Luni,
24.06.2024
Partial Noros
Acum
26°C

Primarul care a reabilitat termic jumătate din blocurile din oraș: “am tăiat din fașă orice inițiativă a «blocurilor-papagal»“

Primarul care a reabilitat termic jumătate din blocurile din oraș: “am tăiat din fașă orice inițiativă a «blocurilor-papagal»“

Aproximativ jumătate din blocurile comuniste ridicate în Miercurea Ciuc înainte de 1989 au fost reabilitate termic în cadrul unor proiecte publice. Prezent la Sibiu, la ședința ADR Centru, primarul Ráduly Róbert Kálmán a insistat pe deblocarea fondurilor europene alocate pentru reabilitările termice, deoarece administrația pe care o conduce mai are pregătite proiectele pentru alte 23 de blocuri. Spre comparație, Sibiul nu a reabilitat până acum niciunul din cele 855 de blocuri comuniste, abia în acest an fiind depuse documentațiile pentru trei blocuri.

Reprezentanții celor mai importante administrații locale din cele șase județe asociate în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru s-au întâlnit la Sibiu pentru a analiza modul în care au fost cheltuiți banii europeni până acum, dar și pentru a stabili programul de lucru pe anul viitor. Dincolo de discuțiile protocolare inerente unor astfel de reuniuni, singura discuție aplicată ridicată de către un ales local a fost cea a redeschiderii liniei de finanțare prin care se alocă fonduri pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe construite înainte de 1989 (obiectivul specific 3.1 A din cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020). Până la închiderea primului apel de depunere de proiecte pe acest obiectiv 3.1 A, primăriile din cele șase județe din cadrul ADR Centru (Sibiu, Alba, Brașov, Mureș, Harghita și Covasna) au reușit să depună documentații pentru reabilitarea a 26 de blocuri, fondurile solicitate fiind de doar 36% din sumele disponibile pentru astfel de lucrări.

“Am mai solicitat acest lucru, din păcate nu am primit niciun răspuns. De acum încolo o să căutăm și responsabili să vedem ce demersuri a făcut ADR Centru pentru deschiderea acestei linii“, a cerut Ráduly Róbert Kálmán, primarul orașului Miercurea Ciuc, din județul Harghita. Orașul pe care îl conduce are cel mai mare procent din țară – aproximativ 50% - de blocuri comuniste care au fost reabilitate termic în cadrul unor proiecte cu finanțare publică (guvernamentală ori europeană) nerambursabilă. Până acum, aproximativ 100 de blocuri din Miercurea Ciuc au fost astfel reabilitate. Pentru alte șapte blocuri, documentațiile necesare au fost depuse în cadrul celui mai recent apel de proiecte lansat prin ADR Centru, iar alte 23 de blocuri au documentațiile pregătite și așteaptă redeschiderea liniilor de finanțare. Spre comparație, în Sibiu nu a fost reabilitat niciun bloc din fonduri publice până acum. Iar la cel mai recent apel de depunere de proiecte, Primăria Sibiu a depus documentațiile necesare pentru reabilitarea a trei blocuri, cu aproximativ 100 de apartamente, în total.

“La început, lumea râdea“

Primarul Ráduly Róbert Kálmán a povestit pentru Turnul Sfatului modul în care a demarat la Miercurea Ciuc programele care au dus la schimbarea înfățișării și a consumului de energie a blocurilor comuniste. “Am început acest program de reabilitare în 2005, pe fonduri guvernamentale. La început, lumea de la noi râdea de viabilitatea acestui program. Dar, încetul cu încetul, reabilitând primul bloc, apoi alte șase și tot așa mai departe, acum am ajuns la aproape 100 de blocuri care au fost reabilitate termic. Blocuri-turn, blocuri cu patru etaje și așa mai departe. A fost destul de ușor mai apoi să convingem asociațiile de proprietari să ni se alăture pentru a obține finanțare pe această axă europeană. Necazul nostru a fost că, la un moment dat, fiind foarte dificile procedurile de achiziție publică am rămas cu ochii în soare din cauza unui aviz al unui sub-proiectant de gaz. Și așa am pierdut termenul-limită de depunere a documentațiilor în vederea obținerii finanțării, am mai depus proiecte doar pentru șapte blocuri. Între timp am făcut și restul documentațiilor și avem 23 de blocuri cu documentația pregătită“, rezumă primarul din Miercurea Ciuc.

Bloc din Miercurea Ciuc, reabilitat termic din fonduri europene. Sursa: ADR Centru Bloc din Miercurea Ciuc, reabilitat termic din fonduri europene. Sursa: ADR Centru

Politicile locale promovate de acesta presupun reabilitarea unor grupuri de blocuri, astfel încât, după finalizarea lucrărilor să fie reabilitată și infrastructura urbană. “Am avut cartiere cu zece – 12 blocuri și toate au intrat o dată în astfel de proiecte de reabilitare termică. După reabilitarea termică noi am refăcut apoi pe de-a întregul infrastructura din cartiere: cu locuri de joacă, locuri de sport, parcări și spații verzi. Dacă intri în cartierele respective, zici că acestea au fost construite acum un an sau doi, după cum arată pe din-afară“, descrie Ráduly Róbert Kálmán.

“Pe de o parte este o activitate prin care câștigi credibilitate și care se poate face doar în timp. Dacă ai succes, lumea vede că se poate și, atunci, vorbele au și o susținere practică. Dacă doar mergi și vorbești despre cum vor scădea facturile, despre cum se schimbă și aspectul clădirii, fără să poți arăta nimic, e cam degeaba“, Ráduly Róbert Kálmán, primarul din Miercurea Ciuc
Evident, nu toate proiectele au avut un parcurs lin. Dimpotrivă. “Am avut și noi câteva experiențe neplăcute și au fost multe municipii care după câteva astfel de proiecte eșuate au renunțat. Au fost locatari care nu au plătit contribuția proprie (contribuție care este de aproximativ o treime – n.r.) și au ajuns la discuții și procese și așa mai departe. Noi am învățat din probleme și insuccese și am încercat să creăm un sistem care să funcționeze“. Iar sistemul “care să funcționeze“ este cel în care oamenii care își vor blocurile reabilitate termic cu fonduri publice strâng mai întâi o parte din banii aferenți cotei lor. Cu alte cuvinte, Primăria din Miercurea Ciuc demarează lucrările de întocmire a documentațiilor doar după ce toți locatarii unui bloc strâng într-un cont jumătate din contribuția aferentă lor.

“Blocurile-papagal“ nu au primit autorizații

În plus, primarul din Miercurea Ciuc spune că a sancționat orice tentativă de reabilitare termică privată în care locatarii intenționau să reabiliteze doar părți din blocuri. “Au fost încercări, ca peste tot în România, ca doar unii să încerce să își reabiliteze doar partea din bloc care le revine. Dar noi am tăiat din fașă astfel de inițiative și un singur bloc a mai fost finalizat ca inițiativă privată. Dar calitatea lucrării și amplitudinea izolării termice sunt mult sub cele realizate din fonduri publice“.

Primarul Ráduly Róbert Kálmán. Sursa foto: rador.ro Primarul Ráduly Róbert Kálmán. Sursa foto: rador.ro

Primarul spune că pentru a stopa astfel de inițiative individuale a fost blocată eliberarea autorizațiilor de construire, iar pentru cei care eludau obținerea acestor acte au fost aplicate amenzi serioase. “Blocurile pestrițe, colorate în mai multe nuanțe, așa ceva nu poate fi avizat în mod legal. Poți tolera, dacă nu ești edil sau doar un observator, dar noi nu am tolerat, am intrat din timp și am luat măsuri pentru a stopa astfel de soluții“, mai declară Ráduly Róbert Kálmán.

Sibiu. Primele trei blocuri

Dacă la Miercurea Ciuc proiectele de reabilitare termică din fonduri publice au început din 2005, la Sibiu acestea sunt așteptate să înceapă abia în perioada următoare. În Sibiu există 855 de blocuri construite în perioada 1950 – 1990 (blocuri eligibile spre a primi finanțare nerambursabilă pentru reabilitarea termică), aceste blocuri fiind în administrarea a 234 de asociații de proprietari. Din acestea, doar 11 s-au arătat interesate de accesarea de fonduri nerambursabile pentru reabilitarea termică, în urma unui apel lansat de Primăria Sibiu anul trecut. Iar în urma evaluării dosarelor întocmite de cele 11 asociații de proprietari, doar trei blocuri au mai fost selectate pentru a primi fonduri europene nerambursabile în vederea reabilitării termice. Cele trei blocuri sunt din zone diferite ale orașului: Calea Dumbrăvii, nr. 26, Aleea Biruinței, nr.5 și str. Rusciorului, nr. 31, bloc 16. Reabilitarea termică a acestora ar urma să coste aproximativ 2,1 milioane de lei, inclusiv TVA, potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobați de administrația locală.

Blocul de pe Aleea Biruinței care urmează să fie reabilitat termic Blocul de pe Aleea Biruinței care urmează să fie reabilitat termic

Cu cât contribuie fiecare?

La aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea celor trei blocuri, reprezentanții administrației locale au descris și cum se vor desfășura lucrurile. ”Obiectivele specifice ale proiectului vizează scăderea consumului pentru energie totală cu cel puțin 40%, reducerea consumului de energie pentru încălzirea spațiilor blocurilor implicate în proiect cu cel puțin 50% și reducerea emisiilor de CO2 generate de cele 102 apartamente incluse în proiect cu cel puțin 40%, precum și ameliorarea aspectului urbanistic prin măsurile unitare de anvelopare termică a unității“, se arată într-un raport al Biroului pentru proiecte cu finanțare internațională, din cadrul Primăriei Sibiu.

În procente, Primăria Sibiu va trebui să acopere din bugetul orașului 40% din valoarea totală eligibilă a proiectului (adică echivalentul a 906.335,35 lei), în timp ce asociațiile de proprietari trebuie să acopere un sfert din valoarea lucrărilor de construcție, montaj și execuție corespunzătoare apartamentelor cu destinația de locuință aflate în proprietatea persoanelor fizice. Potrivit raportului întocmit de administrația locală, locatarii blocului de pe Aleea Biruinței vor trebui să contribuie cu 109.138 de lei, cei de pe Calea Dumbrăvii cu 161.543 de lei, iar cei din Terezian (str. Rusciorului) cu suma de 203.668.

Totodată, în cadrul acestui proiect sunt înregistrate și cheltuieli neeligibile, generate de lucrările de construcție, montaj și execuție pentru apartamentele aflate în proprietatea persoanelor juridice, a statului sau pentru spațiile comerciale. Astfel de cheltuieli neeligibile vor fi generate doar în cazul blocului de pe Calea Dumbrăvii, asociația de proprietari de aici urmând a suporta în acest caz costuri în sumă de 23.191,49 de lei.

Prin urmare, pentru aceste lucrări de reabilitare termică, fiecărui proprietar de apartament îi revine, în medie, o contribuție proprie de aproape 3.900 de lei (evident, sumele reale diferă de la caz a caz).

Blocul de pe str. Rusciorului, nr. 16 Blocul de pe str. Rusciorului, nr. 16

Lucrările, plătite în trei ani

Asociațiile de proprietari vor trebui să își achite partea din costurile eligibile și neeligibile ale proiectului într-o perioadă de 36 de luni de la semnarea contractului de finanțare pentru fondurile europene nerambursabile (contractul va fi semnat de Primăria Sibiu). Primele cinci procente din valoarea totală a acestor contribuții proprii trebuie virate într-un cont al administrației locale (sau într-un cont escrow) în termen de 45 de zile de la notificarea asociațiilor de proprietari de către Municipiul Sibiu privind semnarea contractului de finanțare.

Același procent de cinci la sută trebuie plătit tot în termen de 45 de zile de la data în care Primăria anunță asociațiile de proprietari că a fost semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor.

Restul de 90% va trebui achitat în tranșe trimestriale egale începând cu data semnării contractului de proiectare și execuție și până la expirarea perioadei de 36 de luni de la data semnării contractului de finanțare a acestui proiect, se mai arată în raportul citat.

Blocul de pe Calea Dumbrăvii, nr. 26 Blocul de pe Calea Dumbrăvii, nr. 26

Exemple de lucrări

Proiectul prevede mai multe tipuri de lucrări pentru blocurile în discuție: în afara izolării termice cu sistem de 10 cm, planșeul de la ultimul nivel va fi termizolat cu sistem de 25 de cm. La fel, cel de la subsol ar urma termoizolat cu sistem de 10 cm. Proiectele implică schimbarea tâmplăriei clasice a tuturor ferestrelor (inclusiv de pe casa scării) cu una din PVC și montarea de geam termoizolant, înlocuirea sistemului de colectare a apelor pluviale, închiderea balcoanelor cu tâmplărie PVC cu geam termoizolant și refacerea trotuarelor de gardă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Gigi

Acum 5 ani

Asta daca candideaza la Sibiu castiga. Sa ia exemplu d-na primar......
Raspunde

Albastru

Acum 5 ani

Asociațiile de proprietari din Sibiu nu fac nimic cu excepția încasării taxelor si a unor reparații mărunte. In rest proprietarii daca pot face ceva fac daca nu ,nu . Eu am încercat sa le spun despre programul de reabilitare -fost-cu bani fara dobânda de la stat. Nici o reacție. Daca aberația asta prin care plătim apa canal la asociații ar dispărea am scapă de comozii așezati bine in scaune.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 5 ani

Felicitări ! Presupun ca nu a fost după modelul Vanghelie ( garantul Abramburicăi...) : licitații trucate , lucrări de proastă calitate , eficientă termică nulă !
Raspunde

Mr.titusu

Acum 5 ani

Bulevardul Mihai Viteazul, epicentrul blocurilor "papagal"...
Raspunde

Anonymus

Acum 5 ani

pe de o parte este foarte binevenit acest program dar cu cei care stau la casa si acestea sunt vechi de ce nu se dau bani? multi dintre ei sunt oameni in varsta, pensionari care abia fac fata cheltuielilor... daca tot este sa se dea bani din banii nostrii atunci sa se dea la toti nu doar la unii. Haterii care ar spune ca oamenii aia sa vanda sa se mute la bloc sa se abtina de la comentarii...
Raspunde

Eusebio

Acum 5 ani

eu zic ca care nu are bani sa steie la casa care nu are bani sa isi izoleze casa sa se mute la bloc astia mai batrani sau fara bani ca ia bani pe casa si poate sa cumpere un apartament sau grasoniera
Raspunde

sibian100%

Acum 5 ani

Sasul penal a băgat banii in casele pe care le-a furat nevasta-sa in loc sa reabiliteze locuintele oamenilor.Orice incercare de a obtine fonduri era intâmpinata cu un refuz categoric de catre Johannis.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus