Marţi,
30.11.2021
Innorat
Acum
1°C

Grand Plaza: Loganul cu siglă de Mercedes și milieu pe bord

Grand Plaza: Loganul cu siglă de Mercedes și milieu pe bord

Să deții un local care arată în halul acesta și să-i spui cu tupeu ”Grand Plaza”, asta înseamnă să fii șmecher! E ca și cum ai avea o Dacia Logan la mâna a doua, de culoare albastră, și i-ai pune siglă de Mercedes pe capotă, milieu pe bord, prosop cu o femeie dezbrăcată pe scaunul șoferului și un câine care dă din cap pe lunetă.

Aflat pe strada 9 mai, Grand Plaza e mai vechi decât unele clădiri din centrul istoric al Sibiului și are un renume în oraș: Mâncare ieftină și bună! Multă lume îl include în categoria ”Legende ale Sibiului gastronomic”, alături de Kontiki, Prima și alte himere de duzină.

Grand Plaza e un restaurant de tip vagon cu mesele împărțite în separeuri luminate cu becuri chioare. Când am fost eu, în jurul prânzului, era plin. De la muncitori veniți direct de pe șantier, în salopete murdare, până la șmecherași în pantaloni de trening și mașini germane parcate afară. Localul atrage o gamă extrem de largă de clienți, din toate categoriile sociale, și toată lumea vine pentru mâncarea bună. Regretatul Ilie Mitea aici își ținea întâlnirile, chiar și pe vremea când era prefect. Eu abia am găsit o masă liberă, undeva în spate de tot, și vreme de vreo oră am mirosit numai parfum ieftin, de la un puf-puf din acela ieftin pus lângă toaletă.

Meniul este foarte diversificat și bazat pe mâncare românească. Jumătate dintre cei prezenți aveau pe mese ciolan cu fasole sau cu varză și ciorbe de burtă. Se pare că e renumit pentru asta. Mai găsești ciorbe, de toate felurile, dar și grătare, tocane, mămăligi... Meniul zilei costă 19 lei și e împărțit pe zile ale săptămânii. Pentru diversitate, noi am comandat un meniul al zilei, respectiv ciorbă de fasole cu afumătură, friptură de pui cu cartofi prăjiți și salată de varză, dar și ”a la carte”, adică tot ceva de genul că numai asta au.

WhatsApp Image 2018-11-16 at 15.23.08 (1)

Important de menționat și chelnerul care ne-a adus mâncarea, un personaj în sine. Cocoșat, transpirat, cu burtă și îmbrăcat într-o cămașă roșie cu mâneci scurte, avea o privire de genul: Zi ce vrei că n-am toată ziua! Nu e exagerare, chiar așa vorbea omul. ”Vino, mă, aci, nu sta acolo! Nu vezi că-i rezervată aia?!” sau ”Beuturi, ceva, vrei?”. Pe de altă parte, când a venit la noi la masă să ne aducă ciorbele, a venit cu două boluri mari și a pus până n-a mai fost loc în farfurie. Degeaba i-am spus că atât e suficient, a mai luat un polonic plin și l-a pus în mijloc, să fie cu vârf. Și indiferent de atitudinea chelnerului sau aspectul general, mâncarea la Grand Plaza e bună. De fapt, e ca la mătușa. Cu toții avem o mătușă pe undeva, la care abia te mai ridici după ce te așezi la masă.

Deși suna tentant, ”papanașii cu Finetti” a trebuit să-i refuz pentru că n-am mai avut loc de desert.

La final, aș puncta atenția la detalii. Grand Plaza e atât de românesc încât s-au gândit la clienții care încalcă legea și se ascund în baie să fumeze după o masă copioasă, oferindu-le o scrumieră lângă pisoar. Nu poți inventa așa ceva!

WhatsApp Image 2018-11-16 at 15.23.08

Comentarii

10 comentarii

Doina din Sarata

Acum 3 ani

...bun - la Popa Luca imi placea si mie ! :)
Raspunde

S

Acum 3 ani

Hei, înseamnă că le-ar placea și turiștilor străini în căutare de autentic. Probabil unii și ajung acolo. Pe de altă parte, ce nu e românesc e " nu poți inventa așa ceva". "You can't make that stuff up"? Mai bine scriați așa, in original, nu o traducere "dodgy" în românește. Da, e cuvânt cu cuvânt, dar nu ajunge. Nu e o expresie consacrată in romana.
Raspunde

ToTo

Acum 3 ani

Numele restaurantului e singura chestie nepotrivită. Mâncarea este foarte buna si foarte multa asa cum ne place noua. Comportamentul chelnerilor este unul prietenos, poate ai prins tu unul in zi proasta. Mirosul de parfum ieftin de la baie vine de la solutia de spălat pe jos , care probabil e de mult pe stoc si nu se mai termină odată, în rest ar mai trebui pus la intrare un anunt cu Interzis Vegetarienilor si totul ar fi perfect.
Raspunde

paul

Acum 3 ani

imi "pute" a minciuna acest articol. personal, am fost servit cu bun simt de catre chelneri. au fost amabili si prompti.
Raspunde

Majordomu'

Acum 3 ani

Servirea de la Grand Plaza este diferita de standardele acceptate international in industrie. "Hiper-amabilitatea" ospatarilor este specifica localurilor de acest tip. Autorul are dreptate. Daca nimeresti la ora de varf, chelnerii sunt grabiti si asta se vede in atitudinea lor si intrebari de genul "Mai vrei meniu?", "de baut ce sa fie?" etc. Si pe buna dreptate - oamenii au foarte mult de lucru. Daca mai citesti o data vei vedea ca nici autorul nu critica atitudinea. Doar o descrie ;)
Raspunde

Alin

Acum 3 ani

Chelnarii sunt Ok. Mancarea e foarte buna . Pretul corect. Intradevar o mica renovare si mai multa lumina nu ar strica. Curataneia si ea lasa de dorit......
Raspunde

nu contează

Acum 3 ani

În limbaj elevat, obiectul sanitar la cere se face referire in finalul articolului , se numeste VESPASIANĂ, de la împaratul roman Vespasian, care a inventat-o. Doar așa, de cultura generală.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

grand plaza

Acum 3 ani

hmmm, cand vad, adica citesc aceste reportaje scrise de acest T.S. ca numele intreg nu doreste sa-l scrie cred ca-i este rusine, la ce comentarii face despre diferite localuri din sibiu, cred ca 100% acest individ traeste in alta lume , nu am auzit sa scrii vreodata de Hilton sau cred ca acolo nu poti intra , nu ai fata de asa ceva, acum te inteleg
Raspunde

...

Acum 3 ani

mai bine taci...
Raspunde

binema

Acum 3 ani

Cum draq sa intri in budele astea nu inteleg, dar sa si mananci …..hahahahahahahahahaa
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus