Timișoara e un oraș mare, frumos, dar pentru mine a fost un gând înainte de a veni în România - eu am nevoie de un alt tip de viață și de fapt am nevoie de munți. Aici e fain, inclusiv din punct de vedere cultural. Am avut un proiect cu Teatrul Gong anul trecut și am zis că aici e posibil”, a explicat tânărul.

nicolas circ

Cei doi speră că vor sta în Sibiu „o viață întreagă” și că tot aici își vor deschide o adevărată școală de circ - de fapt, prima școală, pentru că visul mare este ca în fiecare oraș important din România să fie câte una.

„Vrem să avem un spațiu al nostru cu intenția de a oferi cursuri de circ. Acum încă publicul nu ne cunoaște, mergem la școli să ne popularizăm, ne vizitează pe site, cei interesați ne scriu pe email. Luăm contact cu alte școli să mergem să vedem dacă le place ce le oferim etc. Visăm ca locul nostru să fie plin cu saltele - să vină copiii, exact așa cum se duc la ore de sport sau la arte marțiale sau la film. Dar nu numai copii, ci și adulții o să poată veni”, spune cei doi tineri îndrăgostiți de circ și de Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus