Duminică,
29.05.2022
Acum
0°C

Elevii din Sibiu își confecționează Trăistuțe Culturale și pornesc într-un tur în jurul orașului (CP)

Elevii din Sibiu își confecționează Trăistuțe Culturale și pornesc într-un tur în jurul orașului (CP)

Pe toată durata lunii noiembrie, elevii din Sibiu sunt provocați să își construiască „Trăistuța Culturală”, un obiect-simbol menit să îi poarte prin toate laturile vieții culturale de la nivel local: concerte de muzică clasică, vizite la obiective culturale, tururi de arhitectură, ateliere de creație și spectacol de balet.

Proiectul „Trăistuța Culturală” este organizat de Asociația Culturală Play și își propune să ajute copiii la dezvoltarea unui bagaj minim de cultură generală referitor la identitatea culturală a Sibiului și a zonei din jurul orașului. În acest scop, elevii din unitățile de învățământ participante vor porni în călătoria culturală, nu înainte de a-și confecționa și personaliza chiar ei trăistuța. Având ca reper acest obiect al portului popular, cei mici îi vor oferi o identitate nouă în urma atelierului de creație susținut de meșteri artizani de la Muzeul Astra din Sibiu.

Odată pregătit „bagajul”, copiii sunt invitați în „Turul Cooltural al Trăistuței” - un traseu de o zi, adaptat elevilor din ciclul primar, care va prezenta într-un mod relaxant produse culturale autentice, dar și simboluri culturale și de patrimoniu ale comunității sibiene.

Mai exact, circuitul propus de organizatori, în parteneriat cu reprezentanți ai Direcției Județene de Cultură, Muzeul Astra, Asociația De-a arhitectura Filiala Sibiu, Muzeul Brukenthal și Asociația Ghizilor Sibiu, cuprinde: ● Concert de muzică clasică cu tema „Călătorii în jurul lumii” - o producție interactivă, special concepută și adaptată pentru nivelul celor mici; ● Realizarea și distribuirea unui Ghid de Comportament la concerte; ● O masă în Parcul Cetății Sibiu - „Prânzul din Trăistuță”; ● Un tur care va cuprinde vizite la obiective culturale reprezentative pentru identitatea culturală a orașului: Filarmonica de Stat, Teatrul Național „Radu Stanca”, Muzeul Brukenthal, Biblioteca Astra etc.; ● Vizite de descoperire a diversității arhitecturale a Sibiului, prin tururi la cel puțin 3 clădiri istorice de patrimoniu din centrul istoric al Sibiului: catedrale, biserici, monumente, case memoriale.

După fiecare vizită, copiii vor primi din partea gazdelor o insignă personalizată, reprezentând logo-ul sau imaginea locației respective, pe care o vor prinde de Trăistuța Culturală. Simbolic, trăistuța devine un obiect-depozitar al bagajului cultural dobândit. Pe termen mediu și lung ea poate deveni un stimul pentru copii, părinți și învățători de a deveni tot mai plină cu experiențe culturale și artistice. Turul se va încheia în Piața Mare din Sibiu, unde fiecare clasă de copii va face o poză cu trăistuțele pline de materiale și insigne acumulate.

Ultima etapă a proiectului constă într-o serie de ateliere de creație - „Trăistuța în Sibiul Multicultural” desfășurate pe fondul unor audiții de muzică clasică, cât și un spectacol de balet clasic pe muzica clasică și jazz din filmele de desene animate clasice.

Proiectul este finanțat de AFCN. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Muzeul Brukenthal, Muzeul Astra și De-a Arhitectura Filiala Sibiu.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus