Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Marea Unire la 100 de ani: povestea Transalpinei, un film și un eveniment de gală

Marea Unire la 100 de ani: povestea Transalpinei, un film și un eveniment de gală

De Centenar, Astra Film aniversează cei 100 de ani de existență a României întregite celebrând un simbol al unității: cu proiecții speciale ale documentarului „Transalpina”, povestea uneia dintre cele mai spectaculoase șosele montane din Europa, ce leagă câmpiile roditoare ale sudului de crestele Carpaților și văile și colinele de dincolo de munți, un drum pe care au trecut de-a lungul secolelor oieri, negustori, pribegi, armate, populații migratoare, boieri, voievozi valahi și principi transilvăneni, fugari, oaspeți străini și cărturari.

De 1 Decembrie, Ziua Națională a României, Astra Film are o proiecție specială, cu intrare liberă, a filmului „Transalpina – Drumul Regilor”, în regia lui Dumitru Budrala. Evenimentul va avea loc la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu, începând cu ora 18:00.

De asemenea, vor avea loc două proiecții speciale organizate la Săliștea Sibiului (30 noiembrie) și Novacii Gorjului (2 decembrie), localități care marchează punctul în care începe, respectiv se termină Transalpina. Cele două proiecții vor avea loc începând tot de la ora 18.00.

Transalpina, șoseaua care ajunge la cea mai mare altitudine din România, traversează Munții Parâng chiar pe firul drumului care, timp de mii de ani, a legat Transilvania de Ţara Românească. Precum Milcovul, Transalpina este un simbol al unității. Mai puțin cunoscută decât râul care a fost, timp de secole, granița dintre Moldova și Țara Românească, Transalpina ascunde însă mult mai multe povești și poartă o istorie cel puțin la fel de bogată.

Acesta este cadoul regizorului de Centenar, pentru toți românii: un film rezultat din fascinația sa de o viață pentru poveștile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munților, văile și peșterile, povești care trec dincolo de fapte și date istorice, evocând însuși spiritul locului. Filmul propune o călătorie pe un drum de o frumusețe rară, de care și-au legat numele mai mulți regi, pierdut și redescoperit de multe ori de-a lungul vremii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Liviu

Acum 5 ani

O istorie inedita, de la un drumeag de bun simt construit strategic de imperialisti si regi, la o sifonare de bani ordinara, printr-o arie naturala, cu girul cleptocratiilor pentru un Rege al Asfaltului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus