Marţi,
06.12.2022
Ceata
Acum
6°C

14,6 milioane de lei. Curățenia și deszăpezirea Sibiului, încredințate unor firme din Deva și Sibiu

14,6 milioane de lei. Curățenia și deszăpezirea Sibiului, încredințate unor firme din Deva și Sibiu

În lipsa unui contract multianual pentru curățenia și deszăpezirea Sibiului, administrația locală a încheiat un nou contract de îndeplinire a acestor servicii pe o perioadă de un an. Contratul a fost atribuit unei asocieri de firme din Deva și, respectiv, Sibiu.

14.605.190 de lei, fără TVA, este valoarea contractului semnat în data de 7 noiembrie 2018 pentru “servicii de salubrizare: măturat, spălat, stropit, curățarea și transportul zăpezii, menținerea în funcțiune pe timp de îngheț și polei a căilor publice în municipiul Sibiu și stațiunea Păltiniș“. Contractul a fost semnat de Primăria municipiului Sibiu cu asocierea formată din firmele SC Salubritate SA din Deva și, respectiv, SC Terra Building SRL, din Sibiu.

Asocierea a fost desemnată câștigătoare a contractului în urma unei proceduri “fără publicarea prealabilă a unei invitații la o procedură concurențială de ofertare“. Justificarea pentru alegerea acestei proceduri de atribuire este “extremă urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă și în conformitate cu condițiile stricte prevăzute de Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului“. În cadrul procedurii de atribuire a contractului au fost invitate să depună oferte mai multe firme. Printre acestea s-a numărat și RER Ecologic Oradea, firma cu care în toamna anului trecut Primăria Sibiu a semnat contractul de salubrizare a orașului pe o perioadă de 12 luni, în condiții similare cu cele de acum. Contractul cu RER Ecologic expiră în data de 8 decembrie 2018. În ce privește contractul de deszăpezire, acesta a fost semnat anul trecut cu SC Terra Building SRL tot în urma unei proceduri de atribuire similare. Contractul cu Terra Building a încetat în 30 aprilie 2018.

Buget mai mare decât anul trecut

Potrivit rezumatului publicat de administrația publică locală prin intermediul Sistemului electronic de achiziții publice, contractul are drept obiect “salubrizarea stradală (măturat manual, măturat mecanizat cu colectare, curățat manual rigole, întreținere, curățenie, stropitul mecanizat al căilor publice, spălatul mecanizat al căilor publice, colectarea și transportul deșeurilor municipale inclusiv taxa de depozitare, colectarea și transportul deșeurilor municipale inclusiv taxa de sortare, colectarea și transportul deșeurilor municipale inclusiv taxa de compostare)“ și, respectiv, “deszăpezirea (curățatul mecanizat al zăpezii și gheții și împrăștiat material antiderapant“.

Faptul că salubrizarea și deszăpezirea sunt puse în același contract vine după ce, în urmă cu aproximativ doi ani, Primăria a decis să separe cele două activități în contracte diferite. Decizia a fost luată înainte de încheierea contractului cu SC Schuster & Co Ecologic, contract în care de asemenea erau prevăzute ambele activități. Odată cu împărțirea celor două servicii în contracte diferite, administrația locală a și crescut pretențiile (prin dotările solicitate, frecvențe etc), dar și suprafețele pentru care erau solicitare curățenia și deszăpezirea. Și, cu toate că sumele alocate acestor servicii au crescut de patru ori, Primăria Sibiu nu a reușit în cei doi ani să atribuie contractele: fie la licitații nu au fost depuse oferte (cazul deszăpezirii), fie procedurile ori documentațiile au fost contestate ducând la anularea demersurilor (cazul salubrizării). În cele din urmă, Primăria Sibiu a decis să readucă cele două servicii în cadrul aceluiași contract, care a devenit cel mai mare contract scos la licitație vreodată de Primăria Sibiu: 6,8 milioane de lei, fără TVA, este valoarea estimată a acestuia, obiectul fiind cel de salubrizare și deszăpezire a orașului pe o perioadă de patru ani. Procedura de atribuire a acestuia a fost lansată la jumătatea lunii septembrie 2018, iar perioada în care va fi finalizată această procedură este estimată a se încheia în primăvara anului viitor (în cadrul licitației au fost depuse patru oferte, printre care și una din partea asocierii căreia Primăria Sibiu i-a încredințat acum contractul de deszăpezire și salubrizare - mai multe detalii aici).

În acest context a atribuit Primăria Sibiu noul contract de salubrizare și deszăpezire pe o perioadă de un an cu asocierea SC Salubritate SA - Terra Building SRL. Comparativ cu valoarea contractelor semnate în toamna anului trecut, sumele alocate acum sunt mai mari (14,6 milioane de lei alocate acum față de 12 milioane de lei alocate anul trecut). Astfel, contractul cu SC RER Ecologic SRL pentru salubrizare a avut o valoare inițială de 8,8 milioane de lei, fără TVA, sumele plătite companiei urmând a fi pentru serviciile efectiv executate. În ceea ce privește contractul de deszăpezire semnat anul trecut cu SC Terra Building SRL, bugetul alocat acestuia a fost de 3,2 milioane de lei, fără TVA. Din acest buget, Primăria a plătit celor de la SC Terra Building 3,07 milioane de lei (cu tot cu TVA).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Ridichie Iglesias

Acum 4 ani

Nici o lucrare publica fara Tel Drum,pardon Terra Building!
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

sa curete zapada la timp,nu sa se faca ca curata dupa vreo 10 ore de la ninsoare,polei etc
Raspunde

Claudiu

Acum 4 ani

În spatele firmei Terra Building stă celebrul Ilie Grădinaru, fost trezorier PSD, fost director Centrale Termice msi apoi “Mâna murdară” a lui Johanis
Raspunde

Cindrea

Acum 4 ani

Terra Building e firma de casă FDGR-ului
Raspunde

profu

Acum 4 ani

Nu am vazut Sibiul asa murdar de multa vreme. Masinile cu perii trec doar pe sosea fara sa lase periile jos. Pe strada pe care stau am vazut muncitorii de la salubritate o singura data anul acesta, nu sunt cosuri de gunoi. Daca speli masina azi maine este la loc. si nu se acopera de praf, este nisip. Vara ”ajuta” si copacii de pe strada (teii) la fixare nisipului. Iarna trecuta nu a fost deszapazita niciodata, desi este o strada care da in scoala 6, foarte circulata Nu inteleg de ce trebuie sa aglomerezi asa un oras, asta nu este dezvoltare.... Succes firmelor
Raspunde

geo

Acum 4 ani

sibiul de acest an este AMENININTAT cu zapada. Din acest motiv bucatareasa din primarie a apelat la procedura de urgenta. Mai oameni buni din DNA, DIICOT,sibiu si alba char aveti albeata pe ochi si va sunt infundate urechile. Cat mai suportati aceasta gasca de nenorociti din primarie ? Nu e de ajuns ca au trecut 18 ani sa se dovedeasca vinovatia CUPLULUI de jefuitori/
Raspunde

Iulian

Acum 4 ani

Nu sesizeaza nimeni DNA? Chiar nu se vede preferinta pentru aceasta firma? Sa fim seriosi cu invitatia trimisa si altor firme. Minciuni! Vom demara o ancheta sa vedem cum s-a acordat contractul unei firme inscrise la licitatia publicata de Primaria Sibiu, in desfasurare. Pe curand!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus