Vineri,
13.09.2024
Partial Noros
Acum
18°C

BNR spune că SibCoin, moneda Sibiului, e ilegală. Sibiul: “e un suvenir“

BNR spune că SibCoin, moneda Sibiului, e ilegală. Sibiul: “e un suvenir“

Reprezentanții Băncii Naționale a României au anunțat că lansarea unei monede locale, SibCoin, la Sibiu ar fi în afara legii. Reprezentanții programului Sibiu – Regiune gastronomică europeană 2019, în cadrul căruia va fi lansat SibCoin-ului, arată că, în realitate, aceasta nu este o monedă, ci un suvenir. Iar folosirea termenului de “monedă“ are exclusiv rațiuni de marketing.

Reprezentanții BNR au anunțat că lansarea unei monede locale la Sibiu iese din sfera legii, la solicitarea jurnaliștilor de la Libertatea. “Art.12 din Legea 312/2004 se referă la faptul că BNR are dreptul exclusiv de emisiune respectiv, Banca Naţională a României este unica instituţie autorizată să emită însemne monetare, sub formă de bancnote şi monede, ca mijloace legale de plată pe teritoriul României. Prin urmare, lansarea acestei «monede» este ilegală, doar BNR având în exclusivitate dreptul de a emite monede pe teritoriul României. Până la acest moment, Banca Naţională a României nu a primit nicio solicitare de informaţii referitoare la emiterea de însemne monetare“, este răspunsul transmis de cei de la BNR la solicitarea cotidianului Libertatea.

În replică, reprezentanții consorțiului sibian (format din Consiliul Județean Sibiu, primăriile Sibiu și Mediaș, Camera de comerț, industrie și agricultură, Universitatea “Lucian Blaga“ și Asociația județeană de turism) care gestionează programul Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană (SRGE) 2019 arată că la mijloc e o confuzie. Și că, de fapt, SibCoin-ul este denumit monedă doar ca strategie de marketing. În realitate, cu “moneda“ fizică SibCoin nu poate fi cumpărat nimic, după cum nici nu poate fi obținută vreo reducere. SibCoin este, din punct de vedere tehnic, doar un sistem prin care cei care devin clienți ai unei rețele de restaurante, cafenele, hoteluri etc sibiene primesc puncte-bonus, care vor putea fi folosite la achizițiile viitoare. “SibCoin reprezintă o modalitate de a acorda «puncte bonus/reduceri» pentru plățile făcute în lei în cadrul rețelei regionale HORECA, la care hoteluri, restaurante, cofetari sau producători locali au aderat. Așa cum companiile de transport aerian acordă bonus/reduceri (puncte) cu care se pot face cumpărături în rețeaua lor internă, pe care le-au denumit «mile», membrii rețelei regionale HORECA vor acorda bonusuri/reduceri (puncte) care se numesc SibCoin. Valoare acestora va fi 1 punct = 1 Leu. Toate plățile se efectuează în moneda națională emisă de către BNR și sunt fiscalizate în consecință, în moneda națională a României. Aceste reduceri/bonusuri funcționează EXCLUSIV în cadrul unităților care au aderat la Program“, detaliază reprezentanții SRGE 2017.

SibCoin-ul realizat sub forma unor monede va fi pus în circulație exclusiv ca suveniruri, astfel încât aceste creații metalice sub formă de monedă, care poartă pe revers stema oficială a Sibiului, nu vor putea fi folosite în cadrul sistemului de reduceri promovat de unitățile horeca ce aderă la programul SRGE 2017. “«Monedele» care poartă însemnele Programului și ale Regiunii sunt suveniruri, nu au subdiviziuni, NU se pot face plăți sau încasări cu ele, și vor fi disponibile în forma lor fizică EXCLUSIV ca suveniruri. Sistemul de bonusuri/reduceri în rețeaua HORECA regională va fi disponibil din sezonul turistic 2019 și va fi organizat în mod similar cu sistemele care funcționează în Romania, pentru fidelizarea clienților diferitelor companii de telefonie sau bănci, de exemplu“, completează reprezentanții SRGE 2019.

În cadrul campaniei de promovare a SRGE 2019, SibCoin-unul va fi lansat oficial în cadrul unui eveniment programat la București, în seara zilei de 21 noiembrie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zexe

Acum 5 ani

Aceea nu este stema oficială a Sibiului, cu un leu culcat și dungi orizontale. Descrierea stemei Sibiului, conform Wikipedia: „În scut, pe fond roșu, un trichet de aur, răsturnat, având colțurile terminate în formă de inimă de același metal și străpuns de două spade încrucișate cu vârful în jos, cu mânerul și garda de aur și cu lamele de argint. Cele două săbii susțin o coroană de aur și simbolizează lupta pentru apărare a orașului. Scutul este timbrat de o coroană murală cu șapte turnuri, simbolizând statutul de municipiu al Sibiului. Trichetul este vechiul simbol al orașului. A fost utilizat și pentru stema Transilvaniei într-un sigiliu din 1550.”
Raspunde

...

Acum 5 ani

Stimate Zexe, e stema judetului Sibiu...
Raspunde

Io

Acum 5 ani

BNR ca si restul bancilor globale...tremura cand aud de monede care ii pot scote din ecuatia tranzactilor! Discutam peste 3-4 ani cand cryptomonedele vor avea un cuvant greu de zis;)
Raspunde

Cetatean

Acum 5 ani

Nu avem inca infrastructura ptr monede virtuale. Tari din economia adevarata asiatica su inceput sa le interzica. E vorba de posibilitatea evitarii fraudelor economice.Ca si in cazul SibCoin. Nu doar BNR trebuia sa se sesizeze. Dar vitejii apar dupa razboi...
Raspunde

Juvetele sibian

Acum 5 ani

La Sibiu e din bine în mai bine!
Raspunde

zis

Acum 5 ani

alo bnr-uuu s-a pus vama la turnu rosu de va bagati in seama? mai bine respectati legea cu privire la declaratiile de avere si publicati salarile directorilor!!!
Raspunde

jonyjon

Acum 5 ani

Era mai simplu sa zica ca este un jeton (sau fisă). La concerte cumperi jetoane pe care le folosesti sa achizitionezi mancare si bautura. Alea nu sunt interzise de BNR? La fel la poker, ruleta etc., cumperi fise cu care joci si apoi, daca iti mai raman, le schimbi inapoi in bani.
Raspunde

Cetatean

Acum 5 ani

Autoritstile si alesii Statului Roman nu sunt nici artisti care concerteaza nici cazinou.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus