Cinci focare de scrapie (boală specifică ovinelor și caprinelor care afectează lent sistemul nervos central al animalelor) au fost descoperite în câteva sate din județul Sibiu. Ca o consecință a apariției acestei boli, 600 de oi vor fi sacrificate, pentru a evita răspândirea bolii. Oamenii vor fi despăgubiți.
Câțiva ciobani din sate sibiene, laolată cu alții din întreaga țară, sunt nevoiți să înceapă creșterea oilor de la zero. Asta pentru că au fost descoperite mai multe focare de scrapie, o boală gravă care îi forțează să își sacrifice animalele. În unele cazuri, chiar și oile rămase sănătoase sunt sacrificate, pentru a se evita apariția bolii mai târziu. O urmă de speranță că își vor putea reface turmele se arată însă. Asta pentru că li s-a promis că vor fi despăgubiți.
„În momentul de față, pe raza județului Sibiu se înregistrează un număr de 5 focare scrapie. Din acestea, pot să vă spun că într-un focar s-au sacrificat toate animalele, respectiv la Șalcău, într-un altul sunt pregătite animalele pentru sacrificare, la Bogatu Român, în al treilea au fost efectuate teste de genotipare, urmând ca săptămâna viitoare să fie sacrificate cele care nu sunt rezistente, iar pentru celelalte două focare se așteaptă rezultatele testelor de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. Despăgubirile se acordă în conformitate cu prevederile legale, o parte din sumă fiind suportată de abator și o alta de Statul Român”, a declarat Vasile Fodor, directorul Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Sibiu.Crescătorii de oi sunt necăjiți și spun că niciodată nu li s-a întâmplat așa ceva. Spre exemplu, Ioan Avram Boariu, un crescător din Șalcău, a pierdut 92 de mioare.
„Aici erau pentru iarnă. Nu am păţit niciodată asta, de 30 de ani, de când am animale, să rămân fără ele. Să rămâi fără nimic, nu e chiar aşa uşor, nu am avut de ales... Am avut un berbec cu simptome de paralizie, pe bază de nervi, cădea, îl ridicam. Am crezut că nu are calciu, dar degeaba. După două zile nu l-am mai găsit. A treia zi i-am găsit doar capul și l-am dus la laborator. După două săptămâni am primit rezultatul și a ieşit pozitiv. Trebuia fie să le țin trei ani sub observație veterinară lunară sau să le dau spre sacrificare și să fiu despăgubit. Erau oi frumoase, tinere...asta e”, povestește crescătorul.
Dumitru Dancu va rămâne și el fără peste 180 de oi, pe care este nevoit să le ducă la abator în Hunedoara. Crescătorul din Bogatu Român povestește cum a fost forțat să ia această decizie după ce unele dintre ele au început să se simtă rău, descoperind ulterior că suferă de scrapie.
„Nu mai aveau mersul că alealalte, de pe mers le cunoşteam. Tremurau aşa, aveau ca o amețeală, rămâneau în urmă. Tot apăreau, ba una, ba alta și le tot tăiam, că nu știam ce au. Acum a venit veterinarul și mi-a zis ce e de făcut. Ce să le facem, le sacrificăm. Dacă era după mine, nu le dădeam pentru nimic. Dar dacă le țin, ar putea să mai apară altele bolnave. E greu, pentru că le-am crescut dintotdeauna, așa, dintr-una în alta. Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge în situația asta”, povestește acesta, cu lacrimi în ochi.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Statul Român , Vasile Fodor , Bogatu Român , Pentru Siguranța Alimentelor S , Dumitru Dâncu , Ioan Avram Boariu , Sănătate Animală București , Direcţiei Sanitar Veterinare
Vizualizari: 13362
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Ghița
Acum 3 ore
Emil
Acum 4 ore
Chitruta
Acum 5 ore
Ron
Acum 5 ore
Pop